Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1850 a nový rabín Avram Belinski míří na hřbetě svého koně z Philadelfie do San Francisca, přičemž jediné co ví je, že Kalifornie musí být 'nedaleko New Yorku'. Tom Lillard, bandita a zlodějíček, ještě nikdy rabína neviděl. Ale dobře pozná, kdy člověk potřebuje trochu pomoci. A dovést tohohle panáčka do Friska celého dá hodně práce a přinese spoustu potíží se zákonem, indiány i bandou nelítostných zabijáků. (Indy_Brabino)

(více)

Recenze (22)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,346,177Tržby Celosvetovo $-║ zlátaninka bez poriadného náboju /40%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Pozdní Aldrich. Dost divadelní a levné, asi už byl "z kola ven" a těžko sháněl peníze ale dá se na to zvyknout. Koukatelné především díky Wilderově nezapomenutelnému rabínovi, jeho komediální herecký projev je tu unikátní, silně procítěný až dojemný a povyšuje svou roli na něco víc než jen povrchní komediální figurku. P.S. Drtivé většině Aldrichových filmů by prosěla kratší stopáž, divím se že si vždycky vydupal více než dvouhodinovou délku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Kde ses narodil?" - "V Polsku." - "To je u Pittsburghu?" - "Ne, to je blízko Čech." - "Aha, jo..." Příšerně dlouhý a pohříchu nevtipný pokus o westernový buddy movie, jehož scénář je jedna velká a nastavovaná zoufalost. Gene Wilder výtečně střídající komediální i vážnější polohy a mladý sympaťák Harrison Ford sice dělají, co mohou, ale nestačí to. Mimo jiné mě zarazila také mizerná a lacině se tvářící výprava (snad jen ta židovsko-westernová hudba měla něco do sebe) a až na pár výjimek dost rutinní, obyčejná Aldrichova režie. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Gene Wilder pro mě nikdy nepředstavoval komediální jistotu. Tady se v postavě rabína vydává na západ a třeskutých situací zrovna dvakrát nepřichází. Rád bych vypíchnul nějakou scénu, která mě rozesmála, ale musel bych si ji vzít leda tak z jiného filmu. 45% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Profesionální filmařina, vtipné a zajímavé jako skica židovství v Americe v pol. 19. století. Gene Wilder, sám Žid (vlastním jménem Silberman) v roli polského rabína Avrama naprosto přesvědčivý. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak nevím kam mám Forda zařadit. Je lepší ve Sci - fi, psycho, válečných nebo komediích? Tady je dobrý. ()

balba 

všechny recenze uživatele

Netradiční příběh polského rabína Avrana Belinského , který cestuje roku 1850 napříč Spojenými státy a získává přátelství mladého bankovního lupiče Tommyho.Velké herecké sólo pro Gena Wildera. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Robert Aldrich koncil teda biedne, zase najmensia religia, sveta, nejaky rabin ci kto to bol putuje z A do B a na tom postavit film ? No veka bieda teda, a bieda je aj pozerat sa na to, ako sa dotyca osoba dostane do San Francisca. Nuda, podpriemer, len zlatanina bez nicoho . 20 % ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

S drobnými zvraty pohodová televizní zábava, ve které se ani židovský humor ani moudrost nedočkají velkých vzepětí. ♫ Hudba oscilující mezi Mukačevem a klasickým Hollywoodem ()

milo_wade 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé..kdyby to zkrouhli o 30 min filmu by to podle mě dost prospělo a možná bych byla i hvězdička navíc. Jinak lehká pohodička s občas podivným humorem...často mi vadil uřvaný Rabín ale Ford to vyvažoval-naštěstí. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Rabín na divokém západě? Navíc trouba, kterého tam ani nechtějí poslat, kterého okrade po příjezdu do USA první banda podvodníků? Kupodivu se mi to moc líbilo. Gene Wilder je k nepoznání, jeho rabín je šílený greenhorn, občas idiot a na zabití (o šábesu nepojede i kdyby ho honili), ale kupodivu jeho víra mu pomáhá i v zdánlivě neřešitelných situacích. Třeba v moc pěkné scéně s indiány, jejichž náčelník v něm pozná svatého muže, zasmějí se a vymění si tance :) Ford hraje dalšího Hana Sola, bankovního lupiče s dobrým srdcem, kterému z rabína často tečou nervy, ale někdo na toho troubu musí dávat pozor a dostat ho do San Francisca. Je to vtipné (ojgevolt vs. doprčic při šemíkově skoku :D), nechybí tu ani romantika, krize víry, pár přestřelek a napínavé finále. A Ford s Wilderem kupodivu fungují znamenitě. Moc milý a příjemný film. Western roku 1979. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Židovský western zní v současnosti docela tarantinovsky, ale nic takového to není. Komedie je to spíš laskavá a úsměvná a hlavní hrdina by mohl být zrovna tak hinduista. Nijak silně tu totiž o židovství nejde a rabín se na Divokém západě nesetkává s žádným údivem (kromě indiánů) ani předsudky. Všichni kromě hlavních zloduchů jsou na něj hodní. A na komedii, kde se vzhledem k tématu nabízelo víc vtipů typu pronásledování o šábesu, ale někdo byl líný je vymyslet, je to moc dlouhé. Je to hlavně rabín Gene Wilder a jeho upřímná, dobrotivá tvář, kdo film z Polska až do San Franciska nakonec celkem se ctí dotáhne. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Cestování po divokém západě není legrace pro místní, natož pro polského rabína v podání skvělého Gena Wildera. Jedná se o zábavný western, kde se nic nebere vážně. Povedená scéna, kdy rabín učí indiány židovský tanec. Překvapením je přítomnost mladého Harrisona Forda v roli onoho zlodějíčka provázejícího rabína na cestě. Westernová role mu seděla jak ulitá. Příběh si drží tempo. Zábavnost neupadá, ani netlačí na pilu, takže vznikl pohodový snímek, který rozhodně neurazí. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Rabín a zloděj je taková neslaná nemastná komedie na kterou rychle zapomenete a ani G. Wilder s H. Fordem to nezachráni. ()

Reklama

Reklama