Reklama

Reklama

Nevinné tahy

  • USA Searching for Bobby Fischer (více)
Trailer

Obsahy(1)

Park na newyorském Washingtonově náměstí má na šachovém nebi zvláštní místo. Odehrávají se tu bleskové, tříminutové šachové partie, jejichž tempo mnohdy bere dech hráčům i přihlížejícím. Prošla jimi řada budoucích světových jedniček, včetně hvězdy největší, legendárního Bobbyho Fischera. Tady se také poprvé s touto královskou hrou seznámil malý Josh Waitzkin. Bylo mu pouhých sedm let a šachu jej nikdy nikdo neučil. Přesto jej jeho první soupeř (a budoucí přítel) po jejich první společné hře označil za Fischerova nástupce... Ten obyčejný kluk se prostě za šachovnicí měnil v génia. Které rodiče by nepotěšilo zjištění, že jejich ratolest je v něčem výjimečná? Jenomže každá výjimečnost, má-li být naplněna, předpokládá maximální vypětí, úsilí, sebeobětování. A mají rodiče právo připravit své dítě o dar nejcennější, o dětství? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Vůbec by mně nevadil příběh, ani fakt, že je to natočeno o šachistovi, o kterém jsem nikdy neslyšel a asi ani neuslyším. Nejvíc jsem byl zklamán z faktu, že film má s opravdovými šachy jen pramálo společného a je spíš natočen jako milá, odpolední televizní ochutnávka o životě jednoho, kdysi talentovaného, mladého chlapce. A při závěrečném turnaji, to už jsem jen nechápavě kroutil hlavou, jak je to naprosto nevěrohodně natočeno co se týče samotné, královské hry. Takže hodně slabá trojka, víc opravdu nemůžu ani náhodou. A když tak teď nad tím přemýšlím, možná by to chtělo natočit nějaký kvalitní, autobiografický film, o nějakém slavném šachistovi. Třeba o Bobby Ficherovi, který je zde hned několikrát zmíněn. Na ten bych se opravdu moc rád podíval. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný film o geniálním sedmiletém šachistovi svým tématem možná trochu připomene Človíčka Tatea - i poselství je podobné: Nezapomenout pro výjimečný talent užívat života. Malého Joshe skvěle zahrál kluk s opravdu kouzelným jménem: Max Pomeranc. Dobří jsou i dospělí herci, nejvíce mě zaujal Ben Kingsley. Skvěle vygradované jsou scény ze šachového zápasu - spíše než to, co se odehrává na šachovnici, zajímá autory, co se děje mezi protihráči. Proto je to zážitek i pro ty, kteří o šachách neví vůbec nic. Příjemná hudba je od Jamese Hornera - jako obvykle ale připomíná jeho jiná díla. Film byl nominován na Oscara za kameru. Skutečný šachista Bruce Pandolfini (hrál ho Kingsley) spolupracoval na filmu jako odborný poradce. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jeden uživatel tady píše, že nešachisté si mohou přidat jednu, či dvě hvězdičky a tak to udělám, protože jsem se dozvěděla opět něco nového z oblasti, která je mi k mé lítosti hodně vzdálená. Navíc jsem si před filmem přečetla i zajímavosti k filmu a ke svému překvapení mohu jen konstatovat, že jsem 110 minut mohla sledovat velmi zdařilý film o lidech, kteří se s takovým zaujetím věnují šachovnici s jejími figurkami i tomu, jak to může ovlivnit i jejich budoucí životy. Kromě toho mě zaujal Ben Kingsley coby poradce malého Joshua. Příjemný filmek a já se snad ty šachy taky jednou naučím konečně hrát. Navíc jsem dopoledne mluvila s jedním taťuldou, který má dva malé kluky, kteří dnes hrají velký šachový turnaj. Prý je to lepší, než kdyby tvrdli celý den u monitoru.....něco na tom bude... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Ta nejlepší a nejkrásnější reklama na šachy. Tomuto filmu se může málokterý jiný se šachovou tématikou stěží přiblížit. Přestože chyb je tu jak máku a kdybych měl vypsat všechny prohřešky proti šachovým reálím, byl by to nejdelší čsfďácký komentář. Čím méně toho o šachu víte, tím více se vám bude líbit, protože vás nebudou dráždit věci, při kterých šachistovi vstávají hrůzou vlasy na hlavě. Starý Waitzkin napsal knihu o svém synovi, který ovšem tolik výjimečný nebyl a na titul velmistra nakonec nikdy nedosáhl. Narozdíl od vzývaného Bobby Fischera, který se stal symbolem polarizovaného světa ve studené válce, kdy se mu jako prvnímu Američanovi podařilo narušit sovětskou hegemonii, když se stal prvním americkým mistrem světa. Narozdíl od Waitzkina byl typický Američan, který šel tvrdě za vítězstvím. Dle mého názoru to byl ovšem arogantní antisemitský zmrd, přestože sám byl židovského původu. Na druhé straně společně s Kasparovem asi nejlepší šachista, kterého kdy tato planeta viděla. To vše k géniům patří, ale to je zase jiná pohádka ... ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pekny sportovy film podla tradicnej mustry. Zaujimavy je (okrem vyborneho strihu, kamery a hercov) najma tym, ze zo sachoveho prostredia mame minimum kuskov. 7/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, na ktorý sa dobre pozerá. Mám rád šach, preto ma vo filme zaujali hlavne tie scény, ktoré sa venujú tejto kráľovskej hre. Po dramatickej stránke boli veľmi dobre spracované a zaujímavé. Miesta mimo šachovnice síce už také dobré neboli - trochu mdlé, ale našťastie to aspoň trochu dorovnával sympatický chalanisko a jeho herecký prejav. Myslím, že ten, kto má rád šachy bude spokojný. 70/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Citlivě napsaný i natočený příběh malého šachisty zdobí herecké výkony nejen známých herců. Dobrý film i pro šachového ignoranta jako jsem já (o Bobbym Fischerovi jsem dosud ani nevěděl). ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Jako super filmek, zřejmě, ale tak divně nudný, a to jsem šachy kdysi dost rozjížděl. A pokud film o šachách nevtaáhne šachistu, tak je něco špatně. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších "sportovních" filmů, především kvůli chytrému scénáři. Kombinace motivů, postav a stavby zápletky je povedená, malému Joshovi prostě proti tomu šmejdovi kudrnatýmu budete držet palce. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nenápadné, ale neskutečně poutavé drama o chlapci se zálibou v šachových kláních. Bohužel mu však tato vášeň bere dětství a veškerou radost z dětského života. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Někdy dojemné až slzám, někdy docela nepříjemné. Nicméně jsme si jediný, který fandil ve finále Jonathanu Poeovi. Šachy nejsou umění, je to gamblerství - bohudík už je skoro nikdo neumí hrát. Ale přece jen přínos: mrzí mě, že jsem minulý týden odmítnul zahrát si partičku s šestiletým vnukem. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Tie šachové filmy majú väčšinou taký špecifický náboj, že to človeka proste úplne vtiahne do tejto úžasnej taktickej hry. Šachy sú fascinujúce, tiež som ich kedysi hral, ale len ako záľubu. Takéto súťažné tempo musí byť nesmiernou psychickou záťažou, obzvlášť pre deti, ktorých jemná psychika je ešte len vo vývoji a každý neúspech môže u nich spôsobiť traumu na celý život. Pekne tu bolo ukázané aké veľké požiadavky sa kladú na deti, najmä od rodičov (samozrejme, to nie je len v šachu, ale v ktorejkoľvek oblasti, kde by chceli, aby sa ich dieťa presadilo). Psychologický rozmer filmu teda príbehu dodal ešte väčšiu kvalitu. Akurát by som ešte viac rozvinul to zázemie (rodinné, sociálne, školské) okolo Josha - toho tam bolo máličko. Takže tesne pod 5*. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Filmu se musí jít napřed-evropský timing-krásná scéna se zavřením rodičů :) Maxík Pomerančů je geniální , tak jemné nuance u dětského herce je něco nevídaného-mimochodem šachy válí na mistrovské úrovni...... ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Máš dobré srdce a to je nejdůležitější na světě. Jseš můj kluk." ...I když šachy hrát neumím, ponořila jsem se na necelý dvě hodiny do tohoto zajímavého filmu a nelituji. Sedmiletého Joshe Waitzkina okouzlily šachy natolik, že toužil zahrát si s těmi nejlepšími. Pro úspěch se ale většinou také musí něco obětovat. V takových časech je důležitá opora rodičů a přátelé jako jsou sympaťák Vinnie ( Co to je? Kdes to vokouknul z knížky? Ne od učitele. Koukám že tě nenaučil vyhrávat, ale jak neprohrát. Nemáš na co bejt pyšnej Joshi. Ty musíš risknout prohru, musíš jít až na pokraj porážky chlapče, až tam musíš jít když chceš vyhrát." ) a učitel Bruce ( "Nehraj dokud to neuvidíš."). Každý z nich používá jinou taktiku učení, ale oba dva jsou pro Joshe důležitou nepostradatelnou součástí. Na tomto příběhu se mi líbí jeho konec, naznačuje to vzácné pouto bez kterého by život člověka byl tak prázdný. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Za mě klasický film z 90tých let, který lákal na "velkolepost", na snahu zaujmout, ukázat americké domácí prostředí a celé je to hlavně založené na takových těch dialozích a výrazech ve tvářích, které mám opravdu z devadesátek, zafixované. Mě to přišlo jako totální fraška. A hlavní hrdina mi přišel jako namistrovanej malej kluk, který tam jen sem tam pobíhal, hýbal šachovýma figurkama a naučil se koukat tak, že všechny zaujal. Tenhle film není pro mě - asi jako Armaggedon. Ale věřím tomu, že kdybych ho viděla ještě v době vzniku - tak by mě to třeba ohromila - asi jako Armaggedon :D :D Ale s odstupem 20ti let je to pro mě sračka :D :D ()

Reklama

Reklama