Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Návrhář Cremer (Khaldoun Elmecky) vymyslí pro svoji firmu šaty, pro něž se nechal inspirovat pestrým sari své indické sousedky. Jenže brzy se ukáže, že tento oděv svým vlastníkům přivozuje samé nepříjemné zážitky... 1996 - cena kritiky v Benátkách, 1997 - speciální cena poroty v Postupimi. (Pohrobek)

Recenze (10)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Alex van Warmerdam uzpůsobuje "pravdu odvěkou", že šaty dělaj člověka v tom, že ho nedělaj šaty ty svoje, ale ony cizí. Ty šaty mají přitom tu vlastnost, že když muž na ně pohledí (především Alex van Warmerdam), krev mu začne vřít v žilách. Šaty putují světem, jsou stále menší a menší, až jsou úplně destruovány. Než k tomu ovšem dojde zažijeme mnohé formy sexuálního harašení; nikdy přesně nevíme, zda jde o šaty samotné nebo co je pod nimi (ale to jsou také šaty, ty nové císařovi). Šaty jsou nicméně condicio sine qua non. Pozn.: V Německu byl film promítán s podivným názvem: "Das geheimnisvolle Kleid - Die Wirkung auf Frauen, die es tragen und die Besessenheit der Männer, die es verfolgen / Tajemné šaty - Působení na ženy, které je nosí a posedlost mužů, kteří je pronásledují". Zkrátka šaty jsou šaty a Němci Němci. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to trochu omšelá myšlenka vymyslet si předmět, který putuje životem, a navěsit na něj vztahové kotrmelce. Zde se všechno odehrává v notně naivní rovině, což si zřejmě uvědomovali i autor scénáře a režisér a snažili se to přehlušit silným akcentem na erotiku, ovšem výsledkem je, zdá se mi, zase jenom trapnost. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Provokativní, nemilosrdné, satirické až na půdu. Šaty, které vás zaručeně dostanou do průšvihu, ne-li na onen svět. Zvrhlý průvodčí, který vlastně nechce nic špatného. Jeho oběti, jež vlastně až tak obětmi proti své vůli nejsou. Kaleidoskop pospojovaný motivem pestrého sárí s fantastickým motivem listu? Surrealistická hříčka? Smutná a trpká alegorie lásky či toho, co si dnes někdo pod tímto pojmem představuje? Výpověď o tom, že tam všichni stejně jednou skončíme, ať jsme jakkoliv normální? Možná. Nejspíše od všeho trochu. Ale ať mělo být "poselství" tohoto snímku závažné sebevíc, nebo sememíň, mě se dotklo poměrně razantně. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První setkání s tímhle režisérem bylo dost bizární. Ono je těžký brát v potaz fakt, že je o šatech, které kdo navlíkne, tu kdokoliv ojede. Chvílemi jsem nevěděl, co si mám myslet a nedokázal jsem se přestat smát a na druhou stranu jsem nevěděl, co si mám myslet a nepochopitelně jsem musel kroutit hlavou. Možná bych film nedoporučoval v současné době aktivním feministkám. Zřejmě by ho nepochopily a pravděpodobně by režiséra dodatečně zažalovaly. To ale neznamená, že já ho nějak výrazněji pochopil. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Tak konečně film od tohoto tvůrce, který se mi líbil. Má to děj, který je ale docela trhlý, má to herce, kteří vypadají a chovají se docela normálně, ale taky jsou většinou trhlý a téměř v hlavní roli průvodčího samotného režiséra, který je dle mého úchyl i v reálném životě. Nejvíc mě braly ty sexuální scénky, protože ty byly tak úchylný a zároveň vtipný, radost pohledět. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama