Reklama

Reklama

Pán velryb

  • Nový Zéland Whale Rider (více)
Trailer
Drama / Rodinný
Nový Zéland / Německo, 2002, 105 min

Obsahy(1)

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovoria o malom filmovom zázraku. Magický filmový príbeh so skromným rozpočtom sa pevne usadil v prvej desiatke doteraz najnavštevovanejších filmov tohto roku a hoci od jeho premiéry už uplynulo niekoľko týždňov, distribútori neustále zvyšujú počet kópií v amerických kinách. Dojímavý príbeh o priateľstve 10-ročného dievčatka a stáda veľrýb mnohí považujú za najväčšie filmové prekvapenie tohto roka. Ale tí, ktorí sledovali vznik tohto filmu, tvrdia, že o jeho úspechu boli presvedčení už od začiatku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval "magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku", stojí totiž Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov.

Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedinečný zážitek, který snad nenechá nikoho chladným. Opravdu klidný film, který nemá jediné slabé místo. Snímek vypráví velmi pěkný příběh o vztahu k tradicím a způsobu života, který se vlastně odehrává v každé kultuře na každém místě světa, a jeho obsah je zcela jistě hoden zamyšlení. Je to krásně natočené, podkreslené úžasnou hudbou a ozdobené skvělými hereckými výkony. 95 % ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc mě mrzí, že musím dát tak nízké hodnocení. Ty postavy mi přišly zajímavé, hlavně v hlavní roli malá Keisha byla naprosto okouzlující. Jenže ta hrozná hudba, kamera, pomalé tempo, celkově zpracování katastrofální. Celý příběh šel tak mimo mě, film jsem musel natřikrát dokoukávat, protože to byla prostě nuda. Je to škoda, ten potenciál herecký i příběhový tam je a mohl být ještě větší, jenže film sám o sobě je špatný. :( ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Po počátečním pomalém tempu a zafixování si všech zvláštních jmen, které ke komu patří, jsem se nakonec chytla a byla jsem vtažena do maorské kultury s jejími tradicemi a rituály. Příběh o desetileté dívce jménem Pajkija Apirana, která tolik toužila po uznání svého dědečka Kora, který chtěl předat následnictví Pána velryb vnukovi, ale v žádném případě vnučce Paj. Příběh o lásce, vytrvalosti, ale také o pokoře v nádherné novozélandské krajině je dojemný a silně emotivní zážitek. Keisha byla vynikající a hudba o kterou se postarala Lisa Gerard byla moc příjemně poslouchatelná. Zkrátka nadprůměrný filmový počin ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se podíval kvůli HUDBĚ - a musím říct, že skvělá Lisa Gerrard opět nezklamala. Krásný příběh na krásném místě....kdyby to skončilo trošku jinak, dal bych za pět... sice jsem často pociťoval mrazení v zádech, ale nejsem si jistej jestli to náhodou nebylo teplotou v pokoji než filmem :) ale vážně to bylo moc pěkný. Po třetím shlédnutí - nebylo to teplotou v pokoji, přidávám hvězdičku. ()

Saku 

všechny recenze uživatele

Silny pribeh - maorska legenda stale zije a ma co rict. Pribeh je opravdu magicky, charisma mlade Keishy Castle-Hughes strka vsechny ostatni na place s prehledem do kapsy a to se zbytek hercu taky hodne snazi. Pastva pro oci, kazdy zaber navazuje na ten predchozi neuveritelne lehce, podobne to funguje i u hudebniho doprovodu...husi kuze zarucena! ()

Galerie (32)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo ve Whangaře u východního pobřeží Nového Zélandu, tedy na stejném místě, kam byl situován původní román. (Terva)
  • Velryby byly zobrazeny kombinací záběrů skutečných velryb, modelů v životní velikosti a speciálních efektů. (HellFire)
  • Jedna z mála cen, u které film dokázal přetavit nominaci ve vítězství, je Independent Spirit 2002 pro nejlepší zahraniční film. (Terva)

Související novinky

Let číslo 103

Let číslo 103

29.03.2007

Jestli teď očekáváte informaci o plánovaném pokračování nebo remaku Letu číslo 93, nejspíš vás zklamu. Tentokrát se filmaři rozhodli zfilmovat jinou leteckou tragédii. Roku 1988 se po výbuchu bomby… (více)

Reklama

Reklama