Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je rok 1995 ve stockholmských ulicích a podchodu metra. Náhoda tu svede dohromady dva lidi - muže středního věku Erika a estonskou houslistku Viivi, která zde vydělává hraním peníze. Mezi oběma zahoří vášnivý vztah. Erikova matka to nese s těžko skrývanou nelibostí, v paměti má stále vlastní odchod z Estonska během války. Díky návratu k minulosti, do roku 1944 v Tallinnu, Erik objeví další bolestivé pravdy. Jeho švédský otec ho adoptoval a ten pravý pochází ze stejné země jako Viivi. Jedni tam sympatizovali v pohnutých letech s nacisty, druzí s komunistickým hnutím. Bylo spácháno mnoho zločinů. Dva zralí lidé jsou nuceni čelit ve svém vztahu minulosti, která se před nimi náhle začne skládat jako mozaika, a nést na svých ramenou všechny viny svých rodičů. Jak volit, když poznání pravdy a minulosti může zničit těžce nalezenou lásku? Křehký milostný příběh s téměř detektivním pozadím nám zároveň přiblíží méně známé kapitoly z druhé světové války, které se odehrávaly v Estonsku a Švédsku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Deti nemôžu zodpovedať za činy svojich rodičov a nie vždy je podstatné vedieť pravdu z minulosti. Estónska partia mladých ľudí sa vplyvom vojny rozchádza v svojich postojoch, jeden sa stane komunistom a napomáha NKVD, druhý zase nájde záľubu u nacistov a tretia sa rozhodne pre emigráciu. A tento zamotaný kruh po 25 rokoch zaľahne na dvojicu ľudí v strednom veku, ktorí sa majú radi. Hudba vo filme dotvára vynikajúcu atmosféru, ide o film veľmi sympatický, primerane chladný ale historický absolútne triezvy. Aký bol postoj Estónska vo vojne? Prvým agresorom Estónska bol ZSSR, ktorý 16.6.1940 vojenský obsadil Estónsko a tak nebolo divu, keď došlo k prepadnutiu Sovietskeho zväzu, že väčšina miestneho estónskeho obyvateľstva vítala prekvapených vojakov Wehrmachtu ako osloboditeľov. Otrasné skúsenosti z ročnej okupácie sovietmi spôsobili, že Estónsko očakávalo príchod nacistickej armády s nádejou na obnovenie svojej štátnosti. ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Po roce 1944 odešlo z Estonska několik tisíc obyvatel do Švédska stíhaných válečnými útrapami. V současném Švédsku se setkávají dva vyzrálí lídé, kteří ač to zatím netuší, minulost je spojuje více než by jim bylo příjemné. Estonka musí s existenčních důvodů sezóně hrát ve švédském metru, aby si vydělala na život ve své domovině, která se zmítá v ekonomické krizi. Oba se seznámí na pohřbu otce hlavního představitele a zamilují se do sebe, poslupně však jejich rodiče odkrývají dávnou pravdu o svých aktivitách za války v Estonsku. Na oba zralé lidi čeká bolestivá prověrka jejich vztahu. Filmu vévodí křehké herectví Leny Endre a celkově zamyšlený ale nekomplikovaný děj plný naděje. Zajimavé pojetí milostného příběhu. ()

Reklama

Reklama