Reklama

Reklama

L'etrusco uccide ancora

  • Západní Německo Das Geheimnis des gelben Grabes (více)

Počas vykopávok v Taliansku objaví archeologická skupina, vedená osobným problémami zmietaným profesorom Porterom (Alex Cord) nezvykle zachovalú etruskú hrobku, v ktorej vnútrajšku sú vyobrazené maľby starobylého boha smrti Tuchucha. Po tom, čo je v hrobke následne brutálne zavraždená dvojica mladých ľudí, padne podozrenie polície práve na Portera. (Karamanlis)

(více)

Recenze (17)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

I přes mizerné hodnocení na imdb jsem se nechal zlákat námětem (staří Etruskové, vykopávky, giallo mixnuté slasherem a nadpřirozenem). Film je ale bohužel opravdu slabý, především zásluhou herců působí spíše jako stará mizerná telenovela. V porovnání s jinými giallo filmy ze stejného období (Argento, Martino) se tihle Etruskové vůbec nechytají. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tvůrci ranných '70 let, byli stále více vynalézavější a své filmy obohacovali a spestřovali o nejrůznější nové prvky. Tady to kupodivu opět vyšlo na jedničku a mě samotného zaujalo. Tohle nebylo vůbec špatné. Film se tváří jako nadpřirozený horor, atmosféra je značně gotická, je zde i pár typicky žánrových elementů z gialla nebo poliziesca (divoká automobilová honička, skvělá choreografická práce). Všecky ty temné hrobky, nástěnné malby, spolu se starověkým Etruským démonickým bohem, navozují v divákovi zvláštní creepy pocit. Nadpřirozený, ctižádostivý, ale jinak docela spletitý příběh i co se týče samotného námětu v podobě starověkých Etrusků (předchůdců Římanů) je rozhodně zajímavý (zpracování ať už každý posoudí sám), celý film je převážně temný a tmavý, atmosféra velká a víceméně přesvědčivá, je tu dost různých spikleneckých bodů a mnoho podivných charakterů a podezřelých osob, vraždy jsou gruesome a krvavé, práce maskéra velmi přesvědčivá (první surová vražda mladého páru v hrobce asi nejlepší). Riz Otrolaniho decentní operetní skóre (jedna z nej věcí ve filmu), dělá film ještě více napínavější a v divákovi samotném patřičně navozuje a zvyšuje pocit strachu a zděšení. Film trochu snižují slabší a méně známé herecké obsazení a jimi ztvárněné a již zmiňované jednotlivé charaktery, slabší konec, kde zabijaká už pomalu znáte, a pomalejší tempo, kde se čas od času nic neděje. Jinak good. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Více mysteriozní krimi, než klasické giallo, i když základní znaky jsou splněny - vrah je maskovaný tak, že z něj není vidět vůbec nic, a používá chladnou zbraň, jíž je zde fotografický stativ. Zpočátku se zdá, že by za vraždami mohl stát etruský bůh z podsvětí Tuchulcha. Brzy je ale jasné, že vraždí člověk, který se inspiroval freskami s bohem smrti. Podezřelými se postupně stávají všichni a mrtvoly přibývají. Gore v rámci italské tradice umírněné, byť krví se až tak nešetří a v jednom momentě šplíchne až na kameru. Půvabné ženy, trocha nahoty a napínavá naháněčka v kostele. V typické žánrové hudbě zazní i krátký motiv, který R. Ortolani naplno rozvinul v Kanibalech. Film osloví především fanoušky italské produkce. Děkuji za titule PetruPanovi. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

5/10 Ja teda netuším o akej vynaliezavosti píše Karlos80, lebo len tento týždeň som videl jedno skoro identické giallo z toho istého roku. Etrusko ide podľa tej najprevarenejšej žltej šablóny, má klasickú záverečnú pointu, nemá žiadne vizuálne vychytávky, vraždy sú nudné a i tie ženy sú na dobové filmy skôr podpriemer. Čistá rutina, ktorá zaujme najmä výraznejšími slasherovými prvkami. Ale tie malo i Torso a na rozdiel od Etruska to bol aj dobrý film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Etruskovia zabíjajú znova majú snáď len jedinú, ale dosť výraznú chybu. Prvá séria vrážd milencov je nakrútená nepresvedčivo a ako by si tvorcovia povedali, že ak im to nejde, tak ďalšie vraždy sa odohrajú prevažne mimo divákove oko. Inak tu máme všetko, čo môžeme od gialla očakávať, vrátane starej traumy z detstva ako hlavnej motivácie vraha. Možno je tu príliš melodramatickej vaty, ale tých mŕtvych je tu možno o niečo viac, ako bývalo v žánri zvykom, takže nejaké tie reči o osudovej láske sa ešte dajú zniesť. K inováciám si zaraďte taliansky vidiek, čiže sme netradične mimo veľkomesta (ale móda nechýba) a exotické prostredie etruských vykopávok (atmosférické hrobky), to chvíľami evokuje staroveký Egypt. 70% ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Upřímně, nesdílím moc nadšení ostatních. Ano, námět byl super a jde o zajímavé oživení žánru, ale film na mě působil dost nekompaktně a scénář nebyl dotažený do konce. Možná jsem viděl nějakou zkrácenou anglickou verzi, protože až popis filmu na zahraničních webech mi vysvětlil některé nelogičnosti... Každopádně gore scén bylo pomálu (Karlos asi viděl opravdu jinou verzi), téma Etrusků nebylo ve výsledku moc vytěženo a nejvíce pak filmu sráží kvality herecké obsazení. Škoda, závěrečná scéna v katakombách byla super a občas i ta atmosféra tam byla....2,5* ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminální story, která svým názvem sice slibuje minimálně mysteriozní hrátky, stojí však pevně v mantinelech reality a pro mnohé "mystériachtivé" diváky může tedy býti i mírným zklamáním. Nadpřirozeno je spíš jemnou dekorací, nezaměňovat však se zbytečností. V závěru ona ozdoba totiž nabude zásadního významu (i působivosti) a i fanoušek tajemných sil a zázraků musí být alespoň částečně uspokojen. Obvyklá slabina italských kriminálních filmů v podobě detektivního vyšetřování tu naopak funguje docela slušně, k tomu působivé vražedné útoky, byť jich tedy není zrovna moc a dobrá Ortolaniho hudba, spokojenost. S Argentem či Martinem se tohle opravdu nedá srovnávat, ale to se dá v tomhle žánru opravdu máloco, čili žádná míra. Čtyři zcela bez uzardění. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Juhoslovanský názov Etrurac jos ubija znie foneticky vcelku výstižne, nakoľko sa jedná o doslova ubíjajúci film s tematikou etruskej kultúry v pozadí príbehu. Po celú dobu sa tu prakticky nič interesantné nedeje a keď sa napokon niečo aj zomelie, tak je to divákovi priblížené iba v náznakoch, pričom výskyt hororových elementov je tu s výnimkou trochy krvi, ktorá je zo dvakrát preliata len minimálny. Sledovať 105 minút alkoholických výlevov nesympatického fúzača a zmäteného diania v istom milostnom trojuholníku častokrát za prehnane dramaticky znejúceho hudobného doprovodu nebolo nič pre mňa. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento film dopadol smutne. To, čo mohlo byť strhujúcim a vskutku strašidelným žánrovým kúskom, zostalo len nevyužitým potenciálom. Zbytočná psychologizácia charakterov, málo napínavých resp. gore scén a nepoužitý súbžáner, ktorý sa do tohoto príbehu najviac hodil. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Hutné giallo, ktoré si, podobne ako napríklad Torso Sergia Martina, podáva ruku so slasherom, ktorý ako žáner prišiel až o pár rokov neskôr. Vidno to predovšetkým na záverečnom rozuzlení, príbeh je klasicky giallo komplexný, lokácie správne gotické a starobylé, spracovanie prvotriedne, vrátane hudby Riza Ortolaniho. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Archeologický tým najde starodávné etruské malby, mezi nimiž nechybí zobrazení démona Tuchulcha, který si ještě téhož dne vybere své první oběti... Režisér Armando Crispino umně vychází z odnože gialla, která staví zápletku mimo jiné na narušené psychice jedince, (je jedno, jestli je jím oběť nebo vrah). K tomu přidal lehkou porci nadpřirozena a vychází z toho celkem příjemná a zábavná podívaná. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ak sa niekto začne inšpirovať dve tisícročia starými etruskými maľovanými výjavmi rituálnych vrážd, asi by to mal byť nejaký odborník na archeológiu mixnutý s psychopatom. Napriek tomuto podivnému mixu nejde o zlý námet, naviac keď sa venuje tajomným Etruskom a nie zle nastyleovanej mysterióznej zápletke. Aj spracovanie je z radu tých lepších. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ja myslim, ze jde o klasickou rane sedmdesatkovou italskou podivanou, mix hororu a gialla. Myslim tez, ze je tam vse jak se patri, a v zadnem pripade nejde o zklamani. Pokud vite co hledate, samozrejme. Ciste giallo to neni. Potesila opet ucast nadhernych zen, jako je treba Daniela Surina. :) 4- ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

.Spíše mysterikrimi s přesvědčivou a výraznou atmosférou.Prvky gialla sice komponentně vsunuty jsou,ale čisté giallo to není.I tak je zde odvedena velmi dobrá práce. ()

DAJAAAA 

všechny recenze uživatele

Já týhle filmy prostě miluju.Má to nádhernou atmosféru.To uměli nejlíp natočit talijáni v 70- tkách.Jako my pohádky za totality. Teď už oboje stojí za ... ()

Reklama

Reklama