Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Will Andersen (John Wayne) je stárnoucí rančer, který se náhle ocitl ve složité situaci. Právě, když potřebuje hnát dobytek do města, mu jeho honáci sdělí, že dávají výpověď. V horách se totiž našlo zlato a oni by nechtěli být poslední, kdo se k nalezištím dostane. Sehnat nové honáky je v této situaci vyloučeno, a tak Andersen na radu svého přítele navštíví místní školu, kde najme skupinu chlapců, kteří mu mají se stádem pomoci. Putování plné psychicky i fyzicky náročných situací z malých kovbojů postupně udělá skutečné kovboje... (Historik)

(více)

Recenze (34)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Malí Kovbojové jsou podivně rozkolísaný western - na jednu stranu typicky klukovsky výchovný a moc se s ničím nemazlící, na druhou "rodinně" naivní. Na jednu dopředu jasný, na druhou obsahující opravdu nečekaný moment (který je de facto kusem filmové historie;)). Paradoxně si kromě toho momentu pamatuju už jen předlynčovací promluvu Roscoea Lee Brownea... Takže v zásadě je to na hraně nadprůměru - 70%. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý western, jehož hrdiny nejsou sveřepí honáci, ale chlapci, kteří se sveřepými honáky teprve stanou. Scénář možná na některých místech skřípe, jenže to je v tomto případě zanedbatelné. Wayneovi role otcovského zestárlého předáka Železné zadnice sedí jako šitá na míru a taky je to vidět. Většina kluků hraje fakt dobře (ne jak děti u nás dnes) a hlavní padouch Bruce Dern byl vždycky parchant (tedy aspoň pro mě) a tím tenhle snímek jenom získává. Pravda, finální přestřelka, kdy tlupa ratolestí rozstřílí o nic menší tlupu pistolníků a rváčů na cucky je trošku přehnaná (nehledě už na jemně syrovější průběh), ale svým způsobem do filmu sedí. Proč? Hlavním tématem je totiž přeměna ušmudlaných bojácných písklat na tvrdé silné muže, kteří vyrvali Ameriku z prachu prérií, jak se říká. Tahle krátká cesta jim dala do budoucího života mnohem víc, než celých předchozích třináct let. Roscoe Browne jako černý kuchař už jen dotváří příjemnou atmosféru, která se sice v drama změní jen dvakrát, ale zato fatálně. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Mám z tohoto filmu velmi smíšené pocity. Na jednu stranu charismatický rančer dědek John Wayne a k němu překvapivě výborně zahraný černý kuchař Roscoe Browne; zajímavý a napínavý děj, neotřelý námět s partou honáků ve věku 13 -15 let a s tím spojené filmově i pocitově vděčné situace. Zajímavě je natočen začátek filmu - např. scéna s čárou na tabuli, výběrové řízení formou rodea, starý černoch ubytovaný mezi mladými bělošskými kluky, scéna s kolující láhvi whisky... Ale když už to vypadá na humornou chvilku, přijde nemilosrdný střih. Některé scény jsou až odfláknuté - topení chlapce v řece se dalo podle nájezdů kamery očekávat asi minutu před tím, než se mladému kovboji konečně podařilo z koně spadnout, a hned jako zázrakem se zjevuje cizí zachránce, zatímco všichni "domácí" kovbojové jsou slepí, hluší a neschopní. Obdobně je tomu při pouze náznakem natočené nehodě ušlapání chlapce stádem, zatímco cestou k nehodě je kamerou přímo štván za doprovodu opakovaného varování úzkostným hlasem kamaráda. Vrchol absurdit přijde při koncovém zúčtování s partou zločinců - najednou jsou z holobradých mladíčků všeho schopní neprůstřelní cyničtí ostrostřelci na způsob Sedmi statečných, ale pistoli používající prvně v životě. Kdo někdy z pistole střílel, pochopí... Chlapci se otrle pomstí i hlavnímu padouchovi, ale nakonec se díky chybějícímu záběru musíme jen domýšlet, jak to s ním asi dopadlo. Příjemný western, který můžete vidět bez náznaku nudy, bude Vám při něm pocitově dost dobře, ale bohužel musíte občas vypnout mozek. Trailer:http://www.youtube.com/watch?v=Gqmy20jx5MQ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Stárnoucí honák si najme jedenáct chlapců k přepravě dobytka na trh přes celé státy. John Wayne je v hlavní roli rančera Willa Andersona standartně skvělý, i když závěrečné zúčtování s bandity, vedené brutálním Dlouhým vlasem (skvělý Bruce Dern, známý herec epizodních westernových rolí) přenechává na chlapcích, ze kterých dlouhá a těžká cesta udělala muže. Velmi potěšil i Roscoe Lee Browne v roli černého kuchaře Nightingera. Na úrovni western, řekl bych pro mládež. 75%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Citové pouto mezi stárnoucím pistolníkem ženoucím velké stádo přes hory a stráně a jeho čerstvě sehnanou partou mladých malých kluků. To vše uprostřed nelítostného Západu s divokostí nejhorších desperátů.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až do chvíle, kdy ve filmu zemře důležitá postava (nechci spoilerovat, ovšem po zhlédnutí bude každému divákovi jasné, kterou jsem myslel), se mi Malí kovbojové zdáli na 5*. Poté mi už snímek přišel poměrně přitažený za vlasy, avšak pod 4* nemohu s hodnocením jít díky skvělé hudbě, vynikajícímu Johnu Wayneovi - souhlasím s kritikem Rexem Reedem, že tu podal jeden ze svých nejlepších výkonů - dále díky příjemnému prostředí, dávce napětí a humoru, ale také některým vedlejším postavám - kuchaři Nightingerovi, hlavnímu záporňákovi či Cimarronovi. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 5/10 Efekty 7/10/// +dobrodružný western, herci, příběh –ne tak výrazná hudba/// Pozor, trochu spoileruju. Tenhle western mě do sebe vtahoval stále více a více. Až jsem nečekal takovou kvalitu. Z počátku se tváří jako (konečně) první mírumilovný western, ovšem to by byla chyba, ve své podstatě je drsný. Co je důležité, tak to, že jsem si ty chlapce celkem zamiloval. Scéna kdy hlavní záporák sejme zezadu hlavního hrdinu je dost silná na to abych cítil stejnou pomstu jako chlapci. A to že se tito kluci o tlupu zhruba 12ti chlapů postarali je celkem uvěřitelná (zpočátku jich potichu pár odstranili a takticky ten zbytek nalákali a postřílely). Finální zúčtování je tedy husté. Jinak Roscoe Lee Browne je ve své roli velice fain. Prostě v pohodě film/// Celkem 71%/// ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý, místy až poetický western se zestárlým Johnem Waynem, kterému role perfektně sedí. Celkem je tu podán pravděpodobný příběh (až na to, že by rodiče pustili své děti na tak nebezpečnou cestu). Akční je jen poslední třetina filmu. Nádherná hudba a skvělé herectví Johna Waynea... ()

5150 

všechny recenze uživatele

Pohodový western, který je zábavný, dojemný a nakonec i napínavý. Líbil se jednak příběh, samozřejmě John Wayne v hlavní roli a několik dalších maličkostí - hudba (John Williams), Bruce Dern v roli záporáka, atd. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je to film, který potřebuje vstřícného diváka. Není to tak úplně normální western, je to western pro mládež, jak už tu bylo řečeno. A ten konec, kdy kluci vystřílejí bandu padouchů jako by to dělali denně, to je hodně neuvěřitelná scéna. Ale jak jsem říkal, když se najde vstřícný divák... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne je legenda, která natočila více jak 170 filmů, ale jak to tak pokaždé bývá, každá legenda se musí nějak rozloučit. Myslím si, že snímek "Malí kovbojové" by byl dokonalým zakončením jeho kariéry, ale přece jen natočil ještě dalších šest filmů, mimo jiné se vrátil i k postavě Roostera Cogburna, kterou poprvé ztvárnil ve snímku "Maršál". "Malí kovbojové" jsou však dokonalou ukázkou toho, jak by mohl vypadat odchod člověka, který pro western, alespoň ten americký, znamenal vlastně všechno. Bez něj by tu nebyl prototyp čestného muže, bez něj by tu nebyl člověk, ke kterému mohou vzhlížet generace. Jenže každý stárne. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/mali-kovbojove-1972-70.html ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Starnuci Rancer John Wayne /Rio Bravo, Red River/ sa prave dozvedel, ze sa mu sluzobnictvo rozutekalo kade -tade, lebo v najblizsich horach bolo objavene zlato, a tak si chcu prist na svoje. Naraz sa ocitol s obrovskym stadom dobytka sam, a sam ho logicky nedokaze zvladnut. Preto potrebuje najst si kovbojov, ktorych mu poskytne miestna skola. Film je potom o zaucani mladych kovbojov, a o tom, ako z nich spravit spravnych ludi. John wayne v roli drsnaka a spravnaka je fajn, detski herci sa snazia, takze som spokojny. Trochu krivala rezia Marka Rydella, lebo miestami sa mi z´dalo, ze si nevie s niektorymi scenami rady. Napokon ale tolerancia musi byt. Takze slusny western o mladezi a pre mladez. 76 % ()

Mol 

všechny recenze uživatele

BIG MOUTH DON'T MAKE A BIG MAN!!! Klasická John Waynovka chtělo by se říct, ale není to až tak úplně pravda :následující komentář obsahuje spoiler: Postava pana Andersena je samozřejmě typický Wayne, ale ostatní je opravdu originál. Banda dětí žene krávy překrásnou krajinou a člověk by si myslel, že to bude hrozně nudná rodinná dobrodružná cesta. Jaké bylo ovšem mé překvapení, když jedno z dětí bylo zamačkáno do bahna a exkrementů neklidného stáda. Opravdu jsem zíral s otevřenou pusou a připadal jsem si, jako zívající pekař vstávající uprostřed noci, aby si člověk ráno při cestě do práce mohl zakoupil v jednotě čerstvé pečivo. Scénu ukládajícího tělíčka do hrobu jsem opravdu nečekal a mrzí mě, že ve filmu vůbec je. Kluci měli být spolu až do konce. Dalšího pekaře jsem prožíval, když zemřel John Wayne a třetí WTF, byl závěrečný bloody revenge v podání kluků. Tohle opravdu nebyl rodinný film, ale čistokrevný western. WE'RE BURNIN' DAYLIGHT! ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Ikdyž lehce rodinného tipu, stále western. Ideální pro mladšího diváka, teprve se poznávající s daným žánrem, ikdyž ani starší mazák by si nemusel připadat ochuzen. Skupinu dětí tady vede správňácky drsný Wayne, a to je pořád víc než dost, při záživném půtování nehostinou krajinou, se spoustou krav, kde o dobrodružství a napětí není nouze. ()

Triny 

všechny recenze uživatele

Slavný John Wayne s černým společníkem a tlupou dětí coby honáků žene stádo kraviček a koníků do města.. V patách jim je ale banda propuštěných vězňů, kteří měli zřejmě raději zůstat tam kde byli.. Průměrný koukatelný western z dob minulých.. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Tenhle film sledovala postava Karla Rodena ve Zběsilém útěku a mě moc zajímalo, jaký ten film je. Takže natočené je to velice zručně, ale příběh starého honáka, který si najme děti, aby s ním hnaly dobytek a znepřátelí si tím honáky, které propustil ze svých služeb, je spíš pro děti než aby se na to dívali dospělí. Teda kromě scény rozstřílení mistra Waynea. ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Ke konci Waynovy herecké kariéry scénáristům už pomalu docházely nápady na nové role a tak se pustili na tenký led, když Waynovi na krk pověsili skupinku dětí, ze kterých měl vychovat cowboye (v pravém slova smyslu, tedy honáky krav). Už samotný námět tedy dosti skřípe, nicméně samotné zpracování není zase tak zlé a jako western i tento snímek docela funguje. Není to sice úplně typický western, ale dobře se na to dívá, protože je podáván takovým milým a úsměvným způsobem, na čemž má zásluhu především černošský kuchař Jebediah Nightlinger. Tenhle film má taky jednu zvláštnost – pozor SPOILER – že se postava, kterou hraje samotný John Wayne, nedožije konce. Závěr filmu je sice značně nereálný a přitažený za vlasy, ale to bych ani filmařům neměl za zlé, byť kdyby to celé skončilo tak, že se prostě daná věc nepovedla a všichni odešli se sklopenou hlavou domů, uznale bych zatleskal za smysl pro realitu. Takhle to je pouze průměrný western, na který by se rychle zapomnělo, kdyby v něm nehrál westernový král. ()

Reklama

Reklama