Reklama

Reklama

Pán velryb

  • Nový Zéland Whale Rider (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Nový Zéland / Německo, 2002, 105 min

Obsahy(1)

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovoria o malom filmovom zázraku. Magický filmový príbeh so skromným rozpočtom sa pevne usadil v prvej desiatke doteraz najnavštevovanejších filmov tohto roku a hoci od jeho premiéry už uplynulo niekoľko týždňov, distribútori neustále zvyšujú počet kópií v amerických kinách. Dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb mnohí považujú za najväčšie filmové prekvapenie tohto roka. Ale tí, ktorí sledovali vznik tohto filmu, tvrdia, že o jeho úspechu boli presvedčení už od začiatku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval "magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku", stojí totiž Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov.

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (180)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Prťata mají aktuálně ve škole projekt “Nový Zéland”. Pustil jsem jim tento film, vydržela u něj až do konce a místy svorně kritizovala dědečka (bylo to o holčičce skoro stejně staré, jako jsou ony). Už v pátek jsem jim ukazoval haku, teď vědí, že to je: “Sním tvé maso, vydloubnu ti oči a tvoji hlavu narazím na klacek.” ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc mě mrzí, že musím dát tak nízké hodnocení. Ty postavy mi přišly zajímavé, hlavně v hlavní roli malá Keisha byla naprosto okouzlující. Jenže ta hrozná hudba, kamera, pomalé tempo, celkově zpracování katastrofální. Celý příběh šel tak mimo mě, film jsem musel natřikrát dokoukávat, protože to byla prostě nuda. Je to škoda, ten potenciál herecký i příběhový tam je a mohl být ještě větší, jenže film sám o sobě je špatný. :( ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Krásné rodinné drama, které se akorát hodí pro zpříjemnění odpoledne. Malá dívčina se snaží celý život získat uznání svého dědy, který však k ní chová opravdu mrazivý vztah - no, mně to přišlo jako ze života (teda, ne mého, ale tam kdesi v Oceánii). Chudák holčina! Hudba a kamera je skvělá, ale co si opravdu zaslouží pozornost je malá Paikea, která do své role dala všechno. Film má stabilní děj a (ne)čekané rozuzlení. Zkrátka pořádný film, jak má být. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

To se tak občas přihodí, že si člověk za pár šupů koupí časák s dvd a pak je velmi mile překvapen, jak dobře investoval. Moc pěkný oddechový film, který opravdu zaujme hlavně kvůli mladičké představitelce hlavní role. Ke konci dojme a zanechá ve vás příjemný pocit krásně stráveného času. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Film mi uběhl neskutečně rychle. Nenudila jsem se ani minutu, jak mě film vtáhl do děje. Do děje o novozélandské dívce, kterou v jejím rozvoji brzdí tvrdohlavý děda, jenž je přesvědčen o tom, že ženy patří domů za plotnu a nejsou schopny se samy rozhodovat. Nezmění názor, ani když Pai ukáže, že v sobě něco má. Bude se muset rozhodnout, zda jsou pro něj důležitější tradice nebo blízcí. Výborný, poutavý, zajímavý a emotivní film, zobrazující tradice souostroví v Pacifiku, o němž jsem do této doby téměř nic nevěděla, což byla jistě škoda. ()

seale 

všechny recenze uživatele

Tento film u mě stoupl vysoko. Dotkl se mě po všech stranách: nádherný příběh, zajímaví lidé a kultura, hlubiny moře i lidské duše.. krásná kamera a o hudbě Lisy Gerrard netřeba se zmiňovat. KRÁSA. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedinečný zážitek, který snad nenechá nikoho chladným. Opravdu klidný film, který nemá jediné slabé místo. Snímek vypráví velmi pěkný příběh o vztahu k tradicím a způsobu života, který se vlastně odehrává v každé kultuře na každém místě světa, a jeho obsah je zcela jistě hoden zamyšlení. Je to krásně natočené, podkreslené úžasnou hudbou a ozdobené skvělými hereckými výkony. 95 % ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Ten krásný a dojemný konec nemůže zachránit celkový dojem, který je spíše rozpačitý. Dlouho jsem se nudil a prokousat se ke konci bylo trochu krkolomné. Ale určitě překvapivý herecký objev v podobě Keishy Castle-Hughes a krásná Novozélanská krajina dělají tento film velice zajímavým. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre spracovaný príbeh o tom, aké je (i v súčasnosti) dôležité poznať tradície svojho národa- pretože tým môžme spoznať alebo aspoň lepšie pochopiť sami seba, o priateľstve, spolunažívaní a bratstve. Audiálna a vizuálna stránka robia prenádhernú atmosféru. Spolu s prejavom Keishy Castle- Hughes spustili u mňa viackrát nečakané gejzíry sĺz... Cítim to na 4*, ale nič markantné, čo by bolo na škodu, nenachádzam. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar '03 - nominace: hlavní herečka (K. Castle-Hughes)........... BAFTA Children's Award - film........... Broadcast Film Critics Association Awards - mladý herec/herečka (K. Castle-Hughes)........... Chicago Film Critics Association Awards - nejnadějnější výkon (K. Castle-Hughes).......... Independent Spirit Awards - zahraniční film (Nový Zéland)............ Novozélandské filmové a televizní ceny - herečka (K. Castle-Hughes), kostýmy, režie, film, hudba, scénář, vedlejší herec (C. Curtis), vedlejší herečka (V. Haugton).......... MFF Rotterdam - cena diváků.......... MFF San Francisco - cena diváků........... MFF Seattle - režie, film............ FF Sundance - cena diváků..........MFF Sao Paulo - cena mezinárodní poroty. Režie: Niki Caro Scénář: Niki Caro (podle románu Sira Witi Ihimaera). Kamera: Leon Narbey. Hudba: Lisa Gerrard. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem byla lehce skeptická, děj mě nezaujal, feminismus Niki mi mírně vadil (zvláště když někdo viděl i Její případ), ale srdceryvný projev Pai mne naprosto odrovnal. Poté jsem začala oceňovat její snahu o zrovnoprávnění a neutuchající lásku k zatvrzelému dědovi. Trpělivá Pai navíc přinesla velrybám největší oběť. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Sice se mi maorská kultura líbí a tento film byl právě o ní, ale nezapůsobil na mě asi tak silně jako na ostatní. Malá Keisha je sice výborná, závěr s velrybami taktéž, ale jde prostě poznat, že na tom spolupracovali Němci, jejichž "rodinné filmy" nesnáším... ()

DDT 

všechny recenze uživatele

No, je to pohádka a doják, ale díky dobrým a neokoukaným hercům příjemná pohádka a snesitelný doják. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Nebýt Pána velryb, možná by mě ani nenapadlo jestli vlastně vůbec vím, jak vypadá krajina Nového Zélandu (což by byla věčná škoda!) a nezačnu se zajímat blíže o Polynésany, Maory, o jejich tradice a kulturu. Pai (Keisha Castle-Hughes) je sladká a roztomilá v té svojí sukýnce, stále neprávem odvrhovaná svým vlastním dědečkem. Poučný, zajímavý, dojemný film o věčném boji za vlastní pravdu. Vygůglila jsem tu i pár zajímavých větiček :) Maori Language --- Aotearoa - Maori name for NZ, Kia ora - Hello, thank you, Kei te pahea koe - How are you, Kei te pai ahau - I am fine, Haere mai - Welcome, Haere ra - Goodbye, Haka - Posture dance, Hoa - Friend, Kai - Food, Moana - Sea, Lake, Ora - Life, Waka - Canoe, Wharenui - Meeting house, Ka mate koe i te kai hikareti ... :). ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Whale Rider zobrazuje život súčasných Maorov na Novom Zélande a približuje domorodú kultúru lepšie ako dokumentárny film. Tento niekoľkovrstvový príbeh ukazuje na troch generáciách vzťah komunity domorodých obyvateľov k tradíciám. Hoci najstaršia generácia (Koro) ich dodržiava, ďalšia generácia zostáva vlažná. Režisérka Niki Caro veľmi citlivo pristupuje k filmu. Rozbieha viacero paralelných línií deja. Mnohé z nich akoby len rozohrala a napokon nepoužila. Ale práve nimi naznačuje rodinné vzťahy a vzťah k tradíciám. (Vzťah otca a syna Hemiho, starého Koroa, Porourangiho a Paikei, život Maora v Európe, ako aj vzťah maorského muža a ženy). Nádherné prírodné scenérie a vynikajúce herectvo mladučkej Keishe Castle-Hughes a jej dospelých kolegov podkresľuje ladná hudba. Poznámka na záver: Keď distribútor napíše, že ide o "dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb", dosiahne dve veci. 1) Na film neprídu tí, ktorí by si film vychutnali (ako ja) a 2) prídu naň milovníci "Zachráňte Williho", ktorí môžu byť dosť sklamaní. Je to divné počínanie. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Tento film je především o mizení starých tradic a nástupu něčeho nového. Místo starých rodových vazeb nastupuje síla lidské duše, která dokáže překonat určený osud. Něco končí, něco začíná. Tento film je toho připomínkou a zároveň připomínkou, že i v dnešní době vznikají filmy, které mají duši. ()

Související novinky

Let číslo 103

Let číslo 103

29.03.2007

Jestli teď očekáváte informaci o plánovaném pokračování nebo remaku Letu číslo 93, nejspíš vás zklamu. Tentokrát se filmaři rozhodli zfilmovat jinou leteckou tragédii. Roku 1988 se po výbuchu bomby… (více)

Reklama

Reklama