Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radiace; zmutovaná fauna; katastrofa způsobená (americkými) vědci ~ (američtí) vědci zachraňující svět; láska v černobílé paranoii; motiv jeskyně... V mnohých ohledech vzorná ukázka béčkového sci-fi své doby okrášlená příznačnými nesouvislostmi, ať už co do vyprávění (vyslání vos do vesmíru pro zjištění vlivu radioaktivního záření na savce) či vizuálního ztvárnění (nesourodé prolínání dokumentární, hrané a animované kinematografie).
Lacinější kopie Them! (1954) má nevelké ambice zaujmout namísto běžné strategie opticky zvětšených zvířat (Tarantula 1955) nejen mechanickými, ale i animovanými loutkami monster, které však v nízkorozpočtovém creature feature klasicky hrají pramalou roli. Divák je většinu stopáže sadisticky omezen na sledování horečnatého cestopisu po „afrických" scenériích, jež zpodobňují kalifornské lokace, jinak prokládané místně autentickými dokumentárními obrazy.
Právě propojení temného kontinentu a brakové sci-fi je vedle animovaného ztvárnění (ne)stvůr dalším specifickým rysem filmu. Znepokojení tu neztělesňuje pouze atomový věk, případně indoktrinace pravicové kultury „rudými ďábly". Obavy tu vyvolává exotické „Jiné", které nezapadá do bílého, civilizovaného řádu. V dobovém kontextu tak producent ruského původu Al Zimbalist a maďarský scénárista Endre Bohem neuvědoměle obnažili symptom rasové politiky na jednom z mnoha vředů americké poválečné kinematografie. (Blazena)

(více)

Recenze (6)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: MAMUTÍ MONSTRUM, KTERÉ TERORIZUJE ZEMI! DNES NIČÍ AFRIKU, ZÍTRA CELÝ SVĚT!!!___Pokud bych měl někomu ukázat film, kde se děj natahuje jenom kvůli tomu, aby se naplnila smlouva se studiem, ve které se praví, že stopáž musí mít alespoň 60 minut…..byl by to tenhle. Začíná přitom celkem normálně. Vědci posílají do kosmu živou faunu, aby zjistili, jak se projeví kosmické záření na jejím organismu. Vinou technických potíží se jim zatoulá raketa naložená bednou s vosami a přistane kdesi v Africe. Tam, v džungli pod aktivní sopkou, vosy rostou do enormních velikostí (vinou účinku záření, které absorvovali v kosmu) a terorizují místní domorodé obyvatelstvo. A tak naší dva hlavní hrdinové, vědci, se vydají na cestu, tomu učinit přítrž. Po počátečních vosích útocích, kdy plaší zvěř a zabijou dva černochy, se cca 45 minut chodí, chodí….a chodí džunglí, občas se omdlívá nedostatkem vody, navštíví jedna pobitá vesnice, lehce, téměř neznatelně, zasvítí jiskra mezi šarmantním vědcem a dcerou místního doktora….a zase se chodí. Cesta samotná je výsledkem kombinace záběrů kdesi z kalifornských kopců a skutečných afrických reálií, přičemž toto prolínání vizuálně rozdílných obrazů se tak navzájem bije, až oči bolí. Když pak přijde na řadu závěrečné zúčtování pomocí granátů a tekoucí lávy, je to pomocí primitivních prolínaček tak trikově odfláklé, že by se možná i Ed Wood s Bertem I. Gordonem styděli. Jediným plusem tak zůstává monstrum samotné – loutka (na konci i loutky tři v jednom záběru) velkého tlustého křížence masařky a vosy, u kusadel s velkými výrostky na způsob sloních klů a s hrozně roztomiloučkými, něžně třepotajícími křidélky. Ňu, ňu, ňu. Opravdu příšerka k pomilování, vhodná na tapetu vašeho monitoru :o) ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Když se na obrazovce poprvé objevilo "monstrum", obří hmyz, cosi mezi mouchou a vosou, zůstal jsem na to fascinovaně hledět a možná, že mi šla dolů i brada. Nějak jsem si před puštěním tohoto filmu nic o snímku nečetl, chtěl jsem se nechat překvapit - a to se mi opravdu podařilo. Bohužel jakmile si přerostlá včelka Mája pochutná na dvou domorodcích, na předlouhou dobu se z monster movie stává "putování napříč Afrikou" (kde vložené záběry skutečné Afriky působí maximálně nepatřičně), a tak se karavana vedená hrdiny filmu věnuje turistice a poznává místní podnebí (je sužována tu vedrem, tu zase bouřkou), zvyky (útočí na ni nepřátelští domorodci) a lidovou architekturu (navštěvuje vyvražděné vesnice s mrtvolami zaklíněnými do střech a podobně). A když jsem se takhle pronudil tím cestopisným dokumentem, přišel idiotský konec. Což mi je ale hrozně líto, protože ta masařka byla fakt hezká... a vydávala nepěkně nepříjemné zvuky. ()

Reklama

gumli 

všechny recenze uživatele

Čakal som nejakú obludu z pralesa,ale nakoniec to boli zmutované gigantické obrie osi.Robili nejaké radioaktivne testy to bol výsledok.Osi terorizujú a žerú domorodcov kdesi v západnej Afrike.Expedícia sa snaží zistiť že čo sa tam vlastne deje,ale nakoniec vulkanická erupcia ukončí ďalšie útoky týchto oblúd.Len pre milovníkov takýchto gýčov ako som ja.Film je samá chyba,tvári sa vážne,ale je skôr na smiech.Veľmi smiešni film. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Když má 70 minutový film o monstrech uprostřed 45 minutovou pasáž, kde se neobjeví žádné monstrum, jen se plká a jde za ním krajinou, je to takové nějaké... No. Ani by nestálo za to něco psát, kdyby mě nedráždil komentář gumliho, který ten film viděl asi z protijedoucího rychlíku. Takže zápletka je dokonce taková, že vědci vysílají morčátka a hmyz a kraby do vesmíru, aby zjistili, jestli to není nebezpečné pro lidi. Morčátko se vrátí jinak barevné, krab 2x větší. Raketu s hmyzem nějak nadopovali a lítala jim kosmem celých neskutečných 40 minut, za které dolétla až do Afriky. Tak tam zalétnou, protože mezitím vosy kvůli kosmickému záření trochu vyrostly. Pak se tam děsně žvaní a chodí po savaně a lese. To se režisérovi fakt nepovedlo... šmejdfilm by byl snesitelný, ale tohle je příšerná nuda. Za mě nikoli směšný, ale trapný film. Nefungoval by ani s drogami... 1 * za to, že tam bylo 15 sec. morče. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Jedna pozitivní věc se snímku Monster from Green Hell musí nechat - titulní hmyzí monstrum se neobjeví až v poslední minutě filmu, ale tvůrci nám ho dávkují celkem pravidelně v průběhu celého příběhu a to v plném denním světle. Ale ne že by to filmu přidávalo na kvalitě - pořád je to přespříliš ukecaný brak, v němž se herci (zejména ve finální scéně) snad předhánějí, komu se povede deklamovat co nejvíc klišovitou frázi. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama