Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Treadwell je bohatý obchodník. Protože tráví v práci hodně času a se ženami není zrovna nadšený (a taky je to móda), má androidí manželku Cherry 2000. Údajně ten nejlepší model androidích žen, jaké kdy byly vytvořeny. A když se Samovi při jedné vášnivé scéně v kuchyni na podlaze plné vody manželka zkratuje, nezbývá než sehnat novou. Ale jak? Tento model už se nevyrábí roky a ani na černém trhu ji nelze sehnat. Rozhodne se proto vydat s E. Johnson (Melanie Griffith) do pásma, kam není zrovna radno se vydávat. Prohánějí se tu gangy ve stylu Šíleného Maxe a kradou a zabíjejí. Ale jeho průvodce je nejlepší a tak ho dovede do obrovského skladiště, kde je spousta androidů. A tak už pak stačí jen vložit paměťový disk... Jenomže, co když je maso a krev přece jen lepší než kov a plastik? (monolog)

(více)

Recenze (29)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Cherry 2000" sice přichází s veskrze originální premisou futuristického světa, kde se ze sexu stala otravná byrokracie, takže láska kvete spíš k androidům, ale jinak vykazuje až příliš mnoho styčných bodů s metažánrovou satirou "Chlapec a jeho pes", která vznikla o dvanáct let před dříve, a tedy i předtím tím, než se z pouštních postapokalyptických akčňáků stal jeden z dominantních žánrů brakové popkultury. V obou filmech představuje výchozí McGuffin hrdinova touha si vrznout, většina děje je zasazena do pouště, vyprávění ukazuje různé bizarní skupiny lidí či bizarní podoby civilizace v pustině a pokaždé se hrdina stane nedobrovolným hostem ve zvrácené komunitě, která má podobu distopické verze padesátkového předměstí s tymolýnovými úsměvy, zbytnělými genderovými archetypy a monstrózní adorací konformity. Oba filmy se ale zásadně liší v tom, že zatímco ve starším snímku hrdinu na jeho pouti provází hyperinteligentní pes, tentokrát mu průvodce dělá nebojácná bojovnice a pašeračka v podání Melanie Griffith, byť jejich role ve vyprávění, především pak ve finální pointě jsou v zásadě totožné. Jenže právě tento posun zapříčiňuje, že se "Cherry 2000" na rozdíl od svého nepřiznaného vzoru proměňuje na v zásadě tuctovou žánrovou podívanou. Jediné, co si z ostrovtipu "Chlapce a jeho psa" zachovává je ozřejmění základního principu postapokalyptických filmů. Příběh muže zhýčkaného velkoměstským životem, který se vydává do pustiny, kde se promění v chrabrého bojovníka, doslovně ukazuje, že "Šílený Max" a jeho nespočetné kopie nejsou ničím jiným než futuristickými westerny, které ale namísto nežádoucího efektu v podobě stesku po dávno zašlých romantických dobách přinášejí hrdinsky naivní příslib budoucnosti, kde se klasické ctnosti navrátí v plné síle. Mohlo by se zdát, že "Cherry 2000" oproti tradičně chlapáckým vizím postapokalypsy nabízí možná až feminostickou verzi se silnou ženskou ústřední postavou. Jenže při bližším pohledu se ukazuje, že E. Johnson sice na začátku vystupuje jako ostřílená nebojácná hrdinka, ale to pouze proto, že se čeká, až mužský hrdina odvrhne zhýčkanost moderní civilizace a během nadcházejících dobrodružství doroste do role klasického chlapáka. Niternou pasivitu hrdinky pak vedle jejího ostýchání se převzít iniciativu při sbližování s hrdinou dotváří ještě křehoučký hlásek Melanie Griffith připomínající ženušku z kýčovitíého padesátkového melodramatu. Ve výsledku tak "Cherry 2000" vlastně představuje bastardizaci "Chlapce a jeho psa", když namísto satiry společnosti a zesměšnění klasických dobrodružných žánrů jeho vyprávění transformuje do tuctové žánrovky přesně v duchu osmdesátkových postapo-westernů. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrá SF. Tenhle styl mám rád - žádný extra počítačový triky, ale všechno je to spíš o prostředí a kostýmech a výpravě. Do žánru snad postapokalyptickýho SF sice nic novýho nepřináší, ale pobaví a ukáže další docela zajímavej pohled na postmodemovou společnost. Je zde cítit silná inspirace Šíleným Maxem 2, ale nespadnou do obkreslování. Tedy ne příliš často. Stejně jako při jiných filmech tohoto typu se mi dost líbí popsání společnosti a prostředí odlišného od toho našeho, ale přesto podobného. Bez nostalgie si to podle mě ty čtyři hvězdy zaslouží. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od všech těch mizerných talošských a jiných vykrádaček ŠÍLENÉHO MAXE má CHERRY 2000 svou vlastní vizi neutěšené budoucnosti, v níž mají nečekaně velký prostor roboti, respektive robotky a sází překvapivě na romantiku. Děj ale nepřekvapí a chtělo by to víc akce, první a vlastně jediná pořádná je na konci první třetiny filmu (jeřáb s elektromagnetem). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Typické dobové béčko, kde může být úžasným akčním hrdinou každý (tentokráte modelka Melanie Griffith a ležérní klon Emilia Esteveze), byť tentokrát v rámci originálnějšího prostředí a pár zajímavých futuristických motivů. Vize budoucnosti, kde bohatí žijí v městech obklopeni krásnými ženskými roboty, zatímco postapokalyptický venkov nemá daleko od Šíleného Maxe, má jistě potenciál, stejně jako jeho emancipační rovina, ale scénář se evidentně zasekl na bezpáteřním ždímání osvědčených či bídně vykreslených vzorců, kde snaha o originalitu po slibném úvodu dobrovolně ustupuje nenáročné a často neskrývaně vtipné oddechovce (přijetí likvidace záporáka je dokonale osmdesátkově roztomilé). A vlastně se na to dá koukat bez nějaké divácké újmy. 55% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každá dekáda si vo filmoch predstavuje budúcnosť vo svojom dvornom dizajne. Nakoniec sa vždy ukáže, že sa mýlila a v prípade osemdesiatok je to správa obzvlásť potešujúca. Lenže Cherry 2000 nezaujme ani svojou gýčovitosťou. Je totiž taká nejaká nijaká, Sektor 7 nemá v žiadnom smere čím zaujať. V úvodnej polovici v meste to ešte vzbudzovalo nádeje, odkedy sa z filmu stala road movie, prišla nuda. Ako film skončí budú od začiatku vedieť nielen fanúšikovia osemdesiatkového braku, ale každý, kto si pozrie aspoň pár béčkových filmov ročne a vlastne úplne každý. Áno a je tu Lawrence Fischburne vo svojej asi najbizarnejšej úlohe kariéry, i keď sa tu objaví iba na pár okamžikov. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Pohodové akční sci-fi s romantickou zápletkou a s Melanie Griffith, které tahle drsnější poloha a rudé vlasy náramně sluší..)) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Z pohľadu dávno minulého sa posnažím to ohodnotiť v dnešnej dobe. Jedno si ale ešte pamätám, že ma ženské herecké obsadenie neuveriteľne fyzicky priťahovalo ( hlavne ak vezmem do úvahy koľko som mal rokov ). Snímok, ktorý sa zdá byť viac komorný ako je je akýmsi polozapomenutým malým skvostom sci-fi žánru 80. rokov a bolo by vhodné ho opäť zaradiť do distribúcie ( aspoň neviem, že by bol - 6.01.2011 ). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Typicke dobove becko  z 80. rokov, ani temy ako postapokalypticka buducnsot a androidi to nedokazali posunut nejak vyssie   : 20 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mierne uletená sci-fi blbôstka, ktorá zaujme svojim začiatkom. Príbeh, ktorý vám bude jasný po prvých 15-minutách, ide potom dole, dole až skoro na dno. Záporáci takmer nie sú, resp. sú o ničom. Pekná Griffith je ale na zjedenie. Hodnotenie: 35% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prebarvena zbesilost z osmdesatek... vydrzel jsem pouze s pretacenim...s Mad Maxem bych to moc nesrovnaval,aby nekdo nebyl pripadne hluboce zklaman... ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Už to nezabírá jako kdysi. Za těch 19 let se zvýraznily trochu hloupoučké dialogy nebo některé slaboduché pasáže, pár scén doslova opsaných z Mad Max 2 a celková předvídatelnost, kdy od začátku tušíte jakým směrem a s jakým cílem. Atmosféra podobná jako v Maxovi, ale podstatně slabší. Herecké výkony tu nejsou (ale je to béčko, takže na to se tu vlastně ani nehraje:-)). Takže z nostalgie koukněte, jestli jste ale před lety neviděli, sáhněte radši po kterémkoli dílu Mad Maxe. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pohodovka odehrávající se v budoucnosti. Začátek vypadá ještě víceméně sci-fi, ale jakmile se hlavní hrdina a stopařka vydávají na cestu do zakázané zóny, mění se Cherry 2000 v klasickou dobrodružno-romantickou podívanou, která mi nejvíce připomínala Honbu za diamantem a podobné filmy. ()

krvavamera 

všechny recenze uživatele

ta správná podívaná kterou očekáváte od osmdesátkového béčka včetně fajn hlášek, upnutých legín a vysokých blondýn. Sci-fi, jehož hnacím motorem je romentika hehe. ()

Reklama

Reklama