Reklama

Reklama

Cena odpuštění

(festivalový název)
  • Senegal Ndeysaan (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Na senegalském pobřeží je mnoho rybářských vesnic. Jednu z nich postihne záhadná mlha a brání rybářům vyjet na moře. Ve vsi se vytvoří napjatá atmosféra plná pověr a strachu, zatímco dva kamarádi z dětství Yatma a Mbanick soupeří o krásnou Maxoye. Jenže Mbanick je syn místního marabuta. Jeho otec je nemocný a obyvatelé vkládají veškeré naděje do něho. Mbanick si svým postavením získává velkou prestiž, což Yatmu dovádí k šílenství... Film je natočen podle stejnojmenného románu Mbissana Ngomy, jenž pochází z etnika Lebu. Spisovatel se inspiroval skutečnými příběhy rybářů a režisér natáčel v autentickém prostředí. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

Terminus 

všechny recenze uživatele

Lokace i některá z témat tohoto filmu mohou připomínat důležitý brazilský film Barravento, jímž do světa kinematografie vstoupil brazilský velikán Glauber Rocha. I v Barraventu bojují rybáři s nepřízní přírody, kterému se snaží odolávat pomocí náboženských rituálů. I Cena odpuštění představuje soupeřící mužské postavy. Podobnost je však do jisté míry povrchní. V celovečerním debutu dokumentaristy M. Sory Wadeho bojují rybáři s mlhou a dva dávní kamarádi mezi sebou o přízeň krásné vesničanky. Paralelu k náboženským rituálům "candomblé" obsažených v Barraventu tvoří náboženské přesvědčení senegalských rybářů a úcta k umírajícímu šamanovi (přesnější název nemohu neznaje reálie poskytnout) a jeho synovi - možnému nástupci. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pojďme si poslechnout hrdinské příběhy našich předků a doufejme, že naši potomoci si budou povídat o našich hrdinských činech. Ale to sotva! Naše současná konzumní společnost nemá pro hrdinský čin, ani pro hrdinskou smrt, žádné pochopení. Tak si pojďme alespoň zazpívat se senegalskými rybáři a zatancovat se senegalskými děvčaty, Ale to taky asi sotva půjde... "Cena za odpouštění" (správný název filmu) je možná, i když hodně vysoká. A když už všichni (lidé) odpustí, pak je tu ještě vnitřní a vnější moře, které ani upřímnou lítost nepřijímá... Pozn.1: Příběh se odehrává na Zeleném mysu, západně od Dakaru, v oblasti etnika Lébou (pro ty, co by si přece jen chtěli zazpívat nebo zatančit). Pozn.2: Rituál zahánění bestie je nejen strhující, ale i podmanivý. ()

Morgainne 

všechny recenze uživatele

Český název: Cena odpuštění **** V ČR promítáno v rámci Febiofestu 2005. ***** Ocenění filmu: Amiens (2001) - Zvláštní cena poroty, Kartágo (2002) - Zlatý Tanit, Fribourg (2002) - Cena diváků, E-changer cena, Ouagadougou (2003) - Nejlepší hudba, Los Angeles (2004) - Nejlepší debut ()

Reklama

Reklama