Reklama

Reklama

Bílá hříva

  • Francie Crin-Blanc (více)

Obsahy(1)

Rybářský hoch Folco žije v chýši na břehu bažiny. Pozoruje koně a obdivuje jejich hájení vlastní svobody. Jednou se podaří lovcům zahnat bílého hřebce do ohrady, ale ten brzy přerve pouta a opět se osvobodí. Jednoho dne se Folcovi podaří chytit hřebce do smyčky a oba se spřátelí. Hřebec však opět touží po návratu ke stádu. Při jednom lovu je pronásledován hlídači. S poraněnou nohou se ukryje ve vysoké trávě. Hlídači ji podpálí, ale to již se plameny prodírá Folco, aby hřebce vysvobodil. Spolu proniknou clonou plamenů a když jsou pronásledováni, vrhnou se spolu do mořských vln. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (12)

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::. Tady je přesný důkaz toho, že nepotřebujte k tomu, abyste natočili krásný film žádný geniální nápad, který tady ještě nebyl, ale že stačí jen pouhý cit pro umění a vychutnat si každický záběr, který natočíte. ::::::::::::::::::::::::: ()

ripo

všechny recenze uživatele

Středometrážní film mladého režiséra Alberta Lamorisse „Bílá hříva" měl na loňském filmovém festivalu v Cannes velký ohlas u filmových kritiků — větší než většina tam uvedených dlouhých hraných filmů. Vysoké umělecké kvality tohoto díla byly zdůrazněny nejenom tím, že bylo oceněno jednou z hlavních festivalových cen, ale krátce na to mu byla přiznána i Cena francouzských kritiků (Cena Jeana Viga) za nejlepší dílo průkopnických hodnot. Film „Bílá hříva" je básnicky viděným dokumentem o lidech a koních a o jejich vzájemném soužití na širokých pláních francouzské přímořské provincie. Vzájemné vztahy jsou v tomto filmu velmi šťastnou formou zúženy na vztah koně k dítěti a děj je založen na živelné touze po svobodě a volnosti. Filmový přehled 25/1955 ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Tak jednoduché a přitom tak nádherné... Z každého záběru je vidět Lamorisseova fascinace dokumentovat touhu po volnosti, svobodě a souznění s přírodou. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Filmová poetika! Dnes by film už tak realisticky (souboj dvou hřebců, chlapec, který se bez sedla řítí na koni tryskem, honění králíka) nevytvořili. Malé dítě, které si hraje se želvou. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Krásna poetika, symbióza človeka so zvieraťom. Nejde však len o krásne zábery, príbeh je dosť akčný, ak sa to tak dá povedať. Pekný film. 4+ ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Nádherný poetický a takřka "westernový" příběh o chlapci a koni. Nevědět, že příběh je z Camargue, klidně bych si někdy tipoval americko-mexické pohraničí. Naštěstí není tento film takové citové vydíradlo, jak bývají hollywoodské šlaky s dětmi a zvířaty (viz Zaříkávač koní) . Je vidět, že opravdu dobrý film si vystačí s obrazy a hudbou, slovem šetří. ()

S.Dedalus 

všechny recenze uživatele

filmy s camargueu a okolí mají vždy jednu velkou výhodu jejich prostředí je tak nádherné že je vždy radost se na ně dívat jen škoda že těch filmů není víc ()

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama