Reklama

Reklama

Pán velryb

  • Nový Zéland Whale Rider (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Nový Zéland / Německo, 2002, 105 min

Obsahy(1)

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovoria o malom filmovom zázraku. Magický filmový príbeh so skromným rozpočtom sa pevne usadil v prvej desiatke doteraz najnavštevovanejších filmov tohto roku a hoci od jeho premiéry už uplynulo niekoľko týždňov, distribútori neustále zvyšujú počet kópií v amerických kinách. Dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb mnohí považujú za najväčšie filmové prekvapenie tohto roka. Ale tí, ktorí sledovali vznik tohto filmu, tvrdia, že o jeho úspechu boli presvedčení už od začiatku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval "magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku", stojí totiž Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov.

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Maoři osídlili Nový Zéland poměrně pozdě, nejspíš v období od 9. do 15. st. A i když se první Evropané objevili nepříliš dlouho potom, stihli vytvořit jedinečnou kulturu. Tato kultura však, nejdříve díky tlaku bílého kolonizátora, dnes díky svodům pohodlnějšího "západního" způsobu života umírá. Degraduje do různých podob, výnosného skanzenu pro turisty, pouťové atrakce, či ekonomicky neudržitelného "skanzenu pro sebe". Ti, kteří jsou na svůj maorský původ hrdí, se s tím samozřejmě nechtějí smířit. A dobře vědí, že smrt národa odvrátí jen tím, když svoje tradice dokáží předat do rukou další generace. A zároveň snad i tuší, že národ se musí nevyhnutelně změnit. "Je to dobře nebo špatně?" ptá se Evropan a často si romanticky odpovídá, že kultura Maorů musí zůstat čistá, původní, nezkalená cizími vlivy. Ale do svého středověku by se vrátit nechtěl. Jaká je budoucnost Maorů, je nejisté, ale určitě nebude stejná jako minulost. Přijmutí nevyhnutelných změn snad paradoxně nejvíc pomůže odkaz minulosti zachovat. SPOILER Pán Velryb vidí naději. KONEC SPOILERU. Zvláštní, snad právě vědomí starých domorodých kultur kolonizací pozápadněných zemí, že je čeká buď přerod nebo smrt, jim umožňuje natočit zajímavý film - i přes určitou jednoduchost a nerafinovanost. Je jedno, zda jsou to maorské snímky Pán Velryb či Kdysi byli bojovníky nebo indiánské Kouřové signály. A bůhvíodkud jsou schopni vytáhnout zajímavé herce - zde především představitelku hlavní hrdinky Paj. Slabší **** ()

easaque 

všechny recenze uživatele

prej se tento film američanům líbil, jak je napsáno v obsahu a ani se nedívím. Podobných příběhů totiž točí desítky, kdy musí sympatický hlavní hrdina dokazovat své schopnosti zlím druhým, který jím opovrhují. Novozélanďanům se povedlo natočit ještě působivější doják díky mladé dívce, která navzdory tradicím se snaží vybojovat úctu u svého dědečka. Jen tak mimochodem se mi herecké výkony nikoho nezdály obzvlášt vyjímečné. Ale jako rodinný film ... proč ne! [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedinečný zážitek, který snad nenechá nikoho chladným. Opravdu klidný film, který nemá jediné slabé místo. Snímek vypráví velmi pěkný příběh o vztahu k tradicím a způsobu života, který se vlastně odehrává v každé kultuře na každém místě světa, a jeho obsah je zcela jistě hoden zamyšlení. Je to krásně natočené, podkreslené úžasnou hudbou a ozdobené skvělými hereckými výkony. 95 % ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Boše boše....to faux pas na premietaní diel pána výtvarníka, ajaj :) chúďa pani nádejná (učiteľka)-starý otec to riadne "válel". Neviem, moc ma táto prupovídka o Maoroch a ich legende nedostala-iste, bol to citlivý a krehký príbeh, o príbehoch minulosti, a o pokračovaní v odkaze otcov, ktorý treba odovzdať mladej generácií-ALE AJ TAK. Nepomôžem si, pre mňa sú to aj tak ešte stále iba barbari, ktorí si nevážia ženy, a tento film na tom nič nezmenil...česť jednotlivcom z nich, ktorí aj napriek výchove a okoliu, dokázalo niektoré z ich rigidných zvyklostí odvrhnúť. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Smrst emoci, citu a ryzi cistoty sala z tohoto excelentniho filmu, ktery v zaveru zasadi divakovi tak mocny uder ze se dlouho jeste bude zpamatovavat. Jednoznacne jeden z nejlidstejsich filmu za dlouhou dobu s jednim ohromnym objevem, ktery se zrodil v jedne mladicke divence - Keishy Castle-Huges. Jeji vykon se neda ani snad popsat bez pouziti superlativ nebot je naprosto bezchybny a dokonaly. Za zmineni samozrejme stoji i hlubsi podton ve forme tradicnich zvyku, ktere jsou postupne chte nechte vytlacovany moderni civilizaci a boj a snaha o jejich zachovani a preziti. Jednoznacne se jedna o nevsedni a nezapomenutelny zazitek, ktery doporucuji shlednout vsem lidem, kteri jiz nestoji o neustale se opakujici klise hrnouci se ze vsech stran a uhlu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Představitelku hlavní role Keishu Castle-Hughes si filmaři vybrali z více jak deseti tisíc uchazeček. Jenže při konkurzu zatajila důležitý fakt, a to že neumí plavat. Při scénách ve vodě musela být tudíž nahrazena dublérkou. (Siriuss)
  • Knižní předloha filmu spisovatele Witi Ihimaery je na Novém Zélandě neměnnou součástí školní výuky. (HellFire)
  • Scéna, ve které Paikea (Keisha Castle-Hughes) zvrací, byla vystřižena, protože podle režiséra nebyla dost přesvědčivá. (Cheeker)

Související novinky

Let číslo 103

Let číslo 103

29.03.2007

Jestli teď očekáváte informaci o plánovaném pokračování nebo remaku Letu číslo 93, nejspíš vás zklamu. Tentokrát se filmaři rozhodli zfilmovat jinou leteckou tragédii. Roku 1988 se po výbuchu bomby… (více)

Reklama

Reklama