Reklama

Reklama

Shaft skóruje

  • USA Shaft's Big Score!
Trailer

Obsahy(1)

Tentokrát musí Shaft, superinteligentní a neohrožený soukromý detektiv, osobně doručit vzkaz do New Yorku. Ale vše se komplikuje vraždou jeho klienta. (oficiální text distributora)

Recenze (19)

Lima 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k pověsti, jaká tento proslulý blaxploitation kousek předchází, jsem čekal více. Film je natočen podle údajně příšerného románu, což se mohle projevit. Čekal jsem více zábavy, výraznější béčkový odér, více násilí, nahoty i akce, která přišla ke slovu až v závěru, kdy film končí 15ti-minutovou honičkou (která zpolykala více peněz, než předchozí díl dohromady) se dvěma auty, vrtulníkem a motorovým člunem. Jinak se toho opravdu moc neděje. Teda, né že by se Shaft flákal. V jedné libové machistické scéně sbalí kočandu během 10 sekund, pak sestřelí vrtulník brkovnicí, ale jinak...Očekávání byla velká, ale nenaplněna. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Formálně vymazlenější a finančně lépe vypolstrované pokračování blaxploitation hitu, který definoval podobu žánru a jeho postav, dává permanentně najevo své studiové zázemí. Ostatně na rozdíl od lacinější konkurence oplývá stylovou výpravou a hlavně precizním rozzáběrováním akce. Obzvláště finální honička využívající automobily, rychlostní člun a vrtulník může posloužit jako ukázka staré dobré školy, kdy akce byla maximálně přehledná, ale současně díky nápaditým kamerovým pozicím a jejich svižnému střídání měla stejné dravé tempo a pohlcující efekt jako spasmické kamerové eskapády dnešních akčních filmů. Jestliže první "Shaft" se stal lifestylovou ikonou, dvojka tuto rovinu ještě upevňuje okázalým interiérovým designem a pravidelným střídáním šatníku hrdinových partnerek, ale také productplacementem, který do řady záběrů aranžuje obálky módního časopisu Essence ("pro černošské ženy od 19 do 49 let") a lifestylového Ebony. Ruku v ruce se sebeuvědoměním filmu jde i nadměrně nafouklé ego hlavního hrdiny. Vlivem předchozího dílu, ale zřejmě i konkurenčního snímku "Super Fly" se právě zde definitivně ustanovuje tradiční podoba hypersexualizovaného a sebevědomého blaxploitation hrdiny, jemuž stačí jedna věta, aby všechny ženy v okolí okamžitě rozevíraly nohy v toužebném očekávání. Na tento obraz posléze navázaly mnohé další filmy, až došel svého vrcholu v burleskních filmech Rudyho Raye Moorea či ve famózní ódě na virilitu černošských alfasamců "Black Shampoo". ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Ve druhém díle staré grindhousové trilogie se jaksi vytrácí atmosféra prvního dílu, herecké výkony jsou o dost horší, ovšem přibylo mnohem víc akce a nahoty, koziček a to jak černých, tak i bílých. Shaft je o trochu lidštější a míň namachrovaný než v prvním díle, o to víc záporáků rozstřílí na mraky. Zejména ve finále svojí neuvěřitelnou brokárnou to sype ostošest do mafiánů, aut i vrtulníku. Jak jsem uváděl již u prvního dílu, podle trilogie byl v roce 2000 natočen volný remake s výtečným Samuelem L. Jacksonem Drsnej Shaft. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

O triedu horšie pokračovanie, ktoré má super úvodnú scénu a over the top záver (Shaft vs helikoptéra!), ale veľmi mdlé všetko medzi tým (azda okrem obskúrneho tanca/striptízu). Vizuál je významne horší ako v jednotke a toto je už regulérne béčko. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn akční béčko, které díky relativně velké produkci snad ze všech blaxploitation nejvíc vypadá jako normální film. Což je tak trochu dobře... a tak trochu škoda. 7/10 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní a ostrá sedmdesátková záležitost. Nejsilnější zbraní Shafta není obsah jeho spodního prádla, ale kombinace individualistického marlowovského detektiva se spoustou suchých hlášek s exploatačním gerojem hrajícím si na honěnou s vrtulníkem. Stejně jako Marlowe dostane Shaft několikrát na hubu, ale stejně jako on se vždycky zvedne a tluče jiné nabíječe dál. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Shaftovy drsné hlášky (,,Ono sněží?" ,,Baby, bavlna to nebude..."), mafián se zálibou ve hře na klarinet a záverečná honička v autě, na člunu i v helikoptéře jsou sice cool, ale jinak jde o takový ten film, co není dobrý, ale zároveň ani tak špatný, aby se divák bavil aspoň demencí tvůrců. Je poznat, že vznikl v područí MGM a padla na něj spousta peněz, což mu paradoxně vůbec neprospělo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to pořád pěkně drsné, jsou zde výborné hlášky a navíc také docela dost sexu, což to příjemně oživuje, protože je to takové hezky nenucené a skvěle to tam sedne. Příběh není nic skvělého, ale pro Shafta je to přesně ten správný důvod k tomu, aby mohl pořádně někoho rozstřílet, což se na konci také děje. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Gauneři zabijí kvůli penězům kamaráda detektiva Shafta a ten je vypátrá a zabije. Zhruba stejné jak první díl, Shaft se nesnáší s policií, hláškuje kudy chodí a navíc má tento díl zatraceně akční finále s honičkami v autech, na člunech a s vrtulníkem. Dobré. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Mnohem akčnější pokračování příběhů detektiva Shafta, které v paměti diváka zůstane hlavně díky dlouhému finále. To jak se předtím popotahují o místo na New Yorkském slunci "Pudřík" a "Talián" není podstatné a vše spěje ke konečnému, a důležitějšímu, zúčtování nasraného Shafta a otravného vrtulníku. 65 % ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Docela zabitej čas s tímhle filmem. Je to o třídu blbější, béčkovější a hlavně nudnější kriminálka, než jednička. Atmosféra je pryč, příběh je víceméně pevně daný a od začátku je jasné kdo je kdo. A taky je jasné, že většina těch hodných, vedlejších, neutrálních i mírně záporných postav jsou černoši (hrdina, holky, slušní mafiáni, nabručený kapitán, vrah), zatímco bílí jsou tu za ty největší svině (zlí mafiáni, rasistickej polda) což se mě prostě nelíbí. Na konci je opravdu nabušená akce hrdina vs. vrtulník, ovšem tak nějak osmdesátkově nablblá - mafiáni vystřílí z kulometu milion nábojů, ale nedokážou se trefít. Měl jsem chuť zvednout hodnocení díky finále, ale jedničce jsem dal 3* a ta byla prostě lepší. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Na prvním dílu byla jediná zajímavá věc hudba, na druhém dílu je jediná zajímavá věc hudba. Ani závěrečná akce s vrtulníkem to nezachrání a já už slibuju, že nebudu nakoukávat všechno na co přijdu. Nutno dodat, že jsem se do těchto dílů pustil jen z toho důvodu, že jsou v nejnovější verzi všichni Shaftové. ()

Grimaldi 

všechny recenze uživatele

Po mém nevelkém nadšení z prvního filmu se Shaft vrátil a tentokrát konečně již plně vyzbrojen. K charisma z prvního filmu dostal k dispozici zajímavé protivníky a mnoho možností jak se s nimi vypořádat. Zvlášť finále plné výbuchů, střelby, automobilové honičky, rychlé lodi i vrtulníku rozhodně stojí za vidění. Velké zlepšení a velká naděje pro Shaftuv výlet do Afriky. ()

Reklama

Reklama