Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (více)
Rakousko / Kanada / Německo / Maďarsko, 1999, 181 min

Režie:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Hodně utahaný, nikoli však nezajímavý snímek o pohnutých osudech tří generací maďarských židů. Bohužel krom výtečných a propracovaných postav, které jsou skvěle zahrány, tu není žádný spád. Troška živější režie, prostříhání některých scén a podbarvení hudbou by jen prospělo. Nepřítomnost hudby mi vadila nejvíce, když již po dlouhé době zazní, tak na hranici slyšitelnosti a to ještě jen pár vteřinový motiv. Největším kladem je vynikající výkon Ralpha Fiennese v trojroli. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Narvat tolik zásadních témat do tří hodin - očekávám povážlivý skřípot. Naložit tolik herecké odpovědnosti na jedna herecká záda, z toho bude ale rozbitých pověstí! A navíc příběh, jenž se odhodlal dost primitivním způsobem demaskovat všeobecný antisemitismus ve všech vrstvách maďarské společnosti a k tomu si přibalil plná ústa protisoudružské údernosti? Má to kupu chyb, stále se mi to však líbí, a to i na podruhé! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi Szabovo film, co jsem videl. Jedinej problem je delka, kdy to v posledni hodine zacne bejt uz lehce natahovany a ne tak zajimavy, jako dej predtim, ale tyhle delce se asi vyhnout nedalo, kdyz dej mapuje nejakejch sto let osudu jedny rodiny pres monarchii, fasismus az po komunismus. A pritom to nespada jen do nejakyho nudnyho drama, ale zaroven to je romanticky, obcas vtipny, napinavy, trochu valecny a sem tam nejakej dobovej zaber to dobre doplnuje. Navic skvely obsazeni, kterymu jednoznacne kraluje Fiennes v trojroli podavajici jeden ze svejch nejlepsich vykonu. Dalsi plus je, ze neni nouze o velky emoce a zajimavej dej, takze herci maj porad co hrat a vyuzivaj to. Proste mel jsem chut na nejaky slusny drama a dostal jsem vyborny drama, takze sice lehce s odrenejma usima, ale 5* si to zaslouzi. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se Szabóovým dramatem jsem měl ten samý problém jako s Lelouchovým snímkem Jedni a druzí. Je to podobně dlouhé a megalomanské. S celou řadou motivů, které by si zasloužily podstatně hlubší pohled. Na jednu stranu je stopáž 180 minut na jeden film únavná, na druhou stranu se tam objevuje hned několik generací a obrovské množství postav, které nemají dost prostoru. A vypořádat se v jediném filmu s habsburskou monarchií, maďarským nacionalismem, fašismem a komunismem je nad síly i tak dobrého režiséra, jako je István Szabó. Na čtyři hvězdičky to pořád ještě stačí, protože režisér shromáždil kvalitní herecký ansámbl a Ralph Fiennes v hlavní trojroli je tak dobrý, že film utáhne. Jen to chtělo čtyřdílný seriál, kde by každý jednotlivý díl měl stopáž celovečerního filmu. Celkový dojem: 75 %. Největší dynamiku a diváckou atraktivitu má pochopitelně prostřední část díky postavě Adama Sorse jako olympijského vítěze a nejlepšího šermíře země. Osudy první a třetí generace nejsou v kontextu dějinných událostí nijak výjimečné a jejich peripetie jsou celkem předvídatelné. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Nebudeme ničit talentované lidi. Stačí, že je vyděsíme. Nakonec s námi stejně budou spolupracovat.“ Před projekcí jsem měl obavy z obludné stopáže, resp. nudy vzhledem k tématice a žánru. Na druhou stranu jsem tajně věřil Szabóovi. A opět mě nezklamal! Jistě, najdou se tu zápory jako jazyková stránka, nepříliš vydařený casting mladých herců, ze kterých později „vyrostou“ jejich hvězdní kolegové a trochu natahování směrem ke konci filmu. Ale jinak je to až obdivuhodně pohromadě držící 3-hodinová/generační/režimní sonda do života jedné maďarské židovské rodiny a jejích osudů. Technicky výborně zvládnutá a nejinak tomu je v případě herců (nutno zatleskat především Fiennesovi za jeho trojroli, z nichž každou dokázal vyjádřit dostatečně odlišně). Hodnotím solidními 4* a Szabó mě Slunečním jasem definitivně utvrdil v tom, že si zaslouží místo mezi mými top 10 režiséry. „Lid si žádá svobodu, má ji mít. Je to jednoduché.“ – „Lidé nechtějí svobodu, chtějí jen jistotu.“ ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Zatím mám skouknutou jen první část, ale je opravdu strhující. Fiennes je opravdu skvělý, od dob Schindlerova seznamu asi nejlepší jeho výkon. Je to asi divný, ale trochu mi to připomíná Takovou zvláštní rodinku od Andersona. To jak jsou všichni členové rodiny úspěšní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Generační výpověď rozvrstvená do monstrózního filmu s kvalitní výpravou, skvělými hereckými výkony a jemnou ironií mezi řádky. V první části filmu prožíváme vzestup Ignatze Sonnenscheina za Rakousko-Uherska. Po té přichází atentát ve 14. roce a spolu s ním odloučení rodiny Sonnenscheinů, tehdy už Sorsů. Po válce je tu mladý Adam, později přichází Ivan. Cesty mužů této rodiny jsou lemovány vztahy s nádhernými ženami. První z nich, Valérii, hraje rezavá Jennifer Ehle, čerpající veškeré pomůcky ke svému výkonu ze secesní stylizace. V pokročilém věku má tvář jemné Rosemary Harris. Na ní navazuje mladá garsonka Greta v podání Rachel Weisz. 2. světová válka je samozřejmě velkým rozčarováním. Exemplární zvěrstva jsou odměnou za vítězství na Olympijských hrách. A nový život je jen pokračováním válečného pekla. A než i toto je pokořeno, přichází na řadu chladná a prázdná Deborah Kara Unger. Ralph Fiennes se během korpusu těchto událostí mění v trojici reprezentující celou hlavní mužskou linii rodiny a pokaždé dává novou naději pro budoucnost. Být Sonnenscheinem není ostuda. Být židem je otázka bytí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sunshine je výpravná rodinná sága, která zároveň mapuje dějiny Maďarska od konce mocnářství po rok 1956 a ruskou invazi... Je to také film o genocidě, o rodině Sonnescheine a jejích členů, kteří se snaží navzdory pogromům prokličkovat krutou dobou. Ralpha mám rád, ale když jsem jej poprvé uviděl obarveného na zrzavo trochu jsem zaúpěl :-). Jinak v roli trojrole obstál na jedničku. Je to borec, ale to vím už delší čas! On je zkrátka do tohoto typu rolí předurčen svým jakoby aristokratickým zjevem, štíhlou postavou a zvláštním světlech v očích. Pro mne byl však nepřekonatelný v Anglickém pacientovi. I když se mi film velmi líbil, herci hráli skvěle a výprava byla honosná, trochu mne dusila jistá upachtěnost děje. Zkrátka ty tři hodiny byly moc. Souhlas s Davidem82 hudební doprovod vyjma úvodního klavíru byl nula což bylo škoda. Už jen toto mohlo film povznést o něco výš. Tři kapky likéru. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Snímek zobrazující století v jedné části té podivné Střední Evropy. Dějů, informací a postav je trochu příliš, takže příběh se chvílemi víc než hraje vypráví, ale námět sám a herci jsou natolik na výši, že 80% je minimum toho, co můžu dát. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Historické fresky mapující osudy několika generací jedné rodiny asi nejsou divácky moc vstřícné a obzvlášt ne, když se jedná o takouvou zastrčenou zemi jako je Maďarsko (a leží ono vlastně v Evropě???, nebo je to stát v Asii, každopádně je malý). Právě proto ho natočil režisér s výrazně zahraniční obsazením, aby ukázal osud své země i za mořem, aby vykřičel, že takto to tehdy bylo (ale stejně zasáhne jen evropany a možná Americkou židovskou obec). Nemusel to dělat (s vyjímkou Ralpha Fiennese a Williama Hurta), mě by film nadchnul i s domovským hereckým ansámblem. Nicméně to vůbec nesnižuje jeho kvality, jeho výtečnou dějovost a realističnost, jeho poselství. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Téměř one-man show Ralpha Fiennese, který všechny tři zcela odlišné postavy zahrál čistě a bez jediného zaváhaní. A je to právě on, který vás u jinak celkem průměrně natočeného filmu udrží. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už z bežného náčrtu deja je jasné, že ide o látku vhodnejšiu viac pre seriál, než celovečerný film. Ide zrejme o najhviezdnejšie obsadený maďarský film (i keď ide o koprodukciu), aký bol kedy nakrútený a ide skutočne o veľkofilm s veľkým V. Okrem skratkovitosti má ale problém s tempom, čo znie trochu paradoxne, každopádne stihlo sa vyrozprávať viac menej všetko. Len niekde by ste chceli ostať dlhšie a niektoré udalosti vás zase nemusia zaujímať vôbec. Osobne som si tak najviac užil športové vsuvky, predovšetkým boj o zlatú medailu na olympiáde v Berlíne som si užil do sýtosti. Škoda, že materiál nebol nakoniec prestrihaný aj do seriálu, určite bolo nakrúteného viac materiálu a išlo by tak o ucelenejší obrázok jednej rodiny, aký Szabó ponúkol v tejto trojhodinovej verzii. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Předlouhé a extrémně pomalé vyprávění o maďarských Židech a ve své podstatě i historii Evropy 20. století. Bez Fiennese by to bylo nesnesitelné, ale právě jeho přítomnost je tím hlavním, proč toto tříhodinové vyprávění vydržet. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý film ohľadom osudu jednej rodiny v turbulentných časoch, nevidím ale dôvod na vyššie hodnotenie. Tri hodiny sú tri hodiny a toto nie je Gladiátor, kde máte jednu akciu za druhou. Toto je dosť často len o pokece. Prínosom je teda zobrazenie spoločenských zmien a zvratov, ale osud danej rodiny sa vám nedostane pod kožu. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Dějiny Maďarska a dějiny jedné rodiny. A já se naivně domnívala, že nejdrastičtější part bude druhá světová... komunisti ji hravě překonali! Líbilo se mi celkové pojetí příběhu, výtku bych měla jen k tomu notýsku s tajnou recepturou, ale co naděláme. Herecké obsazení nemělo chybu, Ralph Fiennes zvládl trojroli na výbornou a z ženských rolí musím vyzdvihnout Jennifer Ehle. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Zmapovat ve filmu sto let, aniž by to bylo zkratkovité, je prostě nemožné. Tudíž film působí hodně nevýrazně, utahaně a tak nějak ploše. Szabó se sice snažil, ale o moc lepší to logicky být nemohlo. Navíc jsem se příliš nemohl do příběhu vcítit a sžít se s některou z postav, protože skoro všichni byli docela nesympatičtí kariéristi. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velkolepé, ale podivně chladné vyprávění o třech generacích maďarských Židů ve 20. století. Už to samo o sobě dávat tušit, že film nebude žádná selanka. A taky není.____ Tři muži z jedné rodiny si navíc kromě politických, geografických a náboženských potíží, které na ně prostě spadnou, aniž by je mohli ovlivnit, ještě vyznačují tím, že zásadně vždy volí špatně. Ať už při výběru manželky, ideologie nebo země. Otázka je, jestli v tom čase, prostoru a s tou národností, kterou měli, vůbec byla šance na nějakou správnou volbu. Snad jedině, co nejrychleji zdrhnout pryč. ___ Přestože film obsahuje hodně emociálně vypjatých, dramatických i krutých scén (nejotřesnější ozdobička všech dob na vánočním stromě), působil na mě hodně odcizeně a vzdáleně. Možná až příběh posledního z rodu (tady to Fiennesovi neskutečně slušelo) mi připadal více životný. /27. 11. 14./ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je sila, tie najväčšie pravdy sú tie triviálne a najobyčajnejšia múdrosť najspoľahlivejším sprievodcom. Nádherný film, balzám na dušu človeka 21. storočia. ()

Reklama

Reklama