Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V budoucnosti probíhá válka lidí se stroji, které převzaly vládu nad světem. Jedinou nadějí pro lidstvo je charismatický vůdce Hnutí odporu John Connor. Protože se ho stroje obávají, vysílají do minulosti nový prototyp kyborga, který ho má zničit jako malého chlapce. Vzápětí za ním Hnutí odporu vyšle starý model terminátora, přeprogramovaného tak, aby mladého Johna chránil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (1 930)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Protože Terminátor u diváků jednoznačně zabodoval a tržby byly jedním slovem velkolepé, rozhodlo se produkční studio využít jeho pověsti k natočení pokračování, kterého se ujal téměř stejný štáb jako v případě jedničky, pouze na scénáři pomáhal Cameronovi místo Anne Hurdové William Fisher. Obě hlavní postavy ztvárnili pochopitelně stejní herci jako v prvním dílu, pouze k Lindě Hamiltonové přibyl Edward Furlong coby budoucí šéf lidského odboje proti nadvládě strojů. Tohohle čtrnáctiletého kluka vybrali v konkurzu ze 1400 uchazečů a za svoji roli dostal mimochodem neuvěřitelný pakatel 30.000 dolarů. Na rozdíl od jedničky měla dvojka podstatně velkorysejší rozpočet a díky tomu mohl Cameron přijít s koncepcí tekutého Terminátora, o kterém přemýšlel už v jedničce. Tehdy ale nemohl vzhledem k nedostatečným trikovým technologiím a omezenému rozpočtu ten nápad realizovat. Na rozdíl od drsné stylové jedničky je dvojka podstatně mainstreamovější a tomu odpovídá i upravená postava Terminátora. Miláček publika Arnold Schwarzenegger už neměl být drsným zabijákem, ale robotem toužícím poznat lidské city a fakticky se stal kladnou postavou. Naproti tomu Linda Hamilton ztvárnila svou Sarah Connor jako ženu poznamenanou minulostí, podstatně drsnější a cyničtější. Jedinečnou inovaci představoval robot T-1000, pro jehož představitele Roberta Patricka to byla životní role. Triková stránka si vyžádala investice 25 mil. dolarů, které se ale na tržbách bohatě vrátily. Scénář opět pracoval s nápaditou časovou smyčkou a využil i zbytků původního terminátora z jedničky. Vzhledem k tomu, že dvojka je už jen sázkou na jistotu a neobsahuje originalitu a syrovost prvního dílu, je mé hodnocení o něco nižší. Dvojka je totiž producentská a režijní sázka na jistotu, byť vyfutrovanou dolary a proto velkolepou. Celkový dojem: 75 %. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Totální overkill hned v několika filmařských disciplínách, který nebyl sražen do prachu ani časem, ani křemíkem lépe vysoustruženými následovníky. Vše o tom bylo řečeno, ale ta nepsaná cameronovská poučka, že akční scény musí sloužit příběhu a nikoliv naopak, zraje s každým zbytečně vygenerovaným megabajtem dat jako víno a je až s podivem, že akčních blockbusterů, které by fungovaly na podobném principu, se za těch šestadvacet let moc neurodilo. Osobně dám vždy raději přednost nerovné zákopové válce na planetoidu LV-426, ale i tak plně rozumím tomu, proč tohle v žánrové bitvě i po sfouknutí všeho nostalgického nánosu plně obstojí i v tomhle miléniu. Tohle přežije i den zúčtování, protože je to… (viz začátek komentáře). ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Živá tkáň na kovové vnitřní kostře se vrací, válka se stroji pokračuje! "Budoucnost je temná jako převalující se bouřková mračna a chceme-li přežít, musíme Johna Connora chránit i v minulosti. Na jeho ochranu bude vyslán časoprostorovým kanálem T-800 Cyberdine, model 101 s primárním cílem zajistit jeho přežití." - Hnutí Odporu, 21. století... Film s průběhem děje přímým, rychlým a ostrým jako brusle rychlobruslaře je vrcholem žánru. Hlavním tahákem bezpochyby budiž rakouský dub Arnold Schwarzenegger, ale nenese celou tíhu snímku sám - scénář mu postavil do cesty zdánlivě nejschopnějšího a fyzicky nepřemožitelného protivníka - T 1000 představuje dokonalou zbraň schopnou metamorfózy do nejrůznějších tvarů a podob a tak souboje obou terminátorů jsou vrcholnou podívanou zabalenou do hávu skvělých vizuálních efektů, které umožnily mimetickému polysliťiňákovi procházet mřížemi, nastupovat do vrtulníku za letu, stát se podlahou, zmrznout a znovu ožít, prostě vytvořily něco nevídaného, až si sám divák řekl: toho není možné porazit... herecké výkony výborné, Linda Hamilton kvůli roli Sarah Connorové přibrala pěkných pár kilogramů, Robert Patrick jako T-1000 děsivě chladný, neústupný, necitlivý, nelidský - zkrátka skvělý... úvodní pohled do budoucnosti plné smrtících strojů ohromující, závěr včetně terminátorovského duelu velkolepý a posléze dojemný.102 miliónů dolarů(rozpočet)/520 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Druhá verze dvojky podruhé a stále prvotřídní film. Děsit se postapokalyptické vize života na Zemi, obdivovat i po letech vynikající triky a napínavou akci, držet v ruce banán a po chvíli si myslet, že je to upilovaná winchesterovka 1887, k tomu se bavit Arnoldovými hláškami a robotickými grimasami a na konci zatleskat – to je zkrátka nenahraditelný zážitek./// Rozšířená verze mj. nabízí několik velice humorných scén, což z Terminátora dělá geniální mix akční sci-fi a komedie, u nějž se mrazení v zádech střídá s hlasitým smíchem. Jen ta Connorová a její krapet otravné militantní móresy mohly dostat méně prostoru. [Kino, SE, titulky] ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Já se vrátím“. A jak Arnold slíbil, tak taky (po sedmileté pauze) splnil. Je paradoxem, že v nejakčnějším filmu Arnolda Schwarzeneggera samotný Arnold nezabije ani jednoho člověka - v rámci svého "polidštění" protivníky jenom střílí do nohou. 85% Zajímavé komentáře: Mr.Apache, Lateef, k212, oLí, Lukiš, Shadwell, Joeey, Vitason, JohnO.O, Kokos ()

Galerie (322)

Zajímavosti (280)

  • Hned na začátku bylo názorně předvedeno, že terminátoři umějí dokonale napodobovat hlasy. Přesto ve slévárně nutí T-1000 (Robert Patrick) Sarah (Linda Hamilton), aby přivolala Johna (Edward Furlong), ačkoliv by ho dokázal přivolat sám bez její pomoci. (PD321)
  • Malý počítač, který John Connor (Edward Furlong) použije k nabourání se do bankomatu a otevření elektronického zámku, je Atari Portfolio. V roce 1989 to byl jeden z prvních palmtopů kompatibilních s IBM PC, vybavený byl systémem DIP-DOS 2.11. (Stejšn)
  • Rotační kulomet M-134, který používá Terminátor (Arnold Schwarzenegger), je tentýž (lehce modifikovaný), který používá Blain (Jesse Ventura) ve filmu Predátor (1987). Oba filmy zásobovala rekvizitami firma Stembridge Gun Rentals. (POciSEM)

Související novinky

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

Rozpočet pokračování Avatara přesáhl miliardu

10.05.2020

Režisér James Cameron je více než schopný filmař. Dokáže lámat box office rekordy jako nikdo jiný, a zvládá točit sequely, které jsou lepší než původní filmy – to samo o sobě z něj dělá jedinečného… (více)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (více)

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

Nový terminátor si našel hlavní hrdinku

15.04.2018

Premiéra šestého Terminátora, jímž Tim Miller (Deadpool) naváže přímo na Terminátora 2, se nedávno odsunula z července 2019 na listopad 2019. Film tak uhnul spin-offu Rychle a zběsile s Rockem a… (více)

Reklama

Reklama