Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vojenský lékař Andrzej Kwiatkowski vzdoruje vojenském drilu a absurdním rozhodnutím nadřízených svým humorem a nadhledem. Po úspěšně operaci plukovníka státní bezpečnosti Koziora, dostává za odměnu několik dnů dovolené a odjíždí s nerozlučným kamarádem Dudkem do Varšavy. V troskách rodinného domu, Kwiatkowski nalezá dívku Kryšku, do níž se rázem zamiluje. Pozve ji na ples a z náhodného konfliktu s ruským důstojníkem vyvázne jen proto, že přesvědčivě sehraje roli vysokého důstojníka polské státní bezpečnosti. Tím jeho velké "dobrodružství" začíná... Komedie, při níž se divák baví a současně mu běhá mráz po zádech, se vrací do prvních dnů po skončení druhé světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejsem si úplně jistý, jestli se jedná o komedii. Určitě ne o klasickou. Nejprve jsem celý film považoval za poněku monotónní pohádku o polském supermanovi. Statečný lékař zachraňuje oběti komunistické zlovůle po desítkách a k tomu si stihne odběhnou na opereční sál a vyoperovat slepé střevo. Zdánlivě nudící opakování týchž postupů a scénářů ale nabírá stále absurdnější podobu a brzy dospějeme k uvědomění si beznadejnosti boje osamoceného člověka proti kolektivnímu nelidskému systému. Pravděpodobně by nás měl film přesvědčit, že tento boj má přese všechno smysl, ale nevím, zda se to podařilo. Jsem rád, že film pokrývá dlouho pochopitelně tabuizované téma a osvoboditelská Rudá armáda a její polští pohůnci už nejsou jen osvoboditelé, nýbrž i nevítaní okupanti. ()

filipP321 

všechny recenze uživatele

Horko-smutná komédia situovaná do obdobia tesne po skončení 2.svetovej vojny. S trochou nadsázky by sa dalo povedať, že je to poľský Catch Me If You Can. Z počiatku som sa dobre zasmial, ale ako si človek uvedomuje to nastupujúce zlo v podobe komunistickej totality, tak sa to mení na napínavý film (trochu romantický) a tých úsmevných momentov je čím ďalej tým menej. Postupne som už len hlavným predstaviteľom držal palce, aby dokázali nemožné. Film je volne inšpirovaný skutočným príbehom poľského dôstojníka s pravým menom - podporučík Tadeusz Osko. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Nacistická okupácia, jedna z najtragickejších udalostí v poľskej histórii skončila v roku 1945. Po tejto okupácii nasledovala ďalšia, umocnená osloboditeľmi, silami Červenej armády. Takže Poliaci sa nedočkali úplnej slobody a výrazy nezávislosť a zvrchovanosť sa v ich slovníku dlho nepoužívali. Tí, ktorí nedávno bojovali proti okupačným silám sa náhle dostali do bezvýchodiskovej situácii lebo ideály za ktoré zomierali ich kamaráti ostali aj naďalej platnými a boj pokračoval. Nový režim mnohých z nedávnych hrdinov degradoval do hodnosti zradcov a nezostal priestor pre samozvaných bojovníkov za slobodu a nezávislosť. A o tom bol tento vynikajúci film, ktorý nastolil všetky tieto problémy v Poľsku v prvých mesiacoch údajnej slobody z hľadiska osudu jedného človeka, plukovníka Kwiatkowvského. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s tím, že si (snad) reálný plukovník Kwiatkowski zaslouží lepší film. Tenhle je totiž dobrý až až. A rozhodně nejde o komedii. Pokud ovšem není myšlena nějaká podivná odnož absurdní komedie, ve které má své místo brutální násilí páchané snad každými okupanty, které historie pamatuje. To není moje představa komedie. Ale je to moje představa klasické slovanské bohatýrské legendy...ta má vtip a má i sílu ukázat skutečnost, o které se příliš nemluví, i když pochopitelně glorifikuje onoho hlavního hrdinu nad rámec reality. A pokud jde o poněkud naivní způsob, jakým je zjednáván pořádek ve venkovských obvodech - bez komunikace a v ovzduší prodchnutém strachem ze všemocné šarže a ještě všemocnější Ústřední Bezpečnosti byste rádi splnili co by vám plukovník přikázal. Plukovník Kwiatkowski je skvělou výpovědí o hnusu totality, a přitom stíhá být zábavný a lehce romantický. Je to takový malý polský Benigniho Život Je Krásný. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama