Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry (Bill Murray) a Gray (James Keach) se vydají plni nadšení do první světové války. To, co zde Larry zažije, ho naprosto změní. Vzdá se svého dosavadního života a pokouší se nalézt klid v himalájském klášteře. Po letech se setká v Paříži s Grayem, jeho ženou Isabel (Catherine Hicks) a společnou přítelkyní z mládí Sophií (Theresa Russell)... Pozoruhodná příležitost vidět komika Billa Murraya ve vážné roli. (Pohrobek)

(více)

Recenze (9)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, v němž se měl Bill Murray vymanit z ulity šaška a dokázat, že umí i jiné role. Leč nepovedlo se mu to, byť scénář mu dával celkem slušnou příležitost. Ale jak tady vpodstatě konstatuje betelgeuze, Murray prostě není typově do podobných rolí vhodný a měl by raději zůstat jen u svých "kašpárkovských" pokusů, protože ty mu jdou o mnoho lépe. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Sice bizarní, ale nepovedý pokus Billa Murraye o vážnou roli. Má tu hrát hrdinu-světoběžníka, který zažije válku, Tibet i sebevraždu svojí holky, ale nic z toho ho - navenek - nerozhází. Což bude asi tím, že skoro nemluví, a ve všech těhle situacích má na tváři onen Murrayův slavný blbečkovsko-vyčůraný škleb... ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Z filmu je znát, že si na něm tvůrci dali opravdu hodně záležet a chtěli, aby se podařil. Možná byl kámen úrazu v tom, že chtěli až moc a film kvůli tomu místy působí řemeslně propracovaně, ale poněkud mechanicky, tak trochu bez šťávy. Z příběhu se určitě dalo dostat víc. Působilo to na mě místy jako takové kapitoly ze života hlavního hrdiny, které jsou krásné natočené (s velkým soustředěním na kostýmy, scenérie, doprovodnou hudbu...), ale chybí jim nějaký větší vnitřní náboj, prožitek, který by se podařilo přenést na diváka, a hlavně nějaké větší pospojování dohromady. Myslím, že Murray v pozdějších letech ukázal, že umí hrát i jiné než vysloveně komediální role, z mého pohledu mu vlastně nejvíce sedí tragikomedie, kde může svůj komediální talent a sarkasmus promísit se schopností předvést smutné, životem lehce zdeptané hrdiny. Asi ale přece jen není úplně ten typ na tragické hlavní hrdiny, kteří jsou nejen vnitřně rozervaní a tak trochu neví co se sebou, ale kterým se dějí opravdu hodně škaredé věci a mělo by to být na nich dostatečně znát (je otázka, zda je to úplně Murrayho chyba, když jste zavedený jako typ komediálního herce, u kterého jsou všichni zvyklí na určitou mimiku, výraz a prostě to od vás podvědomě čekají, ukázat jinou polohu, aby divákovi něco nechybělo a věřil vám jiný typ projevu, je asi extrémně těžké). Nemyslím si, že by Murrayho výkon v Razor's Edge byl až tak špatný, bylo na něm vidět, že se opravdu extrémně snaží a na vícero místech se mu to i daří (líbily se mi např. interakce Larryho a Sophie, jejich vzájemné okouzlení jsem jim fakt věřila). Možná ale obava z toho, aby svou dramatickou úlohu zvládl a nezkazil to, někde se přehnaně nešklebil nebo neprotáčel oči, jak je zvyklý a všichni to od něj podvědomě čekají, způsobuje určitou Murrayho ztuhlost, připadá mi, že až na pár míst, kde měl prostor pro určité odlehčenější dialogy, se za celý film nedokáže zcela uvolnit, dát do své postavy více prožitku, který by mu divák mohl uvěřit. Právě hravá uvolněnost, přirozenost (i v dramatičtějších Murrayho rolích) je přitom asi tím, co na něm všichni milují a co ho činí jedinečným. Ve výsledku Murrayho snaha být vážný působí v Razor's Edge v některých místech až nechtěně komicky. Přiznávám, že mám ale pro Murrayho velkou slabost, možná i proto ač jeho výkon není asi zrovna mistrovský, nepřijde mi, jak už jsem řekla, v celkovém souhrnu ani vysloveně špatný. Obecně si podle mě film nezaslouží až tak nízké hodnocení, jaké tady má. I přes zmíněné nedostatky je to pořád slušně natočený snímek s lákavým odvěkým tématem hledání vlastního já a smyslu života, herecké výkony Murrayho kolegů (hlavně tedy ženských kolegyň) jsou také solidní, film nám přináší krásné záběry z různých koutů světa. Za mě je to určitě alespoň na takových 70 %. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Nelituji těch dvou hodin a jsem rád, že jsem se nenechal odradit mdlým hodnocením zde. U mě naprostá spokojenost! ()

Reklama

Reklama