Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jaře 1946, krátce po nástupu komunistické lidové vlády, se do rodné vesnice vrací z koncentračního tábora starý sedlář Matouš. Všichni ve vesnici jej považovali za mrtvého a rozkradli mu jeho majetek. Vesničané se taky bojí o svůj podíl na přidělované zemědělské půdě a proto na Matouše neustále útočí. Po čase se sedlář dozvídá další prameny nenávisti k jeho osobě… (strictly)

(více)

Recenze (4)

NinonL 

všechny recenze uživatele

V Polsku po druhé světové válce probíhá pozemková reforma. Každý má dostat svůj díl půdy. Do vesnice se vrací z koncentračního táboru sedlář Matouš. Jeho dům však je prázdný, protože ho už nikdo nečekal a vesničané si všechen jeho majetek rozebrali. Teď mu s nechutí vracejí nábytek, nářadí, oblečení. Do vesnice přijíždí kapitán a úředník, kteří mají dohlížet na rozdělení půdy všem. Vesničané se však bouří a nechtějí, aby Matouš dostal svůj podíl. Kapitán jim poradí, že on ze své pravomoci nemůže zakročit, ale že existují "sedlácké metody", které mohou přinutit Matouše, aby sám půdu nechtěl a ze vsi se vystěhoval. Tu noc lehla popelem Matoušova stodola i se živými králíky. A to je jen začátek. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tak moc jsem chtěl film vidět, a tak špatná je moje polština a moje zvukovody, že jsem se musel obejít téměř bez dialogů. A tak bez titulků jsem rozuměl jen "tři poslušné koně" a pár dalších Matoušových provolání. Ale i přes tato zásadní omezení byl pro mě další z řady Kolského filmů "opět za pět". ()

Reklama

Reklama