Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film natočený podle stejnojmenného románu Henryho Jamese vypráví příběh nehezké, avšak bohaté Catherine Sloperové (Jennifer Jason Leigh), která se zamiluje do šarmantního Morrise Townsenda (Ben Chaplin). Jelikož je však mladík bez prostředků, podezřívá ho doktor Sloper (Albert Finney) z vypočítavosti a pod pohrůžkou vydědění se snaží zabránit jejich svatbě. Catherine si tak musí vybrat, komu dá přednost - milovanému otci, nebo milovanému muži? (Molly)

(více)

Recenze (9)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dr. Sloper (Albert Finney) se nikdy zcela nevzpamatoval ze ztráty své ženy, která zemřela při porodu dcery Catheriny (Jennifer Jason Leigh). Ze smrti manželky viní dceru, z níž tak vychová introvertní, nešikovnou a v zacházení s lidmi neschopnou mladou ženu... Několikáté zfilmování známého románu "Washington Square", který vypráví inteligentní a psychologicky "hutnou" formou příběh ženy, jež se musela zbavit rodinné determinace a nálezt rovnováhu a porozumění sobě samé. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Z respektu k Agnieszke Hollandové a ze zájmu o látku Henryho Jamese zkouším i tuto adaptaci Washingtonova náměstí, které dříve ve filmech fungovalo v úpravě podle divadelní hry Dědička. Ale je to slabé v mnoha ohledech, nerespektující ke své látce, neúspěšné ve snaze o aktualizaci, a i ta Maggie Smith mívala v této době lepší chvilky. Tenhle příběh prostě nestačí vyprávět jako pohádku o ošklivém káčátku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hollandová se nepotřebuje uchylovat k sentimentu, přesto film výborně emočně funguje. Leighová je velmi přesvědčivá jako nesebevědomé ošklivé káčátko. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Tak trochu otřepaný příběh, ale tentokrát slušně zpracovaný a s dobrými hereckými výkony. Konec konců občas tyto příběhy mohou být i pravdivé, protože jak říká klasik, krásné ženy jsou pro muže bez fantazie. Celkově ten snímek vyznívá dobře a proto dávám 3*. ()

AduskaV 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale tenhle film se vymaňuje z podobných stereotypních dobových románů. Máme tu hrdinku, která rozhodně nepatří k těm okouzlujícím, to už tu bylo. Stejně není překvapením nesouhlas rodiny, který vrcholí rozchodem milenců. Nicméně příběh se nepouští do složitosti vyprávění a právě ta jednoduchost napomáhá zachycení emocí a plynulosti filmu, který je navíc podtržen úžasnou a neobehranou hudbou. Jednoduše si mě touto atmosférou získal. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarené spracovanie klasického amerického románu Henryho Jamesa. Zachovalo aj myšlienku aj emócie predlohy bez toho, aby bolo len mechanickou reprodukciou. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Klasický konflikt láska vs. majetek, konflikt přesně sociálně determinovaný a psychologicky dokonale zachycený, tvoří jádro většiny próz Henryho Jamese (ve spojení s kulturně-morálním konfliktem mezi „starou“ Evropou a „mladou“ Amerikou). Filmové přepisy románů tohoto britsko-amerického spisovatele jsou doménou Jamese Ivoryho (Evropané, Bostoňanky, Zlatá číše). Přesto si myslím, že dvě režisérky právě na tomto poli dosáhly ještě lepších výsledků. Konkrétně Jane Campion v brilantním Portrétu dámy a Agnieszka Holland ve Washingtonově náměstí. – Přiznám se, že nejsem zrovna fanouškem tvorby Hollandové, navíc představitelka hlavní role Jennifer Jason Leigh je mi ve všech ostatních filmech jaksi protivná, ale tímto snímkem si mě obě naprosto podmanily. A když se k tomu přidá ještě „historicky“ znějící hudba Jana A. P. Kaczmarka…! ()

Reklama

Reklama