Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 336)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátými a osmdesátými léty pobíhali všelijací maniaci, psychopati, mutanti a nadpřirození raubíří z filmů Wese Cravena, Johna Carpentera a jim podobných. Slasher frčel a kdo vykuchal více pištících slepiček, mohl se těšit z úspěchu. Částečně i to byl důvod, proč působil první Terminátor jako zjevení - zabijáci z tehdejších hororů a thrillerů si totiž i přes svou častou iracionalitu zachovávali lidskou formu, dali se nějakým způsobem alespoň dočasně zneškodnit či poranit, projevovali bolest a různé slabiny. Když na scénu vkráčel nezničitelný kovový zabiják s procesorem místo mozku a emocí, situace se změnila. Z terminátora šel strach, aniž by potřeboval hororové rekvizity, ponechával jen mizivou naději a napětí těžil i tam, kde jiní nabízeli chvíli k oddechu. Co jiného taky zbývá, když se případná konfrontace rovná smrti a šance poranit či ukecat nepřítele je nulová? K tomu krásná béčková atmosféra, synťáky a Cameronova slabost pro mašinky. Jeden ze zásadních filmů osmdesátých let a pokud mi paměť dobře slouží, tak taky jediná záporná role Arnolda Schwarzenegera (oops - Batman a Robin, ale na toho všichni rádi zapomeneme, že jo?). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem měl tu možnost vychutnat si film v původním znění. Nejdříve jsem Termíka viděl těsně po sametu, v němčině, nahraného z RTL. Ty hovádka z této verze vystříhali chuťovky, jako například vykrojení oka atd. Poté jsem viděl asi pátou kopii VHS zakoupenou někde na burze, s rychlodabingem, taky nic moc, ale pořád lepší než ta verze nadabovaná regulérně. Co dodati. Skvělý temný scífko se Šváňou. Jen ty hrozné 80. songy kazí lehce dojem. Ale za to nikdo nemůže, že v téhle dekádě byla tak špatná hudba. ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Delevan takový pocit neměl, ale po devíti letech, když vzal svého syna (tehdy mu bylo osmnáct a chystal se na vysokou) jednou večer do kina, Delevan se asi třicet minut po začátku hlavního filmu nečekaně vymrštil ze sedadla a zaječel: „To je on! To je ON! To je ten chlap v tom pitomým modrým obleku! Ten chlap, kterej byl u Cle– „ Kdosi zařval Sklapni vrata!, ale ani se nemusel obtěžovat; Delevana, který měl pětatřicet kilo nadváhu a byl těžký kuřák, skolil infarkt ještě dřív, než stěžovatel dokončil druhé slovo. Muž v modrém obleku, který toho dne přišel k jejich vozu a pověděl jim o ukradené peněžence, nevypadal jako hlavní hvězda filmu, ale měl stejně mrtvolný způsob mluvy; totéž platilo o poněkud ztuhlém, ale zároveň půvabném způsobu, jakým se pohyboval. Ten film se samozřejmě jmenoval Terminátor. … "Tři vyvolení – Stephen King." Nemohla jsem odolat, to snad pochopíte. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Geniální sci-fi Jamese Camerona je dnes již klasikou žánru. Bitva budoucnosti, který je vybojována dnes a Arnold Schwarzenegger ve své nejlepší roli. Skvělá atmosféra prosakuje každým filmovým políčkem a napětí by se dalo krájet. Ikonických momentů je tady požehnaně a Cameronův smysl pro detail je také neuvěřitelný (drobný fórek s cigaretami nebo detailní záběr na rozjetý náklaďáček). Scénář je bezchybný a uvěřitelný v tom smyslu, že neobsahuje nic zase tak nereálného. Triky byly ve své době vynikající a herci v čele již zmíněným Arnoldem hrají bezvadně. Ještě k tomu nejlepší hudební motiv všech dob a máme tu jedinečný filmový zážitek. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

James Cameron se tímto hitem vyhoupl mezi režisérská esa, což potvrzuje dodnes. Drsný Arnold Schwarzenegger, který je pro takovéhle role jako stvořený. Skvělý první díl, ale dvojka se mi líbila přece jenom více. Navíc v tomhle díle je Arnold ten zlý, kdežto jako klaďas ve dvojce na mne zapůsobil více, ale i tak prostě musím dát pět hvězdiček. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Před slavnou hláškou ''I'll be back'' se u pultu mění polohy tužky a ruky policisty. (GreatestFan)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama