Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Guy Hamilton není špatný režisér, ale tohle naprosto nezvládl. Jeho Bondovky mám rád, ale epická až megalomanská Bitva o Británii je prostě nad jeho síly! Ukousnul si moc velké sousto, které se mu rozpadá pod rukama. Ani na vteřinu jsem se nenudil, ale není to jeho zásluhou. Protože jakkoliv jsou některé scény samy o sobě dost povedené, příliš na sebe nenavazují, netvoří žádný celek. Scénář se se vší pompou snaží postihnout úplně všechny možné úhly pohledu na bitvu o Británii, takže tu máme nejen britské piloty, britské velení, ale také německé piloty - veselé chlapíky, zuřícího Göringa, Hitlerův projev, bombardování Londýna a práci hasičů, civilisty schovávající se v tunelech metra, WAAFky, popálené oběti, velvyslance atd atd. Jenže skloubit tohle všechno dohromady znamená v Hamiltonově případě zcela se vzdát jakéhokoliv vyprávění. Místo toho je film ve výsledku jen sled samostatně stojících scén. Kromě toho je největší problém s leteckými souboji, které tvoří podstatnou část filmu. Klad: jedná se o autentické záběry spitfirů a španělských "Messerschmittů" - to už nám dneska nikdo ve filmu neukáže. Zápor: Jedná se o rok 1969 a triky tomu naprosto odpovídají. Většina soubojů působí díky tomu nechtěně směšně. A nejde jen o triky. Natáčet se skutečnými a ne CGI letadly je super, ale výsledek bohužel za moc nestojí. Snad to ani není Hamiltonova chyba, protože si ani neumím představit, jak se režíruje scéna, kde se na obloze prohání deset reálnejch letadel-veteránů. Mnohými opovrhovaný Tmavomodrý svět má proti tomuhle filmu naprosto dokonale zvládnuté všechny letecké scény (bez ohledu na své další kvality). ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Britové při rekonstrukce slavné bitvy o Británii nenechali nic náhodě, režisérské křeslo obsadil bondovský režisér, ve filmu si zahrála množství slavných britských herců a naprosto neskutečný počet techniky.  Výsledek je technicky asi nejlepší letecký snímek ze staré školy. Famózně pojaté letecké bitvy s desítkami strojů, perfektně nasnímané, plné rozpadlých letadel, parašutistů i hořících lidí. Člověku vyráží dech jako to dokázali v té době natočit bez jakýchkoliv vložených doku záběrů, navíc tu nechybí i výborné bombardovací scény letišť (se záběry na hořící Londýn to už je slabší). Bohužel je to pojaté dost suše a dokumentárně, většina herců v podstatě nemá moc co hrát k postavám není šance si vytvořit jakýkoliv vztah a emocionální dopad byl nulový. Čemuž odpovídá i to, že jsem kdysi film viděl, ale nic si z něj nepamatoval. A čistě subjektivně mě víc baví pěchota/tanky než letadla, takže v souboji těžkých vah roku 1969 by zvítězil Most u Remagenu. Jako hraný "dokument" ovšem naprosto vynikající a silné 4*. ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička ve svém žánru, lepsí vzdušné souboje už na stříbrném plátně neuvidíme. S leteckou technikou, která byla pro natáčení k dispozici, lze s trochou nadsázky říct, že jde takřka o rekonstrukci Bitvy o Británii :) Výhrady bych samozřejmě nějaké měl - pár nudných dějových linií, pozměněná jména některých účastníků (např. Galland - Falke), chybějící typy letadel (to ovšem celkem chápu - kde sehnat letuschopné Bf 110, Ju 88 nebo Do 17, že?), ale dá se nad tím vším mávnout rukou. Skvěle ztvárněná filmová pocta té hrstce statečných letců, mj. i Čechoslováků. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pocta letcům bitvy o Británii v předvečer jejího 30. výročí. Dramatický standard založený na historických datech, typových situacích a troše vztahů, dobová amortizace četných doživších letuschpných kousků britské i německé letecké techniky. Letecké operace sice skutečnost přiblíží jen kosmeticky, často selhává vztah akce-následek, velká část hudby je pouze produkční šablona, nejlépe po technické i emocionální stránce náhodou vycházejí akce polských perutí. Nás Čechy zase může těšit, jak dramaticky, dokumentárně i filmařsky a herecky dopadl s minimem prostředků tuzemský skvostný dobový kousek Nebeští jezdci. K trochu lepším kouskům pak patří i dobový koprodukční Tora! Tora! Tora!, případně starší Ďáblové v oblacích. 3-4* ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Opět jeden ze snímků 60. a 70. let, které jsou zpracovány více dokumentárním způsobem než dějově, spolu třeba s Bitvou o Midway, Tora Tora, Tora nebo Příliš vzdáleným mostem. Ve své době naprostá špička v technickém provedení, před kterou Bayův Pearl Harbor může blednout závistí, se skvělou Goodwinovou hudbou. BTW jsem tenhle film poprvé viděl v roce 1990 v Paláci kultury, čemuž předcházela debata s našimi letci. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel. (ryba443)
  • Na začátku filmu, kdy Angličané utíkají z letiště, přiletí němečtí "hloubkaři" a zaůtočí na letu neschopné stroje. Jeden Me-109 zaútočí směrem na kameru, proletí, vzápětí další útočí zprava a teprve po jeho průletu dopadají střely z prvního letounu. (Jirka_Globus)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama