Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejrealističtějších a nejsurovějších westernů. Děj je vlastně prostý - skupina asi 30 Indiánů uprchne z rezervace, ukradne koně a vydá se na loupežnou výpravu. Po její stopě se vydává oddíl vojáků pod vedením nezkušeného poručíka a až moc zkušeného (= znechuceného) starého stopaře. Absolutně neromantická honička bez hrdinů s místy brutálními scénami a výborně napsanými postavami. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vinnetou by asi valil buľvy, keby videl toto spodobenie Apačov ako sadistických beštií, ktoré čerpajú silu z čo najhoršieho utrpenia svojich protivníkov. Až peckinpahovsky krvavý, úderný western plný presvedčivej dobovej krutosti a bezohľadnosti. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní western, jeden z nejlepších ze sedmdesátých let. Temný, deziluzivní, přímo brutální střet idejí rasové snášenlivosti versus bezútěšné reality rasové nenávisti. Skupina Apačů hledá při útěku od života v rezervaci sílu - nachází ji bohužel ve vraždění a mučení bílých osadníků. Film je pátráním a soubojem nezkušeného poručíka s oddílem kavalerie a krvavého sériového vraha indiána Ulzany a jeho skupiny. Film plný skvělé psychologie postav a jejich morálních dilemat i výborně natočené akce. Pět let od režie Tuctu špinavců jde o další Aldrichův mistrovský kus, s otrlým až cynickým Burtem Lancasterem v roli zvěda kavalerie. "Nenávidět Apače? To je jako nenávidět poušť, protože na ní není žádná voda." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=XmbBlIomvNI ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Copak tady máme? Pochopitelně konec 19. století, jihozápad USA a indiánskou rezervaci, ze které si "drzí" Apačové dovolili utéct, když do ní byl jejich lid násilně nahnán aby nepřekážel zájmům vlády a bílých osadníků (to se ale už nedovíme). Velká početná skupina označovaná pomalu za armádu v počtu osmi Apačů a jednoho teenagera, vyrazí směr pustina, aby mohli provětrat koule i jinde než jen ve frontě na chlast, na který je bledé tváře účelově navykly. Jejich cílem je vraždění, znásilňování nebohých blondýn, vyřezávání vnitřních orgánů z těl bělochů, upalování koulí a snad i kanibalismus a vaření nemluvňat v polním kotlíčku na guláš by tato filmová sebranka Apačů dokázala. S tím se pochopitelně hrdinná armáda Spojených států amerických nemůže jen tak srovnat, protože indián mimo rezervaci = automatický nepřítel uvnitř státu, i kdyby se jednalo o ženy a děti. Velitelství tedy vysílá stíhací komando vedené vysloužilým stopařem a naprostým zelenáčem v roli vojenského velitele. Výsledek je překvapivě drsný, nekompromisní a bez zbytečných kudrlinek. Nemohu se ovšem srovnat se skutečností, že závěrečná přestřelka byla tak nesmírně impotentní, že úplně pokazila celkový dojem z filmu. Film rovněž sráží fráze vojáků o nesmírných zrůdnostech indiánů a smutné povzdechnutí nad apačským chováním k ženám, a další povídačky, které pronášeli u večerních ohňů jen aby ještě více démonizovali indiány v očích diváka. Je to zkrátka ten druh filmu zcela typický pro Hollywood minulého století, kdy byl indián synonymem pro krvelačný stroj na zabíjení bez špetky duše, myšlenek a smyslu života. Přesto dávám 3*, protože z armády US tento film nedělá žádné hrdiny, což je v podobných filmech zachycujících stejné období a téma dost běžné, i když ta samá armáda neměla ve svých "válkách" kolikrát jiného nepřítele než jen indiánské tábory plné žen a dětí. Mimochodem, Apači skutečně byli velmi bojovným a nekompromisním kmenem, to jen abych nevzbuzoval podobný dojem jako Kája Máj s Vinnetouem na chorvatských skalách znázorňujících Texas. 60% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na více místech jsem napsal, že western mi jako žánr nesedí pro svou, jak můj oblíbený Gilmour.93 v jednom komentáři napsal, "upocenou romantiku" a spoustu trapných žánrových klišé. Ulzanův nájezd ničím z toho netrpí, marně byste hledali obvyklou naivitu a rozdělení rolí do hodných Indiánů jako obětí a bílých mužů coby bezohledných agresorů. Nejde ani tak o western, jako o dobrodružné drama, které odpovídá své době a je nasnímané realistickým způsobem. Ani jednu stranu konfliktu nedémonizuje a věcně popisuje kulturní rozdíly a z toho plynoucí konflikty. Kdyby takhle vypadal průměr žánru, neměl bych s ním ani ty nejmenší problémy. Celkový dojem: 75 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Parádní western, který opravdu patří mezi ty nejbrutálnější v žánru. Ovšem Robert Aldrich drsné scény nepojal nijak prvoplánově a film na nich nestojí. Nosnými pilíři tohoto nikterak dějově složitého díla jsou perfektně napsané postavy od zkušeného zvěda, přes mladého poručíka až po indiánského stopaře a jejich psychologická prokreslenost. "Ulzanův nájezd" je jednou z mistrovských ukázek deziluzivního westernu 70. let. Romantika dobývání divokého Západu je ta tam. Stateční pionýři i ušlechtilí rudí válečníci jsou rovněž pasé. Zbyla jen parta z rezervace uprchlých vrahů a jeden vojenský oddíl unavených vojáků s rozkazem dopadnout je, živé či mrtvé. 90%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nějak nemůžu režisérovi Aldrichovi a jeho specifickému stylu přijít na chuť. Velmi zvláštní, drsný, naturalistický a bezvýchodný western, bohužel z dost šablonovitými postavami a spoustou nevýrazných pasáží. Aspoň, že je tu to dobře zvládnuté akční finále které tenhle snímek táhne lehce nad průměr plus tradičně jistý Lancaster, ale nevím nevím, na červená čísla to tedy nevidím ani náhodou.55% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nemal som to šťastie, aby som tento western zhliadol v čase, keď v tv boli "Winnetouky" najväčším hitom. Ak sa ale teraz, po vyše dvadsiatich rokoch zamyslím, tak asi pre nikoho by nebolo príjemné, možno ani uveriteľné , vidieť zrazu Apačov ako nemilosrdných, smradľavých vrahov, ktorí neváhajú zabiť kohokoľvek, kto im skríži cestu. Netradične surovo a krvavo pôsobí ich šialená jazda a zrazu vidíte úplne iný pohľad na indiánov a vnútri cítite, že tento obraz je podstatne reálnejší ako dobrí indiáni s Winnetouom na čele. Príbeh je úplne jednoduchý, ale výnimočným ho robia výborne prekreslené charaktery postáv, hodnoverné dialógy, taktika a vyčkávanie na to, kto urobí chybu ako prvý a vlastne celkove zobrazenie honu na indiánov, ktorí sa "utrhli z reťaze". No a samozrejme výborný Burt Lancaster v hlavnej úlohe. Čo viac si želať od westernu.... Chvíľu som uvažoval nad plným hodnotením. 80% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Uměl bych si představit, že se jedná o Lancasterův vrcholný westernový okamžik. Jeho postava zkušeného stopaře dává k dobru nepřebernou porci rad, kterými se nezkušený poručík zpočátku zdráhá řídit. O tomhle westernu jsem nikdy neslyšel a čekalo mě velké překvapení, jak realisticky jsou zde Apačové vykresleni. Tahle výprava za uprchlým Ulzanou rozhodně nuda není. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Drsný western, v němž není nouze o krev, střílení a vraždění. Indiáni zde vystupují jednoznačně záporně. Děj je zajímavý, poutavý a ke konci i napínavý. Hlavní hrdinové jsou docela symapatičtí, nejvíce pak McIntosh, Ke-Ni-Tai a seržant. Naopak mladý poručík mi příliš sympatický nebyl, ale ve spojitosti se zkušenými tvořil dobrou sestavu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kvalitní western nepostrádající napětí jak v prvním plánu honičky za uprchlou indiánskou tlupou, tak v druhé rovině psychologické bitvy mezi čerstvě vyškoleným předpisovým poručíkem, zkušeným traperem a indiánem, jejichž vidění světa je natolik odlišné, že hledání průsečíků je samo o sobě zajímavým dramatem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku nie príliš zaujímavý western sa rozbehne v celkom krvavý filmový zážitok pripomínajúci westerny Sama Peckinpaha. Vo svojom jadre ale ide skôr o návrat k žánrovým koreňom. Vykreslenie indiánov ako krvilačných beštií je predsa len viac relativizované, najmä ale k faktu, že bieli sú v podstate takí istí, čo nemusí byť pre každú postavu filmu jednoduché prijať. Navyše sledujeme aj plnokrvné dialógy s pôvodnými obyvateľmi Ameriky a jeden z pomocníkov skupinky prenasledujúcu vraždiacich maniakov je taktiež Apač. Skrátka Aldrich mal veľké skúsenosti s réžiou mnohých filmov, takže jeho western je aj kvalitne remeselne spracovaný a prinesie občas nejakú tú zaujímavú filozofickú myšlienku. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V spojitosti s týmto filmom je zaujímavé porovnať vykresľovanie Apačov vo vtedy nakrúcaných mayovkách a v tomto filme. Tiež mrzačenie koní a explicitne nakrútené zábery na mučenie a vraždenie. Ale inak žiaden zázrak. Štandardný western, na ktorý si po týždni už ani nespomeniem. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Již od úvodních minut je nastavena laťka poměrně vysoko, kdy začíná krvelačné běsnění a kavalérie v čele s bravurním stopařem usiluje o dopadení řádících apačů. Jednoduchá zápletka je trumfnuta formou, neboť veškeré dění je vyobrazováno s notnou dávkou syrovosti a autenticity. Ani jedna strana není přehnaně démonizována a vynikne tak solidní psychologie postav. Minimum teatrální hudby a skvělé dialogové obraty. "Proč k nim necítíte nenávist?"...."Je to jako nenávidět poušť kvůli vodě..." ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Žiadna vyumelkovaná záležitosť, ide o drsný realistický western s výborným Burtom Lancasterom. V tejto charakteristike je zobrazená rasová neznášanlivosť, čo je určite prínosom. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Parta Apačů uteče z rezervace a za sebou nechává vražednou spoušť. Zastavit je má jízdní oddíl americké armády... Tohle by už dneska nikdo nenatočil. Indiáni tu rozhodně nejsou hodní a mírumilovní. Přinejmenším hlavní parta kolem Ulzany jsou sadističtí lupiči, kteří pro pobavení zabíjejí starce i ženy, loupí a když zrovna výjimečně nechají po přepadení naživu děcko, všechny zkušenější vojáky to udiví. "Proč tu ženu neznásilnili jako vždycky, trappere?" "Nestihli to, byla mrtvá." Přitom ten film není žádný primitivní revenge movie. Celkem dost se tu přemýšlí nad tím, proč ten konflikt probíhá a proč s takovou krutostí - různé úhly pohledu se tu odráží v diskuzích mezi nezkušeným a zpočátku trochu naivním poručíkem, až příliš zkušeným stopařem (Lancaster) a indiánským zvědem. poručík: "Proč musí být tak krutí? Brát sílu z mučení člověka?" stopař: "Protože takoví prostě jsou." /// Z mnoha filmů o dění na divokém západě v době indiánských válek tenhle působí jako jeden z těch realističtějších, byť tu spíš ukazuje krutost indiánů (přičemž krutost americké armády si s ní také nijak nezadala). ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Western s ucházejícím příběhem, překvapivou brutalitou a tahounem Lancasterem. Jen těm Apačům jsem tu krutost vůbec nevěřil, vypadali spíš jako ti bodří pouťoví hudebníci s píšťalkama flétnama a harmonikou. 6/10 ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Čo by na to povedal Vinnetou, že z dobrosrdečných Apačov tu urobili vraždiace beštie? Ale bolo to dobré a drsné, tak to mám rád. ()

Reklama

Reklama