Reklama

Reklama

Povolení k pobytu

Trailer

Obsahy(1)

Po pádu železné opony odešly za lepším životem do Velké Británie tisíce Romek a Romů ze střední Evropy. Mnozí z nich měli poprvé v životě možnost získat zaměstnání, zdravotní péči nebo střední a vysokoškolské vzdělání. Absolventka české FAMU, režisérka Mira Erdevički našla silné zástupce romské komunity ve Velké Británii. Denisa začínala ve Velké Británii jako uklízečka a byla za to vděčná. V Česku totiž nenašla ani takovou práci. Nyní je první právničkou romského původu v Británii a aktivně pomáhá lidem na cestě za lepším životem. Petr přišel do Británie jako 18letý vystrašený chlapec, kterého v Česku napadli skinheadi. O pár let později získal Řád britského impéria za práci s romskou komunitou. Ondrej byl na Slovensku zařazený do zvláštní školy, v Británii ale maturoval s vyznamenáním. Má magisterský titul z psychologie, připravuje se na doktorát a na živobytí si vydělává ve skladě, kde se se svou šikovností vypracoval až na manažerskou pozici. Povolení k pobytu je emotivním filmem, který podává zprávu o tom, jak rozdílné jsou přístupy k Romům napříč kontinentem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery mierne dlhší dokument, paradoxne ale oveľa zábavnejší na sledovanie než drvivá väčšina tunajšej dokumentárnej konkurencie. Príbeh troch emigrantov ukazuje okrem toho, že na farbe pleti pri snahe o uplatnení sa na trhu práce nezáleží, aj starý známy fakt, že najlepšiu verziu samého seba dosiahnete iba vtedy, ak robíte to, čo vás baví a nebudete doma iba čumieť do telky/monitora alebo vysedávať v krčme a nadávať na zlé podmienky. Väčšina scén bola nakrútených v Anglicku, čo je veľmi príťažlivé sledovať, ale pozrieme sa aj za príbuznými našich hrdinov v Česku. Je to síce aj o predsudkoch desaťročia/stáročia udržiavaných v našich končinách, tá Británia ale, najmä kvôli brexitu, z toho zase ako jasný víťaz nevychádza. ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Od roku 2004 žiji ve Velké Británii, kam jsem se přestěhoval za prací. Pozoroval jsem, že od roku 2009 až do období Brexitu přicházelo do země mnoho lidí, kteří se ihned po příjezdu obraceli na sociální podporu, což nebyli pouze Romové z Čech nebo Slovenska, ale také lidé z ČR, Polska a dalších zemí. My, kdo jsme přišli dříve, jsme museli začít pracovat, protože jsme nedostávali nic zadarmo. Po roce 2009 přišli lidé, kteří zneužívali systém sociální podpory, což nás usazené zastiňovalo. Původně jsem Brexitu nebyl nakloněn, ale nyní vidím jeho pozitivní dopady v očistě situace. Ti, kteří v Británii pracovali, si udrželi svůj status. Současní obyvatelé mají možnosti pro další vzdělání a kariérní růst, což je klíčové pro budoucnost jejich dětí. Co se týče pana Toraka, mám k němu výhrady kvůli jeho postoji vůči ČR a spolupráci s neziskovými organizacemi bez zjevné podpory české romské komunity zde. Mnoho Romů v UK si díky novým příležitostem vytvořilo lepší život, což by v ČR nebylo možné. Klíčem k úspěchu je práce s lidmi a jejich vzdělávání, aby se mohli změnit. Příklady dobré praxe jsou silnou motivací pro změnu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument zanechává spoustu nezodpovězených otázek. Ale padlo zde pouze jednou nejčastější britské slovo "amazing". Přistěhovalci zápasí s problémy kvůli Brexitu. Romská slečna říká, že v Čechách nemohla dělat ani uklízečku, což je málo uvěřitelné. Mohla zkusit pomocnou uklízečku. Nebo noční v krematoriu. V Británii tuto práci samozřejmě sehnala. Pro mě je hlavně nepochopitelné, jak se někdo může z krásného Slovenska vystěhovat do tak vybydlené šílené země jako Británie. ()

Tomash58 

všechny recenze uživatele

U dokumentu  je podle mě jedna z nejdůležitějších věcí aktuálnost. A i když jsou teď ve světě mnohem větší problémy, nelze kvůli nim přestat myslet a zabývat se těmi minoritními - které navíc tak malicherné nejsou. Jako právě například začlenění Romů do společnosti. A jen předem - v žádném případě se nejedná o propagandu či něco podobného. To, že mají Romové těžší startovní podmínky, je prostě fakt. Jak kvůli sociálnímu prostředí, tak kvůli diskriminaci. Ale rozhodně to není černobílé. Snaha musí jít jak od státu v jejich podpoře, tak samozřejmě i od samotných Romů. Což jak můžeme vidět v dokumentu, jde. Jen to chce trochu vlastní iniciativy.  Trojice hlavních hrdinů se právě díky ní, ale i pomoci rodiny a částečně i státu (i když ne českého či slovenského) dostávají do pracovních pozic, které jsou více než nadprůměrné. Zároveň dostává snímek další rozměr díky nečekanému příchodu covidu a očekávanějšímu Brexitu. Obojí vytváří pro hrdiny problémy, se kterými se před natáčením nepočítalo. A bez těchto problému upřímně nevím, co by se řešilo a jaký by měl dokument spád, takže jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré (berte s největší rezervou co můžete, pardon).  Filmařsky nejde o nic převratného, ale tématem jsou autoři na špičce a to je mnohem důležitější. Film by se měl povinně pouštět každému voliči SPD apod. Ti se na to totiž sami nepodívají a to je škoda, možná by i něco pochopili, pro jednou. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Veľmi striedmy dokument, ktorý reálne zachytáva život rómskych migrantov vo Veľkej Británii a ich radosti aj starosti spojenými s týmto životom, najmä po prepuknutí pandémie covid-19 a po neslávnom brexite. Nebadal som tu náznaky nejakej ťažkej propagandy, skôr naopak. Triezvo zhodnotené podmienky Rómov na Slovensku a jasné dôvody ich odchodu. Je tu aspoň pekne vidieť, že nie každé "Romale" ide do zahraničia po sociálne dávky, aj keď aj takí sa isto nájdu. U tých šikovnejších ale vidieť pokrok, hlavne keď si pozriete ich domy na východe :) 75 % ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama