Reklama

Reklama

VOD (1)

Z nalezencovy kolébky k hrdinským činům. Podle obecně panujícího názoru se narodil pro šibenici. A Tom nalezenec, jehož šlechetný pan Allworthy vychoval jako vlastního syna, Tom rošťák a sukničkář se skutečně moc nesnaží o nápravu své pověsti. Ba právě naopak. Je přesvědčen, že jakákoliv ženská je lepší než žádná a podle toho se, k pobouření všech puritánů, chová. Láska je však mocná čarodějka a Amorův šíp zraní dříve či později srdce každého. Nevyhnul se mu ani Tom. Jenomže může mít mladík bez dobrého původu naději, že získá ruku dědičky největšího panství v kraji? Zvlášť když se proti němu spikne kdekdo, synovcem jeho dobrodince počínaje a jeho vlastními vychovateli konče? Filmová adaptace stejnojmenného románu H. Fieldinga vypráví vtipnou a zábavnou formou příběh mladého nalezence, který se odehrál v polovině osmnáctého století. Film, označovaný někdy za anglického Fanfána Tulipána, získal z celkových devíti nominací čtyři Oscary (nejlepší film, režie, scénář a hudba) plus mnoho dalších mezinárodních cen. Z Alberta Finneyho, který za svůj výkon v titulní roli získal mimo jiné Zlatý glóbus a Volpiho pohár na MFF v Benátkách pak rázem udělal mezinárodní filmovou hvězdu. (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 : Nejlepší film, Režie, Hudba, Scénář - A + 6 nominací: Herec HR - Albert Finney, Herec VR - Hugh Griffith, Herečka VR - Diane Cilento, Herečka VR - Edith Evans, Herečka VR - Joyce Redman, Výprava. . . . . . Zlatý Lev - výběr ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další oscarový snímek, u kterého to ocenění příliš nechápu. Podobnost Toma Jonese a třeba Začněte revoluci bez nás je zarážející, ale v mnoha právě Tom Jones druhý zmíněný film předhání. Vypravěč působí dobře, humor tu není špatný, Albert Finney rozhodně hraje, jak může, ale celé je to příliš okatě zaškatulkované. Film působí příjemně, ale nic víc. Nezapomenutelné momenty nebo vizuální dokonalost? Nic takového, prostě obyčejný film, který pobaví. Taková taškařice z prostředí staré Anglie se všemi jejími zvyky a zákony. Styl vyprávění je jeden z mých oblíbených, ale zde mě tolik nezaujal i přes několik příjemných vtípků... Avšak Oscarové nejen za film, ale i režii? Na zamyšlení... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Patrně nejsem jediný, kdo ve filmu Tonyho Richardsona spatřuje jakousi vnitřní spojitost s duchem filmů legendárního uměleckého sdružení Monty Python... A to nejen v britském pojetí komiky, satirickém rastru relativizace morálních norem, ale třeba i v nepřehlédnutelném sklonu zjevovat minulost v naturalistických scénách jako dobu obžerství, smilnění, záliby ve veřejných popravách, krutosti (srovnej kupříkladu s Monty Pythonovským vykreslením středověku ve Žvahlavovi), poměrně chaotickém uspořádání příběhu, častém vystoupení herců ze svých rolí dívajících se a hovořících přímo do kamery atd. Dá se usuzovat, že taková podobnost tkví hlavně ve sdílení ,,britskosti" a tamní neobvykle silné míry nadsázky, která dělá britský smysl pro humorno jedinečným a nezaměnitelným... Škoda jen přehnané délky stopáže, být tahle adaptace románu Henryho Fieldinga o takových dvacet minut kratší, byla by dokonalou britskou odpovědí legendárnímu francouzskému románu Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti (tedy filmovému Valmontovi Miloše Formana)... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Čtyřoscarová a tříglóbusová kostýmní komedie z prostředí anglické šlechty. V hlavní roli Albert Finney jako Tom Jones, pohledný adoptovaný syn britského venkovského šlechtice a sukničkář, nešťastně zamilovaný do dcery majitele vedlejšího panství. Já jsem si, bohužel, nikterak neužil některými kolegy inzerované záplavy britského humoru, který jinak ráčím míti velmi rád. Ani mne nezaplavilo to štěstí býti potěšen a nadšen dokonalým filmem s tituly nejlepší film, režie, hudba, scénář. Pouze mne více pobavil šroubovaný anglický jazyk vysoké společnosti nežli film samotný, a to by, patrně, obávám se, mohlo býti nazýváno zklamáním. Trailer k filmu je možno naleznouti zde - jen račte, panstvo, pokoukati: http://www.youtube.com/watch?v=rbH96NJ_VIQ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Po desetiletích, která uplynula v mém případě od prvního a stále jediného zhlédnutí pozoruhodného filmu, lze říci jedno: Fielding se jeho zásluhou stal ne klasickým, ale současným autorem. Autorem výborné historické prózy, jednoho z prvních moderních děl anglické (britské) literatury. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale kromě slibného začátku a solidního Alberta Finneyho mi to přišlo jako hrozná nuda. Příběh jen tak prošuměl a žádnou silnější scénu jsem rovněž nezaznamenal. Film, který zestárl a kdyby nedostal Oscara (ten je mi stejně záhadou), těžko by si na něho dneska někdo vzpomněl. 40%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Romanticko-dobrodruzna jednohubka, ktora mala za ulohu hlavne pobavit svojim anglickym humorom, ktory z mojho pohladu moc nefungoval, pretoze som sa iba obcas pousmial. Prva polovica filmu ma skoro unudila k smrti, ta druha ma sice zacala trosku bavit, ale aj tam sa nasli nudne chvile. Normalne su pre mna aj 3 hviezdicky prilis vela na takyto film, ale za tych par usmevnych zaberov davam teda aj tu tretiu. Preto nechapem Akademiu Oscarov, ze dokazala tento film ocenit Oscarom za najlepsi film roka pred legendarnou KLEOPATROU (1963) s Elizabeth Taylor, ktora bola tiez nominovana v tej istej kategorii. Tom Jones dostal Oscara aj v kategoriach rezia, hudba a scenar. Zo siestich nominacii bolo nominovanych 5 hercov a hereciek. Hercovi za hlavnu ulohu Albertovi Finneymu vyfukol Oscara Sidney Poitier za usmevnu dramu POLNI LILIE (1963), dalej herec za vedlajsiu ulohu Hugh Griffith tiez nemal stastie, pretoze v tej kategorii si Oscara prevzal Melvyn Douglas za westernovu dramu HUD (1963) a ani jedna z troch nominovanych hereciek v kategorii za vedlajsiu ulohu Diane Cilento, Edith Evans a Joyce Redman nemali stastie, pretoze si sosku prevzala Margaret Rutheford za dramu VLIVNI LIDE (1963)... 30.06.2010 ________ Albert Finney - (Tom Jones) +++ Susannah York - (Sophie Westernová) +++ Hugh Griffith - (Western) +++ Edith Evans - (Slečna Westernová) +++ Joan Greenwood - (Lady Bellastonová) +++ Diane Cilento - (Molly Seagrimová) +++ George Devine - (Allworthy) +++ David Tomlinson - (Lord Fellamar) +++ Joyce Redman - (Pani Watersová / Jenny Jonesová) +++ George A. Cooper - (Fitzpatrick) +++ David Warner - (Blifil) +++ Hudba: John Addison +++ ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Zprvu suchá adaptace známého románu, zaznamenávajícího příběh nalezence, ze které se ovšem přibývajícími minutami klube svěží romantická komedie plná neotřelých hlášek, krásných dívek a v neposlední řadě triumfů spontánního hezouna. Tom Jones je opravdu hrdina, který je však obdařen velkou porcí štěstí a také množstvím příležitostí, co se sukničkářství týče. Režisér si nedělal hlavu s tím, co by ostatní z filmu neprodleně vyřadili. A výsledek je takový, že některé scény díky novým prvkům opravdu nemají chybu (viz. upřené pohledy do kamery). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Finney je super, no filmu chyba lepsi tah na branu. Fajn zabava, no tie Oscary su mi trochu zahadou. Viac by som pochopil, keby to vyhralo Cannes. 7/10 ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Venkovsky poetický, neotřele zábavný a svižný film; s místy až téměř Monty Pythonovsky břitkou komikou. Ale zároveň film, kterému se daří býti i vážným a inteligentním ve chvílích jež ho k tomu vybízí... s řadou pamětihodných scén (Večeře; čtení dopisu v posteli; píseň v žaláři; němý a pouze hudbou podkreslený sled scén vrcholící prvním polibkem Sophie a Toma... ) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tom Jones je z dnešného pohľadu zaujímavejší svojou formou, než dejom. Časté pohľady postáv do kamery, mŕtvolky, netradičný strih v typicky suchom britskom humore a voľnejšia rozprávacia štruktúra. Každopádne kto má rád dobové "taškařice", tak je táto voľba priam dokonalá. Chyba je v mojom prípade možno skôr v tom, že na základe ocenení som asi čakal viac. V konečnom dôsledku ide o príbeh anglického Casanovu, kde sa vo finále rieši, kto je koho otec, či matka a tak podobne. Ale zábavné to je a má to aj slušné tempo. A určite ide o vhodný materiál pre nejakú porno verziu. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Veselá anglická pohádka, přičemž slovo ,,anglická" bych minimálně ještě jednou rád zdůraznil. Všude jsou angličtí herci, anglický humor, dokonce se i smilní po anglicky. Vlastně se nesmilní, respektive se smilní, ale režisér byl k nám bigotním jedincům natolik schovívavý, že veškeré scénky, které by mohly člověka pobuřovat včas přerušil a průvodce filmem na to nezapomněl upozornit, abychom to ve výsledném hodnocení přičetli filmu k dobru. Jedná se o pohádku o jednom hrozně hodném a dobrosrdečném chlapci, který ošukal, pardon osouložil, naprosto všechno, co spatřil a co mělo vaginu. Chvíli nás režisér nechal myslet si, že i vlastní matku, tedy myslím tu jeho, Tomovu, nikoli režisérovu. On se ovšem choval jinak, než vysoce postavená smetánka kolem něj, tudíž byl hrdinou. Ten oscar mi zde totálně nesedí. Nechci říct, že byl film tak špatný. To vůbec ne. Ale když tak člověk viděl všechny oscarové snímky novější i ty starší, tak nemohl nezaregistrovat uhlazenost těch ostatních. Tento mi připadal, že byl splácán hrozně narychlo lehkou režisérskou rukou alá natočme tu scénku, než Hugh Griffith vystřízliví. Znám pár přátel, kteří řídí lépe opilí než střízliví, ale že to platí i o herectví, to jsem netušil. Nemohl bych klidně spát, kdybych neopozornil na scénku, která měla působit tak, že se splašil kůň. Nevím, jestli nebyl čas a nebo prostě nikoho nenapadlo nic chytřejšího než stát na místě a třepat kamerou. To vypadalo tedy super přirozeně. Naopak maximálně autentická byla scánka, když se totálně ožralý Hugh Griffith pokusil nasednout na koně, přičemž spadli oba. Průvodce filmem dodal něco ve smyslu: ,,Ani výborný jezdec nemůže řídit po flaštičce". On se o veškerý humor stará právě průvodce, když po fádní scénce pronese nějaký kec. Veškerá tahle nefilmovost je pro film přínosem a já ho musím zařadit do škatulky těch povedenějších, tedy co se akademicky oceněných filmů týče. Lepší 3*. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vypadá předloha, ale film je ukázkovým příkladem anglického humoru aplikovaného na dobrodružně-romantickou historku. Některé hlášky a situace nemají daleko ani k Monty Pythonům. Svěží, vtipné, hravé, lechtivé, satirické... geniální! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Polička plná Oscarů a nominací na ně, ovšem pocity z filmu značně smíšené. Je to film o postavě Toma Jonese, nalezence z Allworthyho domu, nebo je to historická popisná fraška z doby krále Klacka? Pokud druhé, promíjí se mnohé. Bylo-li ale snahou tvůrců natočit film o muži, který dostal do vínku jméno Tom Jones, je zákonitě nutno položit si otázku, proč tedy Tom Jones není film o Tomu Jonesovi. Tak povrchní náčrt postavy, která je nejenom titulem, ale také středobodem filmu, vůbec nesedí k nadstandardní stopáži. Jinými slovy - o Tomu Jonesovi se ve filmu dozvíme prd. Dalo se snad na to jít i z druhé strany, z pohledu Sophie Western, Tomovy osudové lásky, a ukázat Jonese jako nespoutaného sukničkáře milujícího dobrodružství a pití. Jenže ani Sophie nebylo tvůrci dovoleno nadzvednout sukni.___Mé zklamání ještě násobí pocity chaotického uspořádání příběhu a poměrně dost odfláknutý konec.____Respekt nad záběry při lovu, natočeno patrně z letadla či vrtulníku. Režisér neváhal ukázat pětiminutový lov jen kvůli okamžiku, kdy se Sophii splaší kůň a Tom ji "zachrání". ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o oscarový film oceněný přímo jako nejlepší film daného roku, je Tom Jones u nás až překvapivě neznámým filmem, nicméně těžko říct, jestli neprávem. Za ty dvě hodiny předvede docela slušné množství zábavy v epickém příběhu plném dobrodružných příhod, vztahových propletenců, zvratů, nedorozumění i pár akčních scén (včetně úžasné myslivecké honičky na koních se smečkou psů). Na svou dobu překvapí i neotřelými nápady v podobě mezititulků, vstupů vypravěče či opakovaného prolomení čtvrté stěny s nečekaným mluvením postav / herců do kamery. Často jsem se pobavil, ale abych sáhl i po 4. hvězdičce, musel bych se bavit po celou dobu ještě víc a neměl bych mít z filmu občas dojem místy lehce pokulhávající a roztahané záležitosti, jejíž účinek co do zábavy na mě působil trochu nevyrovnaně. Možná, že ty zcizovací (byť rozhodně poutavé) prvky nakonec bránily plnému pohlcení do děje nebo celý film s tímto stylem neoplýval z dnešního pohledu až takovou dávkou humoru, jak mohl... a možná, že mi k silnějšímu zážitku chyběl i větší tah na branku. Hlavní dvojice sice působí sympaticky, zvláště Susannah York pak roztomile, ale herecky mě až tolik neoslovila, a Albert Finney pro mě určitě mnohem víc vynikl ve svých pozdějších charakterních rolích. [70%] ()

classic 

všechny recenze uživatele

Niekedy akademici udeľujú ceny zbytočne,nezaslúžene,čo ja sa nestaviam za film,ktorý je podľa mňa najviac najnudnejší v dejinách ocenených filmov za najlepší film? Tento prípad ma nudil ako sa len dalo,mal som chute to jednoducho vypnúť,ale horko ťažko som to zvládol,ale už druhý krát,keby viem,čo ma čaká a neminie,tak by som sa na to vykašlal,ale mám zaužívaný cyklus vidieť všetky oscarové filmy,čo v tomto prípade čisto zo zištných dôvodov. Keď som videl,čo robia herci,tak som sa chytal za hlavu a čudoval sa,réžia,scenár a ďalšie nominácie musia byť omyl,ale bohužiaľ nie sú. Nechcem tento film voľajako zhadzovať,ale úprimne nevidím nič na ňom,čo by ma zaujalo,možno scéna honu na srnku za doprovodu psov a koní,ktorá ma šmrnc,ale po celý čas som skoro spal,čo pri filme by sa stať nemávalo,pokiaľ je iný ako tento. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nezávazná, lehkonohá a naprosto neodolatelná komedie s celou řadou fimařských fíglů (stylizace do němé grotesky v úvodu, zcizovací efekty v podobě pomrkávání herců do kamery, vizuální komika), která svým flirtovným způsobem vyprávění skvěle vyvažuje vážné adaptace děl anglických literátů 18. a 19. století, například Kubrickova Barry Lyndona nebo Polanského Tess. Jak rád bych s Albertem Finneym proháněl ženské v panských zahradách, jak skvěle bych se měl při pitkách s Hughem Griffithem, jak snadno bych propadl šarmu Susannah York! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Farebná groteska, ktorá svojím nemým predobrazom robí skôr hanbu ako poctu. A tie Oscary...akademici by si občas potrebovali poležať na psychiatrickom lehátku. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama