Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Příběh nešťastné lásky a kruté pomsty … V podstatě je to jako vždycky: Za vším hledej ženu. Navenek se zdá rozmarná, trochu vypočítavá - a nestálá jako aprílové počasí ... Do srdce jí nevidíte - kdo se v ní má vyznat ? Příběh je víceméně odvyprávěný podle knižní předlohy Emily Brontëové, problém ale spočívá právě v tom, že je JENOM odvyprávěný - i když prostřednictvím překrásných, velice podmanivých záběrů kamery. Je příliš zkratkovitý a plochý - prostě mu nezbývá čas na vykreslení charakterů jednotlivých postav, a tak mu chybí hloubka a dramatičtější poloha. Ale možná jsem tentokrát nedokázala posoudit snímek samostatně, bez vazby na můj oblíbený román, který má ve vrchovaté míře všechno podstatné, čeho se jeho zfilmované podobě nedostává … 3,5* ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V čom spočíva kúzlo a sila tejto x-tej adaptácie? V megacharizme Ralpha Fiennesa a krehkej kráse Juliette Binoche. Exteriéry sú vybraté vhodne, ale pôsobia akosi neosobne, s atmosférou sa mohol Kosminsky pohrať viac. Pokiaľ ste knihu nečítali, tak vám prerody postáv môžu pripadať priveľmi rýchle a ich niekedy odmerané, inokedy pochabé chovanie voči ostatným postavám nelogické. Ja som však knihu čítal a v polovici som mal taký bordel v postavách a udalostiach, že som to vzdal ešte pred koncom. V tom sú pre mňa Wylerov a tento film hodnotnejšie, pretože všetko je prehľadné, divák vie, kto je kto a v spleti mien sa nestratí. Z tohoto hľadiska je zaujímavé si uvedomiť, že ak by som knihu nečítal, možno by som bol z postáv znechutený a moje pocity z filmu by boli viac negatívne. ()

Reklama

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu neznám, ale láska rozhodně není to, v čem by měl být zakopán "pes" filmu. Pouze začátek a když přimhouřím obě oči, tak možná i konec jsou posypány tou troškou lásky, jinak Bouřlivé výšiny jsou hlavně o pomstě za zrazenou lásku... Ralph Fiennes je možná ještě satanštější a ďábelštější než v Schindlerově seznamu....ale vesničané přísahají na své bible, že on stále nenašel klid... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Osudové romantické melodrama vypustilo z knižní předlohy, předpokládám, desítky stran polidšťujících zamilované osoby a prohlubujících jejich citové pohnutky. Pro diváka filmové adaptace tak zůstala pouze spalující, leč nepochopitelná, destruktivní láska (doslova "až za hrob") mezi majetnickými, vrtošivými postavami, kterou nenaplnily ani atmosférické kulisy jak z gotického hororu, ani podmanivá hudba, ani uhrančivé herecké výkony. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Na filmu je hodně cítit, že je podle knižní předlohy a že se hodně škrtalo. A jelikož jsem knihu nečetl, logiku v chování postav jsem často příliš nenacházel, stejně jako některé důležité momenty nejsou takřka zmíněny (nebo mi aspoň přijde že by důležité měli být). Naštěstí je du naprosto úžasný Relph Fiennes, jehož výkon bych se nebál označit jako dokonalou ukázku démonické uhrančivosti. K tomu velmi slušně vystavěnou atmosféru (s podporou dobrého soundtracku) mělo za následek, že jsem si to hodně užil, přestože motivace postav pro mě leckdy byla velkou záhadou. Edit: Tak (výbornou) knihu mám zdárně za sebou a podle tohodle filmu bych ten příběh teda fakt nechytl ... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama