Reklama

Reklama

Nevinné tahy

  • USA Searching for Bobby Fischer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Park na newyorském Washingtonově náměstí má na šachovém nebi zvláštní místo. Odehrávají se tu bleskové, tříminutové šachové partie, jejichž tempo mnohdy bere dech hráčům i přihlížejícím. Prošla jimi řada budoucích světových jedniček, včetně hvězdy největší, legendárního Bobbyho Fischera. Tady se také poprvé s touto královskou hrou seznámil malý Josh Waitzkin. Bylo mu pouhých sedm let a šachu jej nikdy nikdo neučil. Přesto jej jeho první soupeř (a budoucí přítel) po jejich první společné hře označil za Fischerova nástupce... Ten obyčejný kluk se prostě za šachovnicí měnil v génia. Které rodiče by nepotěšilo zjištění, že jejich ratolest je v něčem výjimečná? Jenomže každá výjimečnost, má-li být naplněna, předpokládá maximální vypětí, úsilí, sebeobětování. A mají rodiče právo připravit své dítě o dar nejcennější, o dětství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ta nejlepší a nejkrásnější reklama na šachy. Tomuto filmu se může málokterý jiný se šachovou tématikou stěží přiblížit. Přestože chyb je tu jak máku a kdybych měl vypsat všechny prohřešky proti šachovým reálím, byl by to nejdelší čsfďácký komentář. Čím méně toho o šachu víte, tím více se vám bude líbit, protože vás nebudou dráždit věci, při kterých šachistovi vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Starý Waitzkin napsal knihu o svém synovi, který ovšem tolik výjimečný nebyl a na titul velmistra nakonec nikdy nedosáhl. Narozdíl od vzývaného Bobby Fischera, který se stal symbolem polarizovaného světa ve studené válce, kdy se mu jako prvnímu Američanovi podařilo narušit sovětskou hegemonii, když se stal prvním americkým mistrem světa. Narozdíl od Waitzkina byl typický Američan, který šel tvrdě za vítězstvím. Dle mého názoru to byl ovšem arogantní antisemitský zmrd, přestože sám byl židovského původu. Na druhé straně společně s Kasparovem asi nejlepší šachista, kterého kdy tato planeta viděla. To vše k géniům patří, ale to je zase jiná pohádka ... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden uživatel tady píše, že nešachisté si mohou přidat jednu, či dvě hvězdičky a tak to udělám, protože jsem se dozvěděla opět něco nového z oblasti, která je mi k mé lítosti hodně vzdálená. Navíc jsem si před filmem přečetla i zajímavosti k filmu a ke svému překvapení mohu jen konstatovat, že jsem 110 minut mohla sledovat velmi zdařilý film o lidech, kteří se s takovým zaujetím věnují šachovnici s jejími figurkami i tomu, jak to může ovlivnit i jejich budoucí životy. Kromě toho mě zaujal Ben Kingsley coby poradce malého Joshua. Příjemný filmek a já se snad ty šachy taky jednou naučím konečně hrát. Navíc jsem dopoledne mluvila s jedním taťuldou, který má dva malé kluky, kteří dnes hrají velký šachový turnaj. Prý je to lepší, než kdyby tvrdli celý den u monitoru.....něco na tom bude... ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vůbec by mně nevadil příběh, ani fakt, že je to natočeno o šachistovi, o kterém jsem nikdy neslyšel a asi ani neuslyším. Nejvíc jsem byl zklamán z faktu, že film má s opravdovými šachy jen pramálo společného a je spíš natočen jako milá, odpolední televizní ochutnávka o životě jednoho, kdysi talentovaného, mladého chlapce. A při závěrečném turnaji, to už jsem jen nechápavě kroutil hlavou, jak je to naprosto nevěrohodně natočeno co se týče samotné, královské hry. Takže hodně slabá trojka, víc opravdu nemůžu ani náhodou. A když tak teď nad tím přemýšlím, možná by to chtělo natočit nějaký kvalitní, autobiografický film, o nějakém slavném šachistovi. Třeba o Bobby Ficherovi, který je zde hned několikrát zmíněn. Na ten bych se opravdu moc rád podíval. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

No, takže nakonec se rozepíšu trochu víc... vedle vynikajícího Kingsleyho a ucházejícího dětského herectví mají Nevinné tahy ještě pár kladů, které samozřejmě vůbec nesouvisí s šachem. Josh během filmu prohlásí naprosto dokonalou větu: "Možná není nejlepší být nejlepší". V tom nakonec spočívá hlavní přínos filmu. Pokud se chlapec rozhodne využít svého talentu, čeká ho předčasný konec dětství, k němuž má stále silný vztah, což je lehce znázorněno nejen motivem hraček. Jediný, kdo to pochopitelně chápe, je jeho matka, přirozeně se toho bojí, a proto ignoruje bojovnou snahu mužských postav kolem Joshe. Mužské postavy jsou tu vlastně největší záporák, protože ve své ješitnosti tlačí Joshe do něčeho, na co zatím není připraven. Film by logicky měl skončit hodně krutě, ale vzhledem k tomu, že primárně jde o rodinné biografické drama, jisté zjemnění chápu, i když Waitzkin to měl během svého vzestupu rozhodně těžší. Také adorace Fishera není úplně na místě, protože ačkoli šlo o vynikajícího a vynalézavého šachistu, jako člověk zrovna za moc nestál a svými arogantními požadavky ohledně pravidel a následnými rasistickými, xenofobními a dokonce antisemitskými výroky oprávněně naštval celou Ameriku. Nicméně film alespoň mile naznačuje, že škvelý hráč šachu může být jinak naprostý kretén. Teď se ale musím dostat k hlavnímu tématu filmu, k němuž přistupuje neuvěřitelně diletantsky. Vlastně jediné dvě věci, kde film diváka lacině neoblbuje, jsou pravdivá prohlášení o chybných výpadech dámy a také o zbytečnosti bleskových partií v parku nebo turnajů ve švýcarském stylu, které s vážným šachem opravdu nic společného nemají. Jinak se tu na šachovnici vždycky dějí naprosté hovadiny, od srandovních lapsů scénáře ("Máš tu kombinaci na mat čtvrtým tahem." - "Jezdec na c8" - "Výborně, máš deset mistrovských bodů" = kde se sakra ztratila ta čtyřtahová kombinace?) až po povrchní dramatizování jako ústupek neznalému divákovi - ve finální partii Josh nejprve přijde naprosto hloupě o dámu, pak ji pro změnu sebere soupeři ještě díky hloupější chybě, ale to nevadí, protože následně uvidí DVANÁCTITAHOVOU kombinaci k vítězství. Opravdu nevím, proč je takový problém alespoň povrchně dodržovat jisté principy šachové hry - navíc partie Waitzkina byly přece zapisovány a tvůrci je mohli na plátně přehrát. V jistém smyslu to chápu - šach je nesmírně napínavá a fascinující hra, ale bohužel jen pro ty, kteří ji ovládají, protože její krása se neodehrává na šachovnici, ale v hlavách hráče nebo diváka, který počítá budoucí tahy. Explicitní dramatizace je tedy pochopitelná a nepochybně rozšiřuje diváckou základnu, ale pro (dokonce i okrajově) zasvěceného diváka nemá nejmenší šanci obhájit sama sebe. Nicméně - a to platí pořád - pokud s šachem nic společného nemáte a ani nechcete, přičtěte si k mému hodnocení minimálně jednu hvězdu. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, na ktorý sa dobre pozerá. Mám rád šach, preto ma vo filme zaujali hlavne tie scény, ktoré sa venujú tejto kráľovskej hre. Po dramatickej stránke boli veľmi dobre spracované a zaujímavé. Miesta mimo šachovnice síce už také dobré neboli - trochu mdlé, ale našťastie to aspoň trochu dorovnával sympatický chalanisko a jeho herecký prejav. Myslím, že ten, kto má rád šachy bude spokojný. 70/100 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (18)

  • Waitzkin od roku 2000 šachy nehraje a věnuje se bojovému umění. (Kulmon)
  • Film je založen na knize, kterou napsal Joshův otec Fred Waitzkin. (Kulmon)
  • V druhé půlce filmu jde Josh přes trenérův zákaz hrát do parku s Vinniem. V pozadí se objeví skutečný Josh a Vinnie, oba mnohem starší než herci, kteří je ztvárnili. (Kulmon)

Reklama

Reklama