Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

vesper001 

všechny recenze uživatele

V televizním programu jsem se dočetla, že jde o „komediální drama“ a protože mám předlohu docela ráda, zděsila jsem se a první minuty sledovala s prstem na spoušti – tedy na spoušti ovladače – připravena vzít spravedlnost do vlastních rukou, pokud by se výše uvedené označení potvrdilo. Nepotvrdilo. Naštěstí. Barvitosti knižní ságy o lásce a nenávisti a o tenké hranici mezi nimi sice film zdaleka nedosahuje, ale snahu upřít nelze. Juliette Binoche zvládla náročnou dvojroli Cathy a Catherine s grácií, a záběry na vřesoviště a kamenná sídla během různých světelných a povětrnostních podmínek sem tam zajistily náznak atmosféry. A Heathcliffe? Ještě že ji, lásku, má, jinak by byl v loji. Ralph Fiennes je sice na psychopaty expert, ale tady tomu moc nedal. Na začátku vypadal jako Poslední Mohykán a ke konci jsem si říkala, že by si hrome alespoň před smrtí mohl umýt vlasy. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Knihu hltám při každé příležitosti, film adoruju už od nějakých 15-ti let. Teď jsem ho viděla po dlouhatááánské době a překvapivě jsem na něm našla vady. Prostě a jednoduše - film se dřží předlohy jako klíště, jen nasazuje místo dvou vypravěčů jednu ("autorku"), ale ve výsledku působí skoky v čase zkratkovitě a schematicky, pro diváka neznalého předlohy musí být navíc složité orientovat se ve spletitých příbuzenských vztazích. Co však bude tento počin dělat vždy nadstandardním, jest perfektní atmosféra větrných blat a báječná hudba. No a samozřejmě černovlasý kruťas Heatcliff v podání Ralpha Fienesse. 80% ()

Reklama

Nuala 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem bohužel neměla ponětí až do osudové hodiny angličtiny. Ještě před jeho spuštěním jsem si říkala: fajn, naučím se na zkoušení. Ale to jsem se naivně přepočítala. Jakmile totiž film začal, naprosto mě pohltil a nepustil až do závěrečných titulků. Příběh pomstychtivého a chladného Heathcliffa, jehož srdce je tolikrát zlomené a smrtelně raněné, že již nedokáže rozdávat nic než bolest a žal, svobodomylsné Cathy, která vidí život jen jako hru a tím zraňuje nejen své okolí, ale i sama sebe, ale také příběh potomků, kteří trpí za činy svých rodičů a jsou zraňováni pro něco, za co nemůžou. *** Naprosto perfektní atmosféra podtržená emotivní a výraznou hudbou a především okouzlujícími hereckými výkony. Zmínit musím především hlavní postavy v podání Juliette Binoche, která zde v dvojroli Cathy a její dcery předvádí opravdu úctyhodný výkon, a Ralpha Fiennese, jehož postava krutého Heathcliffa mě zasáhla asi nejvíce. Jeho kultivovaný vzhled v kontrastu s krutostí jeho činů vyznívá opravdu silně. Navíc Ralph Fiennes pro mě představuje nejdokonalejšího záporného hrdinu této doby, jelikož naprosto dokonale dokáže skloubit ukrutnost dané postavy a jejích zločinů s utrpením, které se odehrává uvnitř jejího nitra. Proto umí v divákovi vyvolat jak opovržení, tak soucit, což dokáže zapůsobit opravdu hluboko a emotivně. Důležitým faktorem je krom hudby a hereckého obsazení také skvěle padnoucí prostředí vykreslující pochmurnou náladu celého příběhu. Zasloužených 100%. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních filmů démonického herce R. Fiennese, ve kterém skvěle dokázal uplatnit své herectví i uhrančivou vizáž. J. Binoche (Catherine) je mu důstojnou partnerkou, stejně vášnivou i sobeckou jako Heatcliff sám. Knihu jsem, přiznám, nečetla, proto mě temný příběh i tajuplné prostředí anglického venkova fascinovaly. Znalcům možná něco vadilo, já ale nemám co filmu vytknout. Proto plné hodnocení. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Temně minimalistické romantické drama o nešťastné lásce se může pochlubit výtečnou hudbou, opravdu silnými emocemi, nadprůměrnými hereckými výkony a v neposlední řadě i solidní atmosférou. Bohužel trochu pomalejší tempo snižuje atraktivitu a diváckou přitažlivost, tudíž se mohou názory na kvality tohoto díla v podstatě dosti různit. Nikdo však neodpáře hlavním protagonistům kvalitně zahrané postavy a režisérovi um točit romantiku po staru, aniž by však zacházel do masivního kýče a trapnosti. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal v mestách Halifax, Malham, Grassington, Keighley a Skipton (Veľká Británia) od 30. septembra do 10. decembra 1991. (Arsenal83)
  • Paramount Pictures bola nútená použiť meno autorky v názve filmu, pretože Samuel Goldwyn Studio (neskôr Metro-Goldwyn-Mayer) vlastnilo práva na jednoduchý názov Wuthering Heights kvôli autorským právam na ich filmovú verziu románu z roku 1939. (Arsenal83)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama