Reklama

Reklama

Jak je důležité míti Filipa

  • Velká Británie The Importance of Being Earnest (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva mladí gentlemani, žijící v Anglii roku 1890, si pohrávají s pravdou, jen aby do svého poklidného venkovského života vnesli trochu vzrušení. Worthing (Colin Firth) si vymyslel bratra Filipa, kterého používá jako výmluvu, aby mohl navštěvovat okouzlující Gwendolen (Frances O´Connor). Moncrieff (Rupert Everett) si začne říkat Filip poté, co navštíví Worthingovu mladou a krásnou chráněnku Cecily (Reese Witherspoon) na venkovském sídle. Všechno se začne hatit, když se oba společně ocitnou pod jednou střechou. A to je ten správný čas odhalit, jak je důležité míti Filipa! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (203)

Greg 

všechny recenze uživatele

“I think it is high time that Mr. Bunbury decide whether he would like to live or die.“ Předlohu Oscara Wildea neznám, nevím jaká je, takže k filmu přistupuju pouze jako k filmu. Z tohoto hlediska musím film hodnotit velmi kladně, režisér Oliver Parker zvládl zfilmování britské klasiky velmi dobře, ale také hlavně proto, že k tomu měl dobré předpoklady. Výborný scénář s typicky anglicky vtipnými dialogy (asi nejvíc se mi líbily dialogy mezi Cecile a Gwendolen), svižnou a na film se skvěle hodící hudbu a v první řadě také výborné představitele prakticky všech hlavních rolí. Mně se nejvíce líbila Reese Witherspoon a Judi Dench (měla ve filmu absolutně nejvíc „hlášek“), ale i Colin Firth, Rupert Everett, Frances O’Connor a Tom Wilkinson byli výborní. Celý film se neobjede bez nějakého zakolísání, ale hodina a půl uteče jako voda a já jsem neměl příležitost se výrazněji nudit. Na plné hodnocení to není, ale jinak velmi dobře natočený a zahraný film. Rozhodně doporučuji. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Geniální. Skvostné. Britské. Britsky krásné. Geniální předloha, prvotřídní famózní obsazení, - Firth a Everett si to fakt neskutečně užívají, ale famózní jsou samozřejmě naprosto všichni - sympatická stopáž, navíc je to dobové, tudíž klasické. Brilantní film a definice komedie. Krása. Nejlepší Wilde. 100%. Filip se neomrzí ani při dalších reprízách. Závěrečné titulky rozhodně nevypínejte, jinak o dost přijdete. ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající incestní angličák, který bych si mohla pouštět častěji než jakýkoliv jiný film. Reese a Colin jsou skvělí herci a zde to více než potvrdili. Jak je důležité míti Filipa, tak tento název si každý může vyložit naprosto odlišně. Jinak tento snímek pojme člověk, který nezná knižní podobu od Oscara Wildea a jinak také člověk, který jí zná, takový si tento film naprosto užívá, jako já. ()

suzanne1997 

všechny recenze uživatele

Pohodový a dobře udělaný film. Nic mi na něm nechybělo, jen se lehce lišil od původní hry Oscara Wilda, což mu ve své podstatě vůbec neuškodilo, pouze přidalo na hodnotě. Vtipné dialogy, pěkné prostředí a dobře zvolení herci, to všechno z něj dělá neokoukatelný snímek. Nemůžu hodnotiti stoprocentně, až natolik má očekávání nenaplnil, avšak druhá polovina si zaslouží vysoké hodnocení. Snímek doporučuji shlédnout, zároveň však doporučuji přečíst si divadelní hru, divák jedině tak pochopí, v čem se obě verze tolik liší. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Já tu hru zbožňuju a mít možnost ji slyšet v originále aka britská angličtina byl dokonalý zážitek. Britský přízvuk mě zcela jasně dostává do kolen. A hlavně každá verze je sice blízká originální hře, ale pokaždě vyzní úplně jinak, pokaždé je tu něco nového, avšak vždy mě rozesměje. Hodlám si dát za úkol, vidět všechny zfilmované verze Earnesta... zatím mám na kontě jen dvě včetně této:D 1. Při pohovoru na vhodného kandidáta pro dceru ho i vyfotili, vedli ho několika dveřmi a schody.. prostě tak jak to má být, aby jej dostatečně znervóznili. 2. Tetování. To mluví za vše! :) 3. "I do not approve of anything attempts with natural ignorance. Ignorance is like delicate exotic fruit. Touch it and the bloom is gone. The whole theory of modern education is radically unsound." 4. Scéna s chlebíčky, zde teda muffiny byla povedenější než zde, tuhle scénu miluju. 5. Herecké obsazení luxusní. 6. Tak kdy si dám dalšího Filipa? ()

Galerie (101)

Zajímavosti (6)

  • Když se Reese Witherspoon učila anglický akcent pro tento film, její manžel Ryan Phillippe se zrovna učil skotský přízvuk pro svou roli ve filmu Gosford Park (2001). Kdo z nich se to naučil nejrychleji? Jejich dcera Ava. (HappySmile)
  • Přestože byla postava zahradníka Moltona nakonec z filmu vystřižena, můžete jej vidět v pozadí v mnoha scénách. (HappySmile)
  • Scéna, kde Rupert Everett plácne Colina Firtha po zadku a dá mu pusu na tvář, byla improvizovaná. Režisérovi Ovilerovi Parkerovi se zdála zaražená reakce Firtha tak vtipná, že se rozhodl scénu ve filmu ponechat. (HappySmile)

Reklama

Reklama