Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Monte Walsh a jeho přítel Chet Rollins jsou kovbojové marně hledající práci v městečku Harmony v Arizoně v době, kdy nejspíše končí "zlaté dny" starého Západu. Na nějaký čas se usadí na ranči vedeném Calem Brennanem. Za Montyho se chce provdat jeho dávná láska Martine, stárnoucí kovboj má však strach, že by oba nedokázal uživit. Východisko z neveselé finanční situace nachází Chet ve svatbě s vdovou Mary Eagleovou, která vlastní výnosný obchod s nejrůznějším zbožím. Zato jejich bývalý kamarád, nezaměstnaný Shorty, se dává na cestu bandity... Tvrdého, nekompromisního a vždy čestného Monte Walshe si zahrál Lee Marvin. Během své herecké dráhy byl většinou obsazován do úloh tvrdých a drsných chlapíků. Diváci ho znají především z titulů Muž, který zabil Liberty Valance, Dívka ze Západu (za který získal Oscara), Profesionálové, Tucet špinavců, Vládce severní dráhy. Další nezapomenutelnou postavou je Chet Rollins v podání Jacka Palance. Ten šíři svého hereckého rejstříku potvrdil ve filmech Shane, Pohrdání, Drsná Oklahoma, Hotel Bagdad, Batman či Tango a Cash. Postavu vyhaslé krásky Martine Bernardové ztvárnila francouzská herečka Jean Moreauová. Nejvíce se zapsala do divácké paměti v dramatech Výtah na popraviště, Nebezpečné známosti, Jules a Jim, Nesmrtelný příběh. O komediálních polohách svého talentu přesvědčila ve snímku Viva Maria! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vztahový a pohříchu nedějový western o konci starých časů. Tak přijíždí poslední kovboj... Škoda, že spád a hloubku tenhle film dostal až zhruba v poslední třetině, do té doby to byla víceméně nudná podívaná... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nostalgický příběh života kovboje jménem Monte Walsh (Lee Marvin) v proměnách a civilizování Divokého západu podle legendárního westernového románu Jacka Schaefera Muž se srdcem kovboje. Tento western je především příběhem kamarádství, legrácek, práce i bídy party honáků z ranče Ypsilon, kteří toto povolání pod širým nebem milovali, ale kterých s nástupem moderní doby a ostnatého drátu bylo stále méně potřeba. Propouštění kovbojů pak vedlo ke zločinům a tragédiím. Tento film Monte Walsh z roku 1970 byl později - v roce 2003 - natočen znovu jako akčnější a povedený remake pod stejným anglickým názvem Monte Walsh a odlišným českým názvem Muž se srdcem kovboje. Ukázka zde: http://www.sms.cz/film/monte_walsh/ukazka ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající román Jacka Shaffera Muž se srdcem kovboje jsem před lety přečetl a určitě se k němu někdy v budoucnu vrátím. "Monte Walsh" se jej sice nedrží jako klíště psa, ovšem ducha románu se převést podařilo. Jenom jsem měl menší problémy s první polovinou. V knize je podaná velice zajímavě a vtipně, ve filmu je spíše pomalá a vláčná. Od chvíle, kdy je Call Brennan nucen propustit tři své honáky, se film rozjede a stává se z něho parádní podívaná. Lee Marvin mi přišel do role Monteho Walshe jako jistá volba. Unavený, stárnoucí muž, který má však ještě stále v těle čest a hrdost a přes všechny rány osudu má sílu jít dál. Poslední třetina filmu působí snad ještě smutněji, než v knize. Hrozně nedoceněný, ale skvělý a realistický western se slabší první polovinou. 80%. P.S.: Trik s pistolí za zády je jeden z nejlepších, co jsem kdy viděl. P.P.S.: Napadlo mne, jak by to asi dopadlo, kdyby jej natočil Peckinpah? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nesmírně melancholický, smutný a dojemný western, ovšem v žádném případě ne tak nudný, jak zde píší někteří uživatelé. Myslím, že nebudete zklamáni, pokud budete mít náladu na tišší postesknutí po starých (dobrých) časech, na příběh o přátelství a lásce s vynikajícími herci a bombastickou hudbou Johna Barryho, který sice moc kovbojek neudělal, ale když už se do nich dal (Tanec s vlky, The Legend of the Lone ranger, Bílý bizon), stálo to za to. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Vieš koľko kovbojov tu bolo pred 10-15 timi rokmi?.., čochvíľa tu nebude ani jeden..." Je to film o časoch, kde si kovboj nájde prácu len veľmi ťažko, moc sa už nestrieľa a väčšinou sa len tak flákajú...A to je aj problém celého filmu, ktorý sa tiež iba tak nezáživne fláka. S Lee Marvinom sme videli už lepšie kúsky. Prvá hodina je dosť nezáživná, okorenilo to iba pár humorných scén, ožije to až v poslednej tretine, ale nie natoľko aby to preskočilo priemer. Za zmienku stojí snáď skrotenie bielej kobyly. Uf, tá bola divoká...60%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jemný western s dobrými výkony především Lee Marvina a Jacka Palance v rolích kladných hrdinů Západu. Věčný souboj dobra se zlem započne dnem, kdy poslední z kamarádské trojice a čerstvě nezaměstnaný "Kraťas" chladnokrevně a nezúčastněně zastřelí putujícícho šerifa. Tragické události následující hrozným činům "Kraťase" zakončí spravedlivý konec bandity. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tahle kniha se dá těžko převést do filmové podoby. Musí to být western a současně by měla zůstat zachována psychologická hloubka a jemnost příběhu o člověku, pro kterého je skutečně svoboda a volnost víc než hmotné statky. Ne z nouze jako obrana proti osobnímu neúspěchu, ale z vnitřní potřeby dané založením a během života. Jsou to požadavky, které se mnohem lépe mixují v knize, než na plátně. Myslím, že se povedlo (rozhodně mnohem víc než verze z roku 2003). ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Westernový žalozpěv, který z nostalgie udělal své hlavní téma. Přelom 60. a 70. let byl pro žánr klíčový, doba Johna Waynea a bodrých kovbojů dávno pominula a popularitě se těšily především italské špagety kořeněné kečupovitou krví a hrdiny, kteří měli blíže ke zlosynům. Americká odpověď se nesla v melancholickém duchu, ať už to byly westerny Sama Peckinpaha nebo například McCabe a paní Millerová Roberta Altmana. Monte Walsh je v první polovině záměrně nedějový a epizodicky strukturovaný, kdy dílčí části mají vyvolat úsměv na rtech. Druhá polovina ale tohle všechno smete, když hlavní hrdina postupně ztrácí své přátele i minulost dosti nevybíravými ranami osudu. Závěrečné vzepření pomocí aktu odplaty už působí jako zbytečné gesto, protože v téhle době zkrátka není pro lidi jeho typu místo. Lee Marvin má charakter svého hrdiny vepsaný přímo ve tváři a s podporou westernového barda Jacka Palance nebo šarmantní Jeanne Moreau tvoří typově dokonale sehraný tým. Lpění na minulosti a přátelských hodnotách tu už bylo několikrát, Monte Walsh tuhle elegičnost dotáhl k dokonalosti. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Melancholicko-nostalgická westernová jízda, která mi sedla jako dětská prdelka na nočník. Mám totiž slabost pro opravdové muže, pro stádo divokých koní, pro dusot kopyt vířících prach, pro časy, kdy se dané slovo rovnalo životu a v neposlední řadě pro zamilované ženy.. ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

5/10. Zapomenutý, zubem času ohlodaný western. Zlaté časy starého dobrého Západu se chýlí ke konci, počíná se psát nová éra obchodníků. Kovbojové už pomalu neumějí sehnat práci a začínají věšet své řemeslo na hřebík, Monte Walsh se snaží vydělat si alespoň na vlastní svatbu a osud, mrcha, rozdává rány, jak se mu zlíbí. Mezi nezapomenutelné scény bych rozhodně zařadil Walshovo krocení nespoutaného šedáka a závěrečné zúčtování podmalované působivou hudební vložkou (hudba celkově patří ke kladům tohoto snímku). ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v tv v neděli odpoledne a vůbec mě to nebavilo. Knihu jsem nečetla, takže nevím, kolik mělo hlavnímu představiteli být let, ale říkat šedesátiletému muži "mládenče" bylo na mě přece jen příliš mnoho. Původně jsem uvažovala o odpadu (nudilo mě to opravdu strašně), ale zhlédla jsem před tím na jedničce kus jedné televizní pohádky (O Háderunovi a víle Elóře) a řekla si, že tak blbý to přece jen nebylo... ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

O podzimu westernu natočil o osm let dřív mnohem lepší film Peckinpah. Nelogický, nedějový snímek, kde se Lee Marvin neustále holí, nechává stříhat nebo jinak mění své obličejové vzezření, nepatří zrovna mezi kvalitní podívané. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film a nemusela by tam být ani závěrečná přestřelka. Prostě takový pohodový film o partě kovbojů, o jejichž profesi už není moc zájem, dělají si různé chlapské naschvály, baví se tím, že si dají po hubě. Sice trochu netradiční western, ale proč by v každém westernu museli být extra bouchači a extra grázlové? Tenhle film byl realitě mnohem blíž. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi nudny western a debut rezisera Williama A. Frakera /kameraman k filmu Rosemary ma detatko/. Nic sa dohromady nedeje, len kopa nudnych dialogov, a je to bieda sledovat, ako dvaja kovboji hladaju pracu po skonceni /asi/ zlatej horucky na Divokom Zapade/. Z hercov si zasluzi pozornost Lee Marvin /Man who shoot Liberty Valance 1962, Canicule 1984 /, Jeanne Moreau /Proces/ a Jack Palance /Panic in the streets/. Takze ne, taketo westerny nemam rad a nudia ma. 30 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Snaží se to být hluboké, ale výsledkem je mělčina plná klišé. Když scénáristé opíší Dumasovu Dámu s kaméliemi, tak pak pochopitelně musí obsadit nějakou francouzskou ikonu do role westernové Markéty. První polovina zobrazující ráj na ranči je k nepřežití, protože se na nás valí "zábavné" scénky s kuchařem a podobně. V druhé půlce pak dostaneme tradiční western, ale zase je upozaděna linka se stárnutím. Dvě hvězdy za snaživý pokus. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Režisér si vybral pro ztvárnění tu smutnější část knihy (Muž ze srdcem kovboje-Schaffer) a totiž stáří Montyho...nevím jestli to byl dobrý nápad... Hudba už po prvních tonech připomněla pana skladatele: Johna Barryho která letos bohužel umřel (Tanec s vlky např.) ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře schovanej western se starým borcem Leem Marvinem...Všehovšudy je tohle dílko normální průměr, ale hvězdu navíc si zaslouží za parádní demoliční jízdu na koni (Marvin se pokouší zkrotit koně a v rámci akce zdevastují půlku města), která mě náramně pobavila :-))) ()

Reklama

Reklama