Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o válce a statečnosti, odehrávající se na Nových Hebridách.
Kapitán americké armády v Tichomoří je nečekaně převelen k anglické jednotce na malém ostrůvku, aby přispěl k vyřešení válečného úkolu svou vynikající znalostí japonštiny. Po příchodu k pěší jednotce zjistí, že se z dosud poklidnějšího prostředí námořnictva rázem ocitl doslova na minovém poli, kde jde každou chvíli jen o záchranu vlastního života. Proti své vůli se společně se skupinkou několika mužů vydává neproniknutelnou džunglí, aby předali americkému letectvu důležitou zprávu. Při psychicky i fyzicky náročné akci mají také zlikvidovat vysílací stanici, kterou Japonci umístili v druhé části ostrova...
Film natočil vynikající hollywoodský režisér Robert Aldrich, známý westerny Vera Cruz a Apač, gangsterkami Grissomova banda, Líbej mě k smrti, thrillerem Sladká Charlotte, anebo válečným snímky Tucet špinavců, Útok!. V komorně laděném příběhu důmyslně zachytil atmosféru napětí, strachu uprostřed neznámého prostředí, zároveň - jak prozrazuje ironický název snímku - stejně přesvědčivě zpochybnil válečnou slávu i hrdinství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat kvalitny vojnovy film od rezisera Roberta Aldricha. Divaka hned zaujme vojnove peklo, takze na zaciatku filmu rozhodne nuda nehrozi. Potom sa zacnu psychologicke a filozoficke uvahy, a veruze aj moje oblubene herecke koncerty. Michael Caine /The Italian Job/ je vyborny. Takze za mna spokojnost s tymto filmom : 86 % ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný film obsahující až příliš velké množství neakceptovatelných wtf momentů. Děj se odehrává v roce 1942 na největším ostrově Vnějších Hebrid, kam je kvůli své znalosti japonštiny převelen americký poručík Sam Lawson (Cliff Robertson). Angličani mají svou základnu úplně na jihu, Japonci ovládají sever. A tady už nastávají první problémy. Japonci ve filmu ovládají celý ostrov, přičemž Angličani drží pouze malou pevnůstku, ani to ne, jen několik budov hájených asi čtyřmi kulometnými hnízdy. Skupina asi 15 vojáků spolu s Lawsonem a lékařem Toshem (Michael Caine) se vypraví hluboko do nepřátelského území zničit nepřátelskou vysílačku. Jsou mezi nimi schematicky vykreslené figurky jako vojín-zbabělý nováček, obtloustlý zbabělý hajzl, nebo velitel, kterého ale vojáci nerespektují. Je jasné, že ne všichni se vrátí zpět. Hned v prvních minutách filmu je scéna, kdy se tým několika vojáků vrací zpět do tábora přes obří planinu, která se před základnou angličanů rozkládá, a z okolní džungle po nich střílí japonští vojáci. Hádejte, jak film končí... A to jsem ještě nezmínil, jak důmyslně mají Japonci v džungli nataženou audio aparaturu... Někdo tady Příliš pozdního hrdinu přirovnává k Četě, ale horší přirovnání bych nevymyslel. Tohle je prostě až příliš obyčejně natočený válečný film, bez jakéhokoliv výraznějšího momentu. O válce celkově nejde moc dobře točit filmy nějak originálně, aniž by člověk opakoval a napodoboval díla jiných režisérů. Pokud člověk zrovna nenatáčí Apokalypsu. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma z prostredia tropického ostrova dnešného Vanuatu má síce slabšie tempo a akciechtiví diváci sa veľmi nenasýtia, ale ako sonda do vnútra bristskej jednotky, ktorá plní neľahkú misiu naprieč džungľou, nesklame. Film je nabitý viacerými známymi americkými či britskými hercami tej doby, z ktorých vyčnievajú Caine, Andrews a Robertson. Okrem toho, neberie sa príliš vážne, čo je jeho miernym plusom. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Lépe by se mi tato válečná historka polykala jako chod o jednom vrcholu, tedy likvidací japonské vysílačky. Zdlouhavě nastavovaný závěr se snaží o jakousi psychologickou sondu do duší pronásledovaných vojáků, ale působí nevěrohodně, protože odhalovaný cynismus má jen povrchní stopy. Na postavě amerického důstojníka, která má vzhledem k ději zásadní pozici, je to znát nejvíc. Chabý vývoj, který místo postupného a logického přerodu, volí systém přepínače - v jednu chvíli máme před očima zbabělou postavičku, hrající zásadně za svou kapelu a v druhou už je tu nesobecký hrdina nad jehož smrtí lze pronést patetický komentář. A podobným syndromem trpěla většina důležitějších postav. Nechci ale říct, že je tu všechno špatně. Caine má hereckou výdrž i ve chvílích, kdy by to jiní vzdali, Henry Fonda na ploše pár minut rozehraje minikoncert a taky exteriérové scény životně dýchají dobrodružnou atmosférou džungle (měla se jen líp využít), takže tím, že se na film podíváte, neprobudíte v sobě pocit ztráty času. 60% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Velmi solidní válečný film slavného Roberta Aldricha. Líný americký poručík je odvelen za druhé světové s britskou jednotkou do džungle na tichomořském ostrově obsazené Japonci... Skvělá závěrečná scéna - běh o život před povzbuzující jednotkou - je hodná zapamatování. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BZB2Zmz13gw&feature=related ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • S rozpočtem zhruba 6 250 000 amerických dolarů a výdělkem přibližně 1 590 000 dolarů se film stal jedním z největších kasovních propadáků historie studia ABC. (Martensson35)
  • Natáčení probíhalo převážně na Filipínach a to na americké námořní základně Subic Bay. Menší část scén v džungli pak ve studiích v Hollywoodu. (Martensson35)
  • Cliffu Robertsonovi byla zamítnuta účast na předávání cen Akademie, kde měl převzít Oscara za hlavní roli ve filmu Charly (1968). Oficiálně režisér Aldrich toto rozhodnutí zdůvodnil přílišným zdržením natáčení vlivem jeho absence na place. Neoficiálně se však mělo jednat o jeho pomstu studiu ABC za vnucení Robertsona do hlavní role. (Martensson35)

Reklama

Reklama