Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lord Robin z Loxley nachytá ve svých stájích dívku Marian. Robin se do Marian, která přišla do stáje ukrást koně, ihned zamiluje. I dívka opětuje jeho lásku, a tak oba spolu žijí na Robinově hradě. Idylku přetrhne až příkaz šerifa z Nottinghamu, kterým Robina posílá na křížovou výpravu do Svaté země. Robin skutečně odjede a mezi křižáky se účastní dobývání jakéhosi orientálního města. Při bojích je zajato velké množství zajatců. Robin zažije šok, když vidí, jak jeden z křižáků se svými lidmi, Gisbourne, zajatce mučí a popravuje. Robin se pokusí zabránit popravě syna jednoho ze Saracénů, Yahyi. Gisbourne Robina postřelí šípem a nechá ho naložit na loď, která odplouvá zpět do Anglie. V podpalubí lodi se skrývá i Yahya, kterému se v nastalém zmatku po Robinově vzpouře podařilo uprchnout. Robin nachází svůj hrad v troskách, po Marian není nikde vidu ani slechu. Z nápisů, které Robin najde rozvěšené po hradě, pochopí, že hrad zabavil sám šerif z Nottinghamu. Robin v blízkém kostele vyhledá zpovědníka Claytona. Od něj se dozví, že Marian byla vyhnána z hradu a že teď žije v dolech u Nottinghamu. Robin se tam vypraví a Marian skutečně uvidí. K jeho zklamání má však Marian už jiného muže, Willa Tillmana. Zlomeného Robina vyhledá Yahya, který ho přemluví, aby za sebe bojoval. Robin, pro kterého je Saracénovo jméno nevyslovitelné, začne říkat Yahyaovi „John“. John přesvědčí Robina, aby se spolu pokusili porazit šerifa a osvobodit lid. John také začne Robina trénovat ve střelbě z luku a v saracénských bojových uměních. Robin skutečně přepadne šerifovy výběrčí daní. Se získanými penězi se přihlásí na audienci k šerifovi a hned ho podaruje penězi. Robin začne hrát nebezpečnou hru. Přes den vystupuje jako lord Robin z Loxley, v noci pak obírá šerifovy výběrčí daní a peníze rozhazuje mezi obyčejný lid. S jídlem roste chuť, a tak Robin s Johnem naplánují vyloupení šerifovy pokladnice. Plán sice nevyjde, ale Robin se dostane až do pokladnice a také se mu odsud podaří uniknout. To vyvolá nespokojenost muže, kterému šerif ve skutečnosti slouží, arcibiskupa. Ten kvůli loupežím dokonce do Nottinghamu dorazí. Chvíli před arcibiskupovým příjezdem vstoupí do šerifových služeb i žoldnéř Gisbourne, se kterým měl Robin tak nepěknou zkušenost. Robin si ale umí poradit. Vetře se do přízně samotného kardinála. Díky tomu se mu podaří zjistit, že kardinál se šerifem zradili anglického krále a peníze, které šerif vydře z poddaných, ve skutečnosti posílá Arabům, aby ti jimi financovali boje proti anglické armádě ve Svaté zemi a kardinál se šerifem měli čas připravit krále o trůn. Šerif se chce mocnému kardinálovi zavděčit, a tak pošle do dolů své vojáky, aby ještě více okradli poddané. Marian však už organizuje odpor a to jí pomalu stojí krk. Gisbourne ji zajme uprostřed zkázy rabujících vojáků. To Robin s Johnem vidí a ženu zachrání. Při záchraně však do rukou šerifových vojáků padne John... (TV Prima)

(více)

Recenze (69)

Gig 

všechny recenze uživatele

Film možná působí televizně či levněji, ale tady mi to vlastně vůbec nevadí. Patrik jako Robin je sympaťák s knírkem, který působí jako přirozený drsňák z Sharewoodských lesů. Uma jako lady Marion ladí k Robinovi a je pěkně oprsklá (ma holku tedy slečnu). Ještě bych vyzdvihl krále, co krále, vlastně prince Johna. Film možná měl ve své době i trochu smůlu, že přibližně ve stejnou dobou šel do kin úplně jiný Robin - ano, Robin z tváří Kevina Costnera. A tak zůstal v jeho stínu. Ale já ten stín Sharewoodu mám docela rád. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

MM_Ramone má pravdu. Asi najhoršia herecká dvojica, čo sa týka Robina s kapucňou. Nechápem, prečo Marion musí byť skoro vždy špata, ale Uma Thurman s opuchnutými očami vyzerala reálne skôr ako chlap než ako nejaká princezná a paradoxne prirodzenejšia tak bola v mužskom odeve. Pederastný fúzik Patricka Bergina je pomyselným klincom do rakvy akýmkoľvek romantickým náladám. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vo svete v ktorom existuje Costneova verzia je tento film uplne zbytocny. Vyzera to ako podstatne lacnejsia beckova variacia Costnerovej verzie, kde je vsetko ovela horsie. Od scenara, vypravy az po herecke obsadenie. Dokonca aj moja milovana Uma Thurman tu pôsobi dost namyslene a nesympaticky. 4/10. ()

TonyStark 

všechny recenze uživatele

Tenhle film šel na porážku hned jak ho dostříhali. Všichni totiž v roce 1991 věděli, že Robin Hood je Kevin Costner. Tak snad si našel nějaké příznivce alespoň u TV publika kam vlastně i mířil. Nemá smysl ho srovnávat s Costnerovic megahitem, tohle je okresní přebor.Nicméně jako takový je film příjemný a vůbec to není průser - naopak. Zamlžené a ponuré anglické hvozdy jsou koukatelné a Patrik Bergin je jako Robin také docela sympaťák. Zkrátka pohodová a lehká oddychovka. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Costnerova trháku měl tenhle Robin Hood zajímavě ponurou atmosféru, která mi více připomínala Starou dobrou Anglii a dělala film autentičnějším. Mile překvapí skvělá Uma Thurman v roli Mariany, ale jinak u mě vítězí americká verze. Patrick Bergin prostě není tolik přesvědčivý jako "Cosťa", tvůrci se srdceryvně drží předlohy jakoby se báli vyzkoušet nějaké nové nápady, které by stokrát omílaný příběh udělaly atraktivnějším a v neposlední řadě americký Král zbojníků disponoval větším rozpočtem a na akčních scénách i hereckých výkonech je to dost vidět! Robin Hood je povedený film, ale v porovnání s Costnerovou verzí prostě o jednu hvězdičku pokulhává!! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (14)

  • Přestože byl snímek natočen pro televizní vysílání sítě FOX, byl uveden v několika evropských kinech, nebo také například v Japonsku. (Terva)
  • Po krádeži peňazí z daní brat Tuck (Jeff Nuttall) hovorí, že si teraz môže dovoliť zjesť labutie prsia na Madeire. Ostrov Madeira, odkiaľ toto víno pochádza, objavili Portugalci až v roku 1419. (Arsenal83)

Reklama

Reklama