Reklama

Reklama

Čerstvý vdovec David hledá nový život a nachází nádhernou francouzskou imigrantku Jeanne.  Zdařilý snímek Clauda Lelouche Jiný muž, jiná šance, jenž balancuje na hranici westernu, rodinné ságy a dramatu, se odehrává převážně v retrospektivě roku 1870. Jeanne (Genevieve Bujold) a její manžel, fotograf Francis (Francis Huster) unikají před prusko-francouzskou válkou na americký Západ. Jejich útěk ovšem neprobíhá hladce a přestože si na malém městě otevřou vlastní fotografický ateliér, Jeanne brzy zůstává se svým dítětem sama. V nelehké situaci se mezitím ocitá také veterinář David Williams (James Caan), kterému zločinci znásilnili a zavraždili ženu, se kterou žil osamělý život na své farmě. David a Jeanne se nakonec potkávají a vzniká mezi nimi milostný vztah. Sama Jeanne si smrt manžela již odtrpěla, a proto se nyní snaží pomoci Davidovi jeho touhu po pomstě překonat. Jejich konflikt postojů také určuje závěrečné vyústění filmu. Western Jiný muž, jiná šance distribuovala ve Spojených státech společnost United Artists. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozerateľný film, ktorý je podľa vonkajších znakov westernom a podľa všetkých ostatných filmom, ktorý Clauda Leloucha určite nepreslávi. Viacero vzájomne prepletených motívov vytvára guláš, ktorý síce zasýti, ale stravník si na ňom nepochutná. Zaujímalo by ma, aká doba uplynie, než budem tvrdiť, že som tento film nevidel. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je to niečo úžasné. Som rád že som konečne po dlhej dobre objavil starý film, ktorý sa môže rovnať s dnešnými skvelými filmami. Musím však upozorniť na dôležitý fakt. Skoro vôbec sa tu nestrieľa a nie je tu ani veľa "zlých chlapíkov". Takže aby ste neboli sklamaní, ak čakáte poriadnu strieľačku ako v 7 statočných. Sú tu rozprávané 2 príbehy na preskáčku odohrávané v roku 1870, ktoré sa neskôr pekne spoja. Skvelá hudba doprevádza film počas celého diania. To najlepšie na filme sú asi závody (bežcov, jazdcov a koní s ľahkým a ťažkým záprahom). Ten závod netrvá dlho, ale je to skvelé pozeranie. Snímok je aj vtipný, hlavne momenty, kedy otec učí syna strieľať. Ak ste milovníkmi koní, uvidíte množstvo krásnych kúskov, aj vďaka tomu, že hlavný hrdina je veterinár. Niečo také je asi tiež ojedinelé vidieť vo westernoch. Proste tento film veľmi odporúčam, je smutné že je tak málo známy a keby v ňom hrali väčšie hviezdy, určite by bol veľmi populárny a úspešný. ()

Reklama

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Muj názor je, že se nejedná o western, ale o historický film z Ameriky druhé poloviny 19. století. Text distributora je úplně mimo mísu a zápletku, o které píše, film neobsahuje. Jsem rád, že jsem o ději nic nevěděl a nechal jsem se překvapit, příběh je totiž krásný, moc se mi líbilo, jak je obsáhlý a pomalu vyprávěný. Celou dobu jsem si užíval kameru, hudbu, i dvě hlavní postavy, které mi hodně přirostly k srdci. Moc se mi líbilo i vyobrazení doby (ne „westernově“), a to i ve Francii, na lodi, při dobývání amerického západu, a také cela škála vedlejších postav. Bylo mi líto, a snad ještě to, že film končí, dokázal bych ho sledovat hodiny. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film nostalgicky depresivní. Film je velmi působivý a skvěle zahraný. Celou dobu jsem si nemohl zvyknout na otravnou vážnou symfonickou hudbu v předělech a dramatických momentech a odtažitou kameru, která celou dobu snímá jakoby z povzdálí, celé scény s minimem detailů, až jakoby teleobjektivem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jak dopadl western natočený v Americe s americkými herci, ovšem francouzským režisérem? Zvláštně. Film je bezesporu originální - snad v žádném westernu jsem neviděl že by začínal válkou v Evropě, odkud utíkají uprchlíci, jejich strastiplnou pouť, bojování s jazykem i novým prostředím. Je to i veskrze realistické - většina lidí nenosí kolty, střelba zazní jen výjimečně, jeden z hrdinů je veterinář, další fotografové. Problém je, že je to tak originální, realistické a civilní, že to v podstatě ani není western. Jen příběh dvou lidí, co ztratí partnery a hledají k sobě cestu a divoký západ slouží jen jako kulisa. A díky té civilnosti to sice nespadá do melodramatu či kýče, ale zároveň to i přes sympatické herce snad ani jednou nevezme za srdce, nestrhne. 3*, možná i objektivně více, ale já si takhle western nepředstavuji. ()

Galerie (53)

Reklama

Reklama