Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Inu jak potrestat , či likvidovat zlo? V tomto případě zloděje dobytka, kteří toto páchali a působili farmářům škodu.Tenkrát šlo najmout střelce, aby to sprovodil ze světa.Ale jmenovaní se jaksi pak zalekli toho, co sami rozpoutali.A sami farmáři se dopustili odporného jednání jak v etické, tak, koneckonců, v právní rovině.Inu není to úplně nepodobné tomu, čím se v moderní době zabývá třeba film Efekt domina...Je nutné zlikvidovat stopy, či lidi, kteří mohou ukázat na nás.....Hrdina měl snad včas prásknout do bot, ale........ ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen si natočil film o osudu Toma Horna tak trochu za odměnu. Čiší z něj láska k řemeslu a všude "vykukují" důkazy o tom, jak si s ním McQueen vyhrál(viz. scéna, kde couvá v sedle koně). Osobně jsem o příběhu Toma Horna před shlédnutím nikdy neslyšel, tudíž jsem si i mírně doplnil vzdělání ohledně historie divokého západu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj western môže ponúknuť nadčasové myšlienky a metafory, ako dokazuje práve Tom Horn. Asi bolo jednoduchšie sa zbaviť nepohodlného človeka v období, kedy neboli nablízku forénzni detektívi a narafičiť naňho zločin. Neskôr a dnes sa tí hore zbavujú tých nebezpčných pre systém elegantnejším a zároveň komplikovanbejším spôsobom, princíp je ale rovnaký. Ide jednoznačne o film Stevea McQueena, ktorý už nepôsobí v pokročilejšom veku tak neohroziteľne a maskulínne, zároveň je ale sympatickejší a vyžaruje z neho životná múdrosť. Nikto iný by si tak postavu smoliara Toma Horna nevychutnal. Prídomky "dobrodružný a romantický" z popisky k filmu by som príliš nezveličoval, Tom Horn je temný, pomalý a depresívny western a málokto z hrdinov považuje činnosť, ktorej sa venuje za dobrodružnú a vzťahy za romantické. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $9,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Film podľa skutočných udalostí odohrávajúci sa v roku 1903, keď si dobrácky farmári objednali vtedy slávneho cowboya Toma Horna, ktorý ako dobrák im odstránil z cesty zlodejov kráv a jemu sa tým pre zmenu neskôr odvďačili odsúdeným na smrť. Steve McQueen na sklonku svojej kariéry v ďalšej nezabudnuteľnej úlohe, ktorej dodal silnú osobnosť, šmrnc drsnáka a dojem výborného strelca na pohľadanie. Na celej ploche príbehu dokázal svojou charizmou upútať tak, že ostatné postavy prídu prehliadnuteľné. /85%/ ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že do toho, abych údivem zapoměla zavřít pusu trochu chybělo. Bylo opravdu zvláštní sledovat Steveho v jeho posledním filmu a vědět, že to má " za pár " ...... Hrál perfektně jak si ho člověk pamatuje ikdyž jsem si přála jiný konec, šťastnější. Pokud to mělo být natočeno ale podle skutečné postavy a historického faktu, že ho opravdu pověsili, tak to jinak skončit nemohlo, to je jasné. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na autobiografii „Life of Tom Horn: Government Scout and Interpreter“ (česky „Život Toma Horna: Vládní průzkumník a tlumočník“), kterou napsal Tom Horn ve vězení. (Rominator)

Reklama

Reklama