Reklama

Reklama

Daleká cesta za domovem

  • Velká Británie Watership Down (více)
Trailer

Animovaná klasika, natočená podle románu, který uchvátil celý svět. V tomto okouzlujícím filmu, natočením podle bestselleru Richarda Adamse, ožívá nadčasová klasika. Leonard Maltin nazval tento půvabný film, určený divákům všech generací, "jedním z nejlepších... animovaných filmů, jaké kdy vznikly!" Mezi zvlněnými kopci a pokojnými loukami Anglie žije společenství králíků. Když je ale jejich nora ohrožena, uteče malá skupinka statečných králíků do neznámé krajiny, aby našla nový domov. Pod vedením vizionářského Lískáče, odvážného Hlavouna, chytré Borůvky a čestné Břízy musejí na své pouti čelit skličujícím výzvám a použít všechnu svou sílu a obratnost, aby přežili. Během svého putování získají podivného přítele - osamělého racka jménem Kejhal - a utkají se se zlým generálem Kostivalem, krutým vůdcem jiné nory. Režisér Martin Rosen vypráví příběh z velké části z perspektivy králíků, takže se s každým z nich můžeme identifikovat. Daleká cesta za domovem, plná vzrušení a dobrodružství, je napínavým, vzrušujícím příběhem, oslavujícím tradiční hodnoty jako jsou loajalita, odvaha a duch. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

majo25 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný animák. Knižnú predlohu nepoznám, ale filmové spracovanie po všetkých stránkach zasluhuje pozornosť. Od poctivej a kvalitnej animácie cez viacvrstevnatý príbeh až po celkovú atmosféru, ktorá je tak skvelá, že som ani raz nemal potrebu pozrieť na hodiny. Stopáž mohla byť pokojne aj dlhšia. Svoje si tu nájdu aj deti, ale štýlom celkového rozprávania je to sofistikovanejší animák, určený pre všetky masy. Surovosť, napätie (na animák až neskutočne dobré) a veľa krvi robia parádny trilerový dojem. A aby toho nebolo málo, súčasťou je aj mytologický prvok. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Úžasne spracovaný animák plný dojemných scén zobrazuje skupinu králikov, ktorí sa vydajú nájsť bezpečnú kolóniu v ktorej by začali nový život. Po ceste ich však prenasledujú všemožní dravci a zároveň aj králíci z konkurenčnej kolónie Efrafa na čele s krvilačným generálom Woundworthom. Takto si predstavujem pravý nefalšovaný animák. Dotyční králíci logicky uvažujú, majú vlastnú mytológiu aj zvyky. Nenájdete tu žiadne otravné postavičky typu Burák z pixarovského filmu Cars, práve naopak, postavičky sú veľmi sympatické - hlavne náš hrdina menom Hazel, ktorého nadaboval John Hurt. Watership down je ten typ animáku, ktorý je určený pre všetky generácie. ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Ó, jaká to krása, co se všechno člověk od zajíčků nenaučí! Pokud mohu vyslovit osobní názor, tak takhle by podle mě měly vypadat pohádky, kdy se do dětských duší vtiskne spousta krásy, moudra, dobra a čistoty. A přitom velmi nenuceně. Mám pocit, že to byl asi i původní smysl pohádek :-). Kdysi dávno... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem četl už jako dítě, zrovna v roce, kdy jsem se dostal na gympl a naprosto mě uchvátila a stejně tak i tento film. Je pravda dost zjednodušený nejen co se týká vedlejších dějových linií, ale hodně i po té hlavní. To ale neznamená, že by to nebyla skvělá pohádka. Kresbičky jsou opravdu pěkný, v hodně podobným stylu, jako má Myiazaki, a protože tu nekreslí lidi, ale králíky, jsou hodně reálné. Ale je tu pár věcí, co se mi nelíbily. Občas totiž je to zjednodušení příběhu tak markantní, že předlohy neznalý divák se ztratí. V knížce používali králíci výrazy ze své řeči (hrak=bobek, silflej=noční pastva, hrér=číslo nad 5, lendri=lasička, vomba=liška...) velice často a tak to bylo čtenáři jasné. Jenže tady nikdo nic nevysvětluje a prostě to rovnou použije, stejnětak jejich jména v králičtině jako Tlauli=Hlavoun atp. Neznalý divák se tedy nutně musí ztrácet. Další problém, který povstává ze zjednodušení je, že králíci ve filmu nemuseli vůbec překonat nějak obrovská úskalí ani vynaložit příliš velké úsilí. Tady to prostě vypadá, že šli na trochu delší procházku a zažili pár dobrodružství. A taky se mi nelíbí nevyužité režijní možnosti, třeba když se objeví kapitán Cesmína a volá na Tlauliho, kterej si myslí, že jde Černý králík z Inlé (Smrtka). Přidat dvě minuty, ve kterých by si králíci vyprávěli příběh o El Hréranovi a Černém králíku z Inlé, do kterýho by se náhle připletl Cesmína, to by bylo opravdu efektní a pro menší děti i dost napínavé (a bylo by to jako v kníížce). Jenže takto to opět nevyzní. Prostě, příběh i zpracování je skvělý, jenže ho příliš zjednodušili. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Akoby pokračovanie starého Bambiho, taktiež o spoznávaní pravidiel života v prírode spolu so všetkými radosťami (a ich poetikou, nehou, až jemnou religiozitou) i starosťami (nielen tými ľudskými či predátorskými, tu i tými dospelejšími, sociálnymi, intrigami iných zajacov, akoby ešte desivejšími, než všetky psy či líšky dokopy). Niekedy síce trochu moc skrátené (polhodinka navyše by vôbec neuškodila) no i tak vyspelé, jemné a krásne dielko - snáď sa niekedy dostanem i ku knihe. 4,5* ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Martin Rosen v tomto filmu debutoval jako režisér. (Pumiiix)

Reklama

Reklama