Reklama

Reklama

Salón Eliott

(seriál)
  • Velká Británie The House of Eliott
Velká Británie, (1991–1994), 29 h 24 min (Minutáž: 50–54 min)

Hudba:

Jim Parker

Hrají:

Stella Gonet, Louise Lombard, Aden Gillett, Barbara Jefford, Phyllida Law, Jamie Foreman, Simon Day, Judy Campbell, Minnie Driver, David Burke (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(34)

Seriál největší britské televizní společnosti BBC nás zavede o mnoho desetiletí zpátky – do počátku dvacátých let. Byla to doba, která má z dnešního pohledu své nesporné kouzlo a půvab. Doba, v níž se lidé zhluboka nadechovali po nedávno skončené válce a začali zase plnými doušky užívat života. V té době začíná příběh dvou sester, jimž ovšem osud nebyl po smrti otce zcela nakloněn byly nuceny se postavit na vlastní nohy… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Azurka k tomuto seriálu (1)

Salón Eliott (1991) 

Seriál Salon Eliott patří k tomu nejlepšímu, co televize ve svém vysílání nabídla. Děj se odehrává na počátku minulého století a popisuje životní osudy dvou sester – starší Bea a mladší Eve. Obě dívky vyrůstaly ve starém viktoriánském domě se svým despotickým otcem. Matku ztratily při porodu mladší Eve. Bea byla nucena již ve svém mladičkém věku zastávat roli matky a hospodyně, ačkoli byla velmi talentovaná a toužila po studiích. Díky intrikám svého otce dokonce propásla příležitost se vdát. Po smrti otce se obě sestry osamostatňují a po několika peripetiích se konečně našly v tom, co ovládaly nejlépe – v navrhování a šití šatů a rób. Podaří se jim vybudovat prosperující salon, Bea dokonce nalezne svou životní lásku a první řada seriálu tak končí happy endem. Na úspěch ságy navázala druhá řada, u které si ale nejsem jistá, zda byla v Česku ke shlédnutí. V druhé sérii osudy sester protne tragedie druhé světové války, Bea, v tu dobu matka již tří dětí, přijde při bombardování o syna. Eve se pokouší udělat kariéru v Hollywoodu jako návrhářka kostýmů, nicméně rozčarovaná se vrací zpět do rozbombardovaného Londýna, do salonu Elliot. Válka osudy hlavních hrdinek i jejich přátel velmi změní, konec války nepřinese úplné uvolnění, spíš naopak strach z budoucnosti. Jediným opravdu šťastným momentem na konci děje bude návrat muže ze zajateckého tábora, kterého Eve milovala a o němž se domnívala, že jej již nikdy, kvůli židovskému původu, neuvidí. Seriál byla natočen velmi autenticky, velkou úlohy v něm hrály dobové kostýmy a doplňky, které dokázaly navodit atmosféru tehdejší doby, od té lehkomyslné, kabaretní až po tu tragickou, válečnou. Hlavní představitelky byly okouzlující a tvůrcům se podařilo vytvořit zajímavou a přitažlivou ságu. V České republice na počátku 90. tých let vyšly dvě knihy popisující děj celého seriálu. ()

Reklama

Reklama