Reklama

Reklama

"X" - Nestvůra z vesmíru

  • Japonsko Učú daikadžú Girara (více)

Obsahy(1)

Lidstvo ohroženo smrtící formou života, pocházející z hlubin dalekého vesmíru! Z japonské kosmické základny vylétá raketoplán AAB-Gamma, a míří k Marsu, aby jeho posádka mohla prozkoumat hlášená pozorování UFO na této planetě. Trup lodě je během cesty zasažen a pokryt zvláštními mimozemskými sporami. Jeden vzorek spory je přinesen na Zemi, kde se začne okamžitě vyvíjet a promění se v Guilalu – obří monstrum, připomínající křížence slepice s ještěrem. Podaří se netvora zastavit, než rozšlape celé Japonsko na prach? (Israha)

(více)

Recenze (24)

Adrian odpad!

všechny recenze uživatele

Avšak moje hodnotenie je ekvivalentom k 5* - zase raz máte šťastie vidieť "úprimne zlý" film..., i keď miestami máličko "nudný", kedy zlé nie je smiešne, ale proste iba zlé :-) ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo něco. Dokonce se odvažuju tvrdit, že mocná Girara překonává i o něco méně mocnou Gojiru! Ano. Slavné stvoření, u nás známé jako Godzilla, nesahá obludě z vesmíru ani po její slepičí (či kuřecí, jak bylo vtipně přeloženo v titulcích) pařátky. Ono monstrum se dostalo na Zemi, kdyz mimozemsky talir nanesl na kosmickou lod Japonců podivnou substanci a posadka onoho kosmoletu dopravila malou cast hmoty dolu na nasi zelenou planetku. Vypadalo to jako vajicko s pruhlednou skorapkou, v niz neco svetelkuje, a pohlcovalo to energii. Pak se to narodilo. A jak uz je u japonských monster filmů zvykem, začalo to devastovat Tokio a přilehlé okolí. Nemá smysl popisovat víc děje, většinu toho tady napsal anais a stejně - to se nedá popsat, to se musí vidět. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

5* !!!!! To není za film! To je za mě dětství!!! Já vyrůstal jsem na Gappě, Gameře, Gaosovi a tomhle přerostlém gumídkovi... Kvalita triků v dnešním světě vzbudí i úsměv i odrostlejších batolat... ale na začátku 70.let... jak se říká... oči navrch hlavy... Dnes je to samozřejmě vzhledem k vývoji triků hodně slabé ba i hloupé.... ale tenkrát, jak říkám TENKRÁT!!!!! :-) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velmi špatné monstermovie se strašlivou částí ve vesmíru. Příběh by mohl fungovat v takovém typu alternativní reality, kde neexistuje gravitace, setrvačnost, zákon akce a reakce a fyzika vůbec, no a v neposlední řadě logika. Co mě ovšem dojalo až k mozkové příhodě -- když dojde vesmírnému plavidlu svištícímu k Marsu palivo a tudíž zastaví namístě (ano), ze základny na půli cesty (ano) na Měsíci vyletí dva lidi ve člunu a dovezou jim ho v kanystru (ano). Těšil jsem se, že příšera zvedne dojem, ale byla nejslabší z těch desítek, které jsem zatím poznal. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Není jednoduché hodnotit tenhle film, stejně jako není jendoduché hodnotit jakýkoliv veskrze špatný film, při kterém se člověk skvěle baví. Jsou tu úžasně špatné triky, strašné dialogy a herecké výkony. Kdo by ale odolal pohledu na příšeru, která vypadá jako kříženec mezi kuřetem a kudlankou nábožnou? Je sice pravda, že v dnešní nápodobě filmů s monstry, jakou jsou Power rangers (kde jinde hledat jejich kořeny?) si člověk užije zmutovaných přerostlých mrkví dost a dost, ale, pánové a dámy, toto je nefalšovaná Girara! Ta která ničí Tokio laserem, který chrlí z pusy! A když se dostatečně nabije energií, změní se v obří pomeranč, a v této podobě se přemisťuje z místa na místo! A zapomněl jsem na hudbu, která jako by spadla z Měsíce...tedy spíš Televarieté - většinu cest vesmírem v tomto filmu totiž podbarvuje naprosto nehodící se hudba, která se však stává nedílnou součástí zábavnosti tohoto skvostu. Takže, koukněte se z okna, jestli se na váš dům nehrne Girara (pokud ano, tak utíkejte, i když se to nezdá, je docela mrštná) a podívejte se na "X" nestvůra z vesmíru, jak se film jmenuje v České verzi. (btw, v 70. letech nakreslil Kája Saudek pěkný plakát k tomuto dílku) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takešiovia opäť zachraňujú svet, pričom im pri tom sekunduje exkluzívne krásna árijka a jeden caucasský mudrc. Kaiju monštrum je podobne vyhúkané, ako samotný hrdinovia a chová sa takisto podobne. Teda štýlom - ,,kde to vlastne som,, ale už keď som tu, tak vám rozmašírujem polovicu japonských ostrovov. Slabé tokusatsu, ktoré godzillovským, či gameráckym šlágrom nesiaha ani po päty. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tahle Guilala byla v mnohém lepší než většina Fukuďáckých (a dokonce i pád Honďáckých) Godzill. Kulisy, herectví i scénář sice splnují standart dobové naivity a úletovosti, ale v té základní kostře příběhu se to zase až tak neliší od leckterého aktuálního blockbusteru. Samotná Guilala je zajímavá a její designové nedostatky působí spíše roztomile než hloupě. Destrukce měst je taky na úrovni...takže vphodě... Srdcovka z toho asi nebude a něják mě to nedostalo, ale v rámci subžánru je to solidní, lehce nadprůměrná podívaná. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„X - Nestvůra z vesmíru“ je bohužel další ukázkou toho, že v Japonsku v 60. letech kaiju snímky hodně letěly, a tak se studia snažila o to, aby každé mělo své vlastní monstrum. Dokud je „X - Nestvůra z vesmíru“ ve vesmíru, je to celkem ucházející a dá se na to dívat, ale jakmile se dostáváme zpátky na zemi, mění se film v klasické kaiju, které už není ničím zajímavé a místy docela dost nudí. Ani ten souboj s lidmi není nijak skvělý. ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Něco pro fajnšmekry žánru :) Jedině ti totiž tohle dílo mohou přežít bez úhony :) Příšerné dialogy, neskutečně naivní triky (i na tu dobu), ústřední monstrum k popukání. A ten, kdo vymýšlel soundtrack, musel na něčem fičet. Prostě příšerné, ale jako parodie na Godzillu to ušlo. Jen mám obavy, že jako parodii to tvůrci nezamýšleli... :) ()

plechulka

všechny recenze uživatele

Děkuji Merťasovi za upřesnění české premiéry - 1972! Mám fakt silnou vzpomínku na to, jak sedím v kině U hradeb s taťkou a s vykulenýma očima sleduju příšeru, kterak strhne stožáry, nastrká si dráty vysokého napětí do pusy a sosá a sosá... Bylo mi celých 9 let a tak jakákoli Godzilla, kterou jsem kdy později viděla, mi už nikdy ten zážitek nevymazala! ()

lukano 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl v 70. létech v kině. Bylo tam tehdy narváno. Přesto, že se jednalo o modely měst, které boří tahle nestvůra, "dovlečena na Zem z jiné planety v podobě zárodku", vypadalo to na kinoplátně větší, než to ve skutečnosti bylo. Byla to doba, kdy japonské filmy ovládly tenhle žánr. Taky bych ocenil zvuk. Přesto, že byl mono, byl velmi kvalitní a dovedl navodit atmosféru. Kina byla tehdy většinou velice dobře ozvučená, zvláště v podání zvukového vjemu hloubek a basů. Když jsem byl po létech znovu v kině, kde měli novou techniku v podobě dolby stereo, byl jsem zklamán. Zvuk byl sice stereo, ale to bylo asi tak všechno. ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Úsměvné monstrum z vesmíru,ani mě nenapadá čím to je zkřížené,ale na tu dobu zábavná hračka na plátně.Nelze obodovat trikovou část ze šedesátek,ale jak se u toho člověk baví a mě se to líbilo. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Nechýbala tomu originalita myšlienky a už tradičná trauma Japoncov z 2.svetovej vojny, taká atómová bomba (jej následky) zanechá následky v hlavách na dlhé veky. Triky primerané dobe, ale ten netvor to bolo niečo infantilné. Oproti tomu sú iné "bábky" ako Gappa, Gamera, Godzila či ďalší súputníci priam technickými zázrakmi. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak triky (Hiroshi Ikeda) hodnotit dnešním měřítkem je jistě pitomost. Dějově to ušlo až do okamžiku kdy Guilala (Giarara) prochází městem. To baví jen určitou dobu, a pak už je to jen stále dokola. Přesto dali autoři snímku dost děje, takže se nenudíte úplně celý film. Za mne tedy hodnocení ve vyšší kategorii, i když je možné, že je trošku nadnesené. Mimochodem potvůrka byla spíše sympatická, až legrační, než aby vzbudila strach. Tedy myslím na monitoru, doopravdy bych ji potkat nechtěl. Mimochodem jsem slepý jak patrona, nebo nebyl ani jeden byt v domech které obluda ničila, vnitřní vybavení. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Užasnej "gem" mýho dětství! (asi prvni "sci-fi" film co jsem viděl). Prostě partička si vyrazí na Mars (expedice na Mars je vytrvale označovaná jako 'trip' - eng titulky samozřejmě, ale obsah tomu neodporuje) - posádka mezinárodní, 3 japonci a jedna blonďatá modrooká vědkyně (asi z USA) - mimochodem, hlavní a nejproduktivněší postava filmu - začíná rozdáváním jídla kolegům "kosmonautům", jako samaritánka ošetřuje doktora, taky se nám (ve vší slušnosti) ukáže na Měsíci ve sprše, nicméně pak si střihne EVA (Extra-Vehicular Activity) a začne dělat vědu, vymyslí jak na Guilalu (to je ta nestvůra z vesmíru) a tím zachrání svět. Navíc ustoupí svý sokyni v love. Wow! Jediná nesympatická postava je bílý dr. Stein (!). Muzika je odlehčenej popík, všichni jsou kuřáci a když ne, tak maj po ruce zapalovač, na večírku na Měsici maj chlapi skafandry a ženský šaty a kabelky, Japonci pořád měřej radioaktivitu (užasnej dialog - JAP vědec: "Amerika nechce hodit další A-bombu na Japonsko" a US vědec: "Chápu ten sentiment"), přeprava týmu po Japonsku probíhá moderním VW broukem (plně obsazeným), skupina "výzkumníku" na svahu sopky těžce připomíná podobný skupiny z francouzský serie Fantomas (a to až do těch šik šátků pro dámy)... atd. A úžasnej plakát od Káji Saudka. Prostě pecka, 5/5 ()

Reklama

Reklama