Reklama

Reklama

Todake no kjódai

  • Japonsko 戸田家の兄妹 (více)

Obsahy(1)

Značně zámožný rodinný klan Toda, čítající již tři generace, se sešel v domě starých rodičů, aby zde oslavil 69. narozeniny otce. Po společném focení, vydařené večeři a odpolední procházce se však otci zdravotně přitíží a on náhle umírá. Jeho firma, která byla zdrojem finančních příjmů, je nyní zavřena kvůli bankrotu. Aby ji zachránil, stihl otec podepsat před svou smrtí dlužní směnky na značné sumy, o čemž zbytek rodiny neměl ani tušení, a které nestihl řádně splatit. Rodina se tedy usnese, že jediným možným východiskem jak uhradit dluhy je, aby byl prodán dům a pozemek a také vzácné obrazy a kuriozity z interiéru. Náhle ovdovělá manželka a dosud neprovdaná nejmladší dcera Setsuke se tak ocitají v těžké situaci. Nezbývá jim nic jiného, než se spolehnout na shovívavost a ochotu zbylých členů rodiny. (EMIA)

(více)

Recenze (6)

classic 

všechny recenze uživatele

V podstate sa zrovna v tomto prípade ešte jedná len o akési ranné štádium budúcich "ozuoviek" , v ktorej už ale veľmi dobre bádať ICH nasledujúce, režisérske uchopenie + so všetkým, čo k nim skrátka, snáď úplne odjakživa patrí, čiže uprostred diania sa nie vždy nachádza určitá rodinná vetva, rodinní príslušníci, ktorých bude následne 'do detailov' pozorovať, zároveň i pomerne vierohodne skúmať, trebárs v takom význame, že ak sa povedzme, odohrá nejaká, smutná udalosť, spočívajúca v náhlom úmrtí hlavy rodiny, tak vtedy je priam ideálna možnosť sa začať pomaly intenzívnejšie sústrediť v tom zmysle, ako sa zrovna od tohto okamihu začne správať ostávajúci zvyšok rodiny po staršom pánovi Todovi * Ako sa zvyčajne zvykne hovoriť, aspoň sa poriadne odhalili pohnútky a charaktery jednotlivých postáv, ale až vďaka tejto smutnej udalosti, čo vyznieva trochu paradoxne, však? V opačnom prípade by zrejme ostali navždy zahalené, alebo minimálne do toho momentu, pokým by znovu niekto nezomrel, napríklad. No, nie všetky postavy boli automaticky chladné, kedže zo začiatku od tej vari najchladnejšej, som vôbec neočakával, že (u)chytí danú situáciu poriadne za pačesy, pričom o väčšine z nich, si to zväčša myslím, konkrétne o presnej polovici z týchto účinkujúcich, ale presne takýmto spôsobom mali nalinajkovaný scenár * Stále je čo zlepšovať, o čom som sa mimochodom, medzitým stihol sám presvedčiť. * A samotný koniec bol mimoriadne zvláštnym.🤔 ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jasudžiró Ozu ako špecialista na podobný žáner, natočil komornú drámu o členoch rodiny, ktorej zomrie otec. Existenčné problémy a medziľudské vzťahy v kritických chvíľach sú nosnou ideou japonského filmu. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Početná Todovic rodina, náležící do vyšších kruhů se sejde na oslavě 69. narozenin otce. Ten nečekaně krátce nato zemře a vyjde najevo, že nebyl tak majetný, jak se předpokládalo a zanechal po sobě jen dluhy. Dům i pozemek se musí dát k prodeji a matka s nejmladší dcerou putují po příbuzných, kde jsou z povinnosti vždy nějaký čas trpěny než se přestěhují zase dál. Na této neradostné odysee je doprovází věrná služebná a jejich opeřenec v kleci, který stejně jako ony, není nikde srdečně vítán. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Japonští filmaři mají k Shakespearovi velice blízko, Akira Kurosawa se věšnoval jeho divadelním námětům několikrát. I tneto film má shakespearovské rozměry, mohlo by se jednat o "obrácenou verzi" Krále Leara, zřejmě Shakespearovo největší dílo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Japonská klasika komorního charakteru zpracovaného námětu nijak nestárnoucího a v jádru věci platícího i dnes. Rodinné vztahy patří mezi problémy samo o sobě, ať se jedná o cokoliv a kohokoliv. V tomto případě se příběh odehrává v japonské kultuře, ale jak je vidět kromě tohoto faktu, nijak rozdílný není. Máme tu bohatou zámožnou rodinu žijící tak, jak jim osud přál. Když ale náhle zemře nejstarší člen rodiny, vypluje na povrch finanční problém, který právě vzájemný vztah všech členů rodiny významně poznamená. Jak se říká, problémy jsou od toho, aby se řešily, jenomže přijde na to, jak to kdo zvládne a jak je kdo ochotný pomoci. A v tom je jádro celého příběhu, který je zpracován v rámci charakterů daných postav víc než zajímavě. Někdy dokonce nejde o to, co kdo chce a jak kdo chce, ale také o zvyky. Viz. scéna s mladou slečnou, která se rozhodne jít pracovat, ale je jí to striktně vyčteno kvůli hanbě, ponížení a ostudě. Hodně velká klasika japonské kinematografie natočená v art stylu, kde nejsilnější pouto k divákovi má kamera opatrně sledující veškeré dění v podstatě jen jako host. Kamenem úrazu je jen těžko uchopitelný konec, který jako by sem ani nepatřil. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Oblíbené Ozuovo téma - rozhašené rodinné vztahy, které ještě více zkomplikuje nečekané úmrtí hlavy rodiny. Díky skvělým dialogům pronikáme do dobové mentality japonského národa a umístěním kamery do pozice klečícího, z nás Ozu dělá svědka jednotlivých situací. Moc pěkné. ()

Reklama

Reklama