Reklama

Reklama

Bílá hříva

  • Francie Crin-Blanc (více)

Obsahy(1)

Rybářský hoch Folco žije v chýši na břehu bažiny. Pozoruje koně a obdivuje jejich hájení vlastní svobody. Jednou se podaří lovcům zahnat bílého hřebce do ohrady, ale ten brzy přerve pouta a opět se osvobodí. Jednoho dne se Folcovi podaří chytit hřebce do smyčky a oba se spřátelí. Hřebec však opět touží po návratu ke stádu. Při jednom lovu je pronásledován hlídači. S poraněnou nohou se ukryje ve vysoké trávě. Hlídači ji podpálí, ale to již se plameny prodírá Folco, aby hřebce vysvobodil. Spolu proniknou clonou plamenů a když jsou pronásledováni, vrhnou se spolu do mořských vln. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (12)

fragre 

všechny recenze uživatele

Nádherný poetický a takřka "westernový" příběh o chlapci a koni. Nevědět, že příběh je z Camargue, klidně bych si někdy tipoval americko-mexické pohraničí. Naštěstí není tento film takové citové vydíradlo, jak bývají hollywoodské šlaky s dětmi a zvířaty (viz Zaříkávač koní) . Je vidět, že opravdu dobrý film si vystačí s obrazy a hudbou, slovem šetří. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Středometrážní film mladého režiséra Alberta Lamorisse „Bílá hříva" měl na loňském filmovém festivalu v Cannes velký ohlas u filmových kritiků — větší než většina tam uvedených dlouhých hraných filmů. Vysoké umělecké kvality tohoto díla byly zdůrazněny nejenom tím, že bylo oceněno jednou z hlavních festivalových cen, ale krátce na to mu byla přiznána i Cena francouzských kritiků (Cena Jeana Viga) za nejlepší dílo průkopnických hodnot. Film „Bílá hříva" je básnicky viděným dokumentem o lidech a koních a o jejich vzájemném soužití na širokých pláních francouzské přímořské provincie. Vzájemné vztahy jsou v tomto filmu velmi šťastnou formou zúženy na vztah koně k dítěti a děj je založen na živelné touze po svobodě a volnosti. Filmový přehled 25/1955 ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Tak jednoduché a přitom tak nádherné... Z každého záběru je vidět Lamorisseova fascinace dokumentovat touhu po volnosti, svobodě a souznění s přírodou. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::. Tady je přesný důkaz toho, že nepotřebujte k tomu, abyste natočili krásný film žádný geniální nápad, který tady ještě nebyl, ale že stačí jen pouhý cit pro umění a vychutnat si každický záběr, který natočíte. ::::::::::::::::::::::::: ()

Galerie (7)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama