Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve filmu se prolíná šest příběhů vojáků postupující americké armády v Evropě za druhé světové války a jejich milostné až tragické zážitky s evropskými dívkami a ženami. (MVanis)

Recenze (9)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nesourodý sled životních minipříběhů několika jednotlivců z americké armády na západní fontě. Skvěle napsané, skvěle zrežírované. Scéna popravy dezertéra za doprovodu vánoční písně, stejně jako ta se psem je fakt soda. Konec - souboj američana s rusákem - se ale dost nepovedl. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Navzdory názvu, délce a žánru se nejedná o žádný velkofilm, spíše originálně koncipovaný válečný snímek, který zachytává různé příhody aktivních vojáků (hrdinů, pozdějších vítězů) převažně mimo frontu jako poměrně obyčejné lidi. Pijanská oslava, zábava, tanečky, seznámování s různými lidi, randění a vztahy se slečnami, v "kino novinách" svatba hollywoodské herečky... skoro by se chvíli řeklo idyla, kterou jenom doplňují archivní reportáže zaměřené převažně na válečné a politické dění ve světě. Což o to, poutavé to stejně je, nabízí to zajímavé situace a hraje zde dost skvělých herců jako např. Eli Wallach. Ovšem několik rozsekávajících momentů se mi jen tak nevymaže z paměti, například pohledy na podvyživené vězně v koncentračním táboru a následný velký útěk, nebo střílení na nevinného pejska coby zahánění nudy během přesunu autem na front. Nejsilnější scéna (začínající animovaným vánočním pozdravem a novoročenkou PF '45) přichází někdy uprostřed filmu, kdy se připravuje a pak uskuteční poprava jednoho z vojáků a v pozadí zní k tomu veselé vánoční koledy – tenhle kontrast mne rozmasakroval natolik, že jsem se nějaký čas pak nedokázal na film plně soustředit. Zvláště když po tak silné scéně kdoví proč následovaly tuctové povídačky s jakousi "femme fatale", divák by očekával, že po takovém momentu bude děj naopak ještě více silně gradovat. Taky jsem moc nepochopil význam dost dlouhé předposlední scény, která se odehrává rok po válce a obsahuje povětšinou různé rodinné či osobní dialogy, z tak natahovaného a nevýrazného závěru k dost silnému filmu jsem byl trochu rozpačitý. Celkově ono podivné a roztříštěné střídání velmi silných scén s ničím výjimečnou vatou mi nakonec sráží hodnocení směrem dolu, ale 4 hvězdičky si film určitě zaslouží. 75% ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli zde na prvním místě v obsazení je A.Finney, právě on je ten koho uvidíte v tomto dlouhém filmu jako posledního.(Spolu s G.Peppardem se v nesmyslné potyčce zabíjí coby rus a amík) Musím přiznat trochu zklamání z tohoto díla.Je realistické,nepřikrášlené a jednoznačné poselství v něm vyzní... Ale,trošinku mu dle mého názoru schází .... válka (a to zabírá úsek ze Sicilie až k Berlínu).Jakoby se jen zaměřil na poselství,ale válka je pořád jinde... Často použité dobové, skutečné záběry válečných kameramanů Vám Velkofilm neudělají,(ač některé opravdu stojí za to!). Viděl jsem film dlouhý 145 min( zde uvedená délka 175 min je zmíněná i v knize The Great War Films L.J.Quirka z roku 1994) ,ale nezažil jsem Válku , jen válku.............. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je o britských vojakoch v druhej svetovej vojne. Tento film je spravodlivý len ako obmedzené zobrazenie mužov v druhej svetovej vojne. Má málo alebo žiadnu akciu, takže to vôbec nehodnotím ako bojový film. 6/10 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek tak, jak si ho rozhodně nepředstavuju. Letem světem projdeme s americkou jednotkou od Sicílie až po Německo, ale nikdy je neuvidíte bojovat. Zato v každém městě si některý z nich najde ženskou. No nebýt výborného Wallacha a vtipné scény s vinným sklepem, nedal bych asi ani ty dvě hvězdy. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Carl Foreman zpracoval velmi zajímavé a silné příběhy, na kterých ukázal absurditu války. Zaujal mě příběh, ve kterém hlavní roli hrála mladičká Romy Schneider. Na začátku potkávají vojáci dívku plnou ideálů, která se snaží přivydělávat si hrou na housle v jednom z barů. Věří, že válkou může projít se vztyčenou hlavou. Po několika týdnech vojáci potkávají dívku znova. Válka ji změnila. Stala se z ní prostitutka, která se nechce podívat do tváře lidem, kteří ji znali před jejím pádem na samé dno... jednoduchý příběh, nic světoborného, ale přitom velmi silné. ..... PS: pro zajímavost - Romy Schneider se kvůli této roli naučila hrát na housle Dvořákovu Humoresku. ()

2kocour 

všechny recenze uživatele

Tento film byl natočen jako antiválečný film a svůj účel se mu v mém případě podařilo splnit. Začal jsem se na válku dívat zcela jinak a pochopil více její devastační účinky nejen fyzické ale i psychické. Nejtragičtější a pro mě nejbolestnější je scéna kdy "hrdinní" vojáci nalákají štěňátko, aby nesmyslně zastřelili. Válka je hodně špatná věc. ()

Reklama

Reklama