Reklama

Reklama

Čtyři od pěchoty

  • Česko Západní fronta 1918 (více)

Obsahy(1)

Příběh pěšáků první světové války žijících v zákopech ve Francii. Poslední měsíce války se hroutí německá fronta. Vojáci se snaží o zoufalou obranu a prožívají hrůzy a neodvratný pád své vlasti. Záběry oddechu střídají záběry ze zákopů. Když jeden z vojáků dostává dovolenou, zjišťuje, jaká bída postihla nejenom jeho rodinu. (Terva)

(více)

Recenze (6)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film je k svojmu slávnejšiemu kolegovi len zabudnutá záležitosť a myslím, že právom. Jeho príbeh nebol oslnivý, bol dosť nudný, taktiež sa to podpísalo na deji, postavy hrajú s vtedajším grimasami a pohybmi, ktoré boli typické pre filmy. Nič nadčasové sa v ňom nenachádza, miestami som mal pocit, že vojnu líči mierne jednoducho a s úsmevom, no strieda to s celkom zaujímavými bojovými akciami, ktoré už na zahodenie nie sú. Jeho koniec v podobe slova "Ende" s otáznikom a výkričníkom je predzvesťou toho, že Nemci sa necítili ako porazení a že chceli odplatu, ktorá čoskoro prišla a to mi príde na tomto filme zvrátené, že tam niečo také povzbudzujúce to, čo nakoniec prišlo, dali. Ako celok teda mierne podpriemerné dielo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Po hodně nudném začátku začala střelba a film se postupně docela rozjel. Překvapilo mě velmi realistické zobrazení naprosto nepřehledných bojů (zpočátku se to možná může divákovi jevit spíš jako nedostatek) a narušovaly ho pouze poněkud teatrální (úsměvné) pády střelených či granátem „odhozených“ vojáků. Naštěstí, tato válečná vřava, přestože se zdála trochu jednotvárná, nabízí mezi neustálým střílením, vyhazováním do vzduchu a zasypáváním i několik silnějších scén. Co mě hodně mile překvapilo, byla „civilní“ část s návratem domů a přistižením manželky jednoho z hrdinů s cizím mužem, a bavilo mě zamýšlet se nad morálním hlediskem manžela i jeho ženy. A přestože se na filmu už za nějaký ten pátek podepsal zub času, nemám problém s tím mu udělit slabší, ale přesto ještě 4*. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Válečné drama, které ale pro dnešního cynického diváka místy přechází v komedii. Ale na Kubrickovy Stezky slávy to prostě nemá... ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Západní fronta 1918 mi silně připomíná Na západní frontě klid, a to jak svým prostředím, tak i stylem protiválečného vyprávění. Opět sledujeme německé vojáky v otřesných bojích za 1. světové války a opět se nám dostává i oné protiválečné pachuti. Herecky je to velmi dobře zahrané. Doporučuji shlédnout velmi podobné Na západní frontě klid. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Žádná nacionalistická čočka a chvalozpěv za ztracenou věc, jak by se v roce 1930 dalo čekat, nýbrž silně anti-válečná, temná, beznadějná zpráva ze života německých vojáků na frontě k závěru první světové. Kterou prý sám Goebbels zatípnul a označil za "slabošsky poraženeckou". Není to totál polopatický, čeká vás pár nezáživných pasáží (ze zábavy mimo boje), film je ale bohatě vykoupen ve zbytku, především dění ze zákopů - ve zdevastované krajině plné oparů, ostnatých drátů a neustálých explozí. Jen v posledním dějství trvá tato působivá scenérie téměř čtvrt hodinu. Vše tu dává tušit zmar a blížící se kapitulaci utrápeného národa, s tím, že čí je to vina? nás všech. Lepší než jsem očekával. Mnohem neznámější než podobně starý Remarque, ale dejte šanci. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Vysoké autenticity u komparzistů dosáhl režísér tím, že najal jen samé bývalé vojáky. (Terva)

Reklama

Reklama