Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh kabaretiéra Archieho Rice, který se coby druhořadý komik a divadelní podnikatel beznadějně snaží oddálit životní i profesní krach. Brilantní portrét prázdného, pokryteckého mizery, laciného, sentimentálního a vulgárního divadelního podvodníka, který utápí své nejbližší ve své podlé ješitnosti. (oficiální text distributora)

Recenze (11)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Komik aneb malá tragédie jednoho života a jedné končící epochy aneb sic transit gloria mundi v praxi. Laurence Olivier v jedné z mnoha svých povedených rolí, jeho pozdější životní partnerka Joan Plowrightová coby jeho filmová dcera (na jedinou podobnou situaci si vzpomínám u Trháku, kde dceru Valdemara Matušky hrála Olga Blechová) a příběh o věčné zaslepenosti lidské, nedovolující přiznat si, že naše hvězda je už tak daleko za zenitem, že ten zenit nevidí ani s hvězdářským dalekohledem. A příběh rodiny, která za tu pohasínající hvězdičku nese trable na zádech. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Není úplně lehké si vybudovat pozitivní vztah alespoň k nějaké postavě, když mi ani jeden člen této "rýžové" rodiny nepřišel zrovna moc sympatický. A když si představím, za jaký herecký výkon byl Olivier nominován na Oscara tady a za co třeba v Maratóncovi...pravda, nesrovnatelné, ale stejně si šílený nacistický zubař strčí nevtipného floutka Archieho do kapsy lusknutím prstu. Navíc těžko fandit hlavnímu hrdinovi, který má možnost záchrany, ale pohrdne jí (resp. ne za takových podmínek, které byly nastíněny). Jediné, čím mi Olivierův bavič imponoval, byla jeho záviděníhodná schopnost udělat z takřka každého problému a situace šaškárnu, to umět, hned by se mi líp zachovával zdravý rozum. Výsledný dojem sice ještě zvedají písničky v čele s děsně pohodovou Why Should I Care, přesto víc jak na 3* to z mého pohledu nebude. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Laurence Olivier to zahral skvele, ale strašne mi vadilo ako sebecky sa jeho hrdina správal. Nemôžem si proste zamilovať film, ak mi je hlavný hrdina krajne nesympatický. Bohužial. Poteší mladý, začinajúci Albert Finney, iked len na chvíľočku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Většinu filmu jsem přemýšlel, z kterého filmu si Laurence nejvíc pamatuju- byla to jeho role Heathcliffa z Na větrné hůrce. Srovnávat tyto dvě postavy nelze, ale Komik mě příliš nebavil. V paradigmatu britského "šedesátkového" filmu pro českého diváka překvapivě relativně známý film. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"This is no gag!" Uznávám, že Laurence Olivier velmi dobře ztvárnil hlavní roli a jeho Archie působil hodnověrně v civilní poloze stejně jako v komické na jevišti. Komik není určitě špatným filmem, věřím Richardsonovi, že ho dle svých představ natočil dobře, sice až na pár světlých chvil v režii a kameře poněkud rutinérsky, ale budiž. Zůstává pouze filmem, který mě neoslovil... Nenašel jsem si tady žádnou zajímavější postavu, chvílemi bylo pro mě skoro až menším utrpením sledovat počínání sebestředního komika, který si vystupuje po večerech i po akcích bez ohledu na svůj nekompromisně stárnoucí věk a značně ubývající kvalitu jeho vystoupení, stejně jako na členy jeho odcizené rodiny plné chladných vztahů. Zaujaly mě ty momenty, kde si Archie dokázal udělat srandu a pomyslnou chvilku vystoupení na jevišti i uprostřed nepříliš funkčního rodinného života a rozezpívat se či vyhrknout nějakým tím fórem. Jinak samotný pocit nekompromosního chladu a odcizení na mě jakoby dýchal z celého filmu, žel pro mě bez pořádné dramatické atmosféry. 55% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Disproporciou postavy Laurencea Oliviera sa dostávame k štandardnej kostre talianskeho neo resp. post-neorealizmu, čím pripomína Marcella Mastroianniho v najlepšej forme. Ale režijne ide o tak plochú a nevýraznú vec, až sa sám divím nevyužitému potenciálu (spomínaného) hereckého ťahúňa. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv byl sir Laurence Olivier nominován za tuto roli na Oscara, mě to neoslovilo. Mám dojem, že role v kostýmních historických filmech seděly tomuto herci daleko lépe. Ale je to jen můj dojem. ()

Reklama

Reklama