Reklama

Reklama

Tom Horn

  • USA Tom Horn (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hlavní postavou tragického příběhu je bývalý vojenský zvěd Tom Horn, který se proslavil tím, že zajal legendárního apačského náčelníka Geronima, a později se stal jedním z úspěšných lovců lidí. Stárnoucího, unaveného pistolníka vyhledá ve Wyomingu rančer John Coble, který mu nabídne práci. Jménem dobytkářů ho najme, aby našel a zlikvidoval početné zloděje dobytka, kteří sužují kraj. Rančeři mu slibují naprostou podporu, ale pouze pod podmínkou, že jeho pověření zůstane utajeno. Tom souhlasí a pustí se do práce. Brzy se mu podaří najít stopu a vypátrat několik zlodějů, které postupně postřílí. Jak na jeho pažbě přibývá zářezů, ubývá v kraji krádeží, a tak se postupně stává největším problémem dobytkářů sám Tom Horn. Aby nevyšlo najevo, pro koho vlastně pracuje, rozhodnou se ho dobytkáři zbavit. Zanedlouho je zastřelen patnáctiletý syn chovatele ovcí Nolta a vše je narafičeno tak, aby stopy vedly k Tomu Hornovi a poslaly ho na šibenici. Tom je zatčen, souzen a pochopitelně odsouzen k trestu smrti. Podaří se mu sice uprchnout, protože však nemá koně, neuteče daleko a je opět dopaden. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Dobrý scenár, dobrý výkon McQueena. Som celkom rád, že mu osud doprial ako posledný film práve tento žáner. Navždy si ho budem pamätať ako ostrieľaného divočinou ošľahaného pištoľníka . ktorý vedel riešiť spravodlivosť tak nekompromisne a zároveň spoľahlivo. Divoký Wyoming divoký západ divoký dobytkári divoké stáda. Rozhodol som sa, ze keď raz EU schváli dovoz hovädziny z Ameriky nekúpim si ani móčing, a just .. za to čo Tomovi Hornovi urobili. :). Ale film ma zaslúžených 4 b odo mňa. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Steve tu odvádí skvělý herecký výkon, klobouk dolů, pár dní po dotočné byl již v penále. Jinak příběh o hrdinovi Hornovi je obyčejný, tuctovitý a nijak zvlášť úchvatný. Primitiv, žijící s pistolí v ruce jako orangutan, si na sklonku své kariéry myslí, že střílet zloděje dobytka jako králíky je v souladu s americkou ústavou. Podnikatelé jsou rádi, dobytek je za ohradou a zloději tuzí. Pak ovšem příjde zúčtování a tohoto pitomce prostě pověsí. Ani v poslední chvíli před popravou tento trouba nechápe What is go. Hezké vykreslení americké společnosti. Nadčasové. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Western plný loučení a neradostné atmosféry o konci několika legend - Toma Horna, divokého Západu a v neposlední řadě samotného Stevea McQueena. Pomalý, minimalistický, bez zbytečných slov a gest, svou syrovostí a vyzněním důstojný odkazu slovutného Sama Peckinpaha. Co zbývá dodat na závěr? Vlastně nic, tady jsou další slova jaksi navíc. 90%. ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Asi budu černá ovce tady mezi ostatními hodnotícími, ale mě se to opravdu moc nelíbilo. Připadalo mi to utahané a nevýrazné. Nic proti Stevovi McQueenovi, ale na tuhle roli se nehodil. Hrdina se mi zdál v jeho podání od začátku příběhu předurčený k tragickému konci a to jsem ještě nemluvil o nudném ději. Takže v součtu bych to viděl na podprůměrnou záležitost, ani ta rekonstrukce reálného příběhu filmu moc nepomohla, bohužel. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o realistický pohled na konec jedné legendy. Když Tom zabijí, vidíme, jak přesně volí každý pohyb tak, aby stihl znovu nabít (žádné nekonečné střílení bez nabíjení na způsob Old Shatterhanda) a prožíváme s ním každý náboj. A stejné je to i u krocení koně či milostného vztahu. Jistě příběh sám je trochu schématický - Tom, prostý a přímý člověk, pro kterého je zabíjení povoláním, ale nikoliv zábavou, proti politikaření a pletichám. Ale právě tato role sedí Stevovi jako ulitá. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Film je založen na autobiografii „Life of Tom Horn: Government Scout and Interpreter“ (česky „Život Toma Horna: Vládní průzkumník a tlumočník“), kterou napsal Tom Horn ve vězení. (Rominator)
  • Režisér, producent i představitel hlavní role Steve McQueen se nechal propustit přímo z nemocnice, kde byl hospitalizován s rakovinou v pokročilém stadiu. Film, jenž končí smrtí hlavního hrdiny, stihl ještě dotočit, jeho premiéry se však už nedožil. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama