Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká misionářka Megan Davis přijíždí během čínské občanské války do Šanghaje, aby se tu provdala za doktora Roberta Strifea. Svatba je však odložena, když se Robert vydává zachránit děti do sirotčince situovaného v ohnisku hlavních bojů, a na naléhání bere Megan s sebou. Při návratu do Šanghaje jsou oba ve zmatku v davu napadeni, zraněná Megan je zachráněna a převezena do letního paláce generála Yena, hegemona místní provincie. Tady se sbližuje s Yenovou milenkou Mah-Li, jejímž prostřednictvím za zády generála unikají z paláce citlivé informace. Po odhalení komplotu je mladá Číňanka odsouzena k smrti, Megan si však pro ni u Yena vyprosí milost, připravena touto odpovědností riskovat svůj život. Omilostněná Mah-Li ale všechny znovu obelstí, pro generála má tato zrada tentokrát příchuť značně kyselou. (dopitak)

(více)

Recenze (11)

kaylin 

všechny recenze uživatele

To, že hlavní roli Číňana hraje Dán, to se prostě musí kousnout, tohle je Hollywood. Ale pokud tohle kousnete, máte před sebou celkem dobrý snímek, který vás může zaujmout nejen snovou sekvencí, která je hezky pojatá, ale místy i svou akčností a pochopením tématu. Jinak je to celkem silný příběh, který sice asi dnešního diváka neohromí, ale přece jen má hloubku, kterou moderní romance nemají. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se moc nepodepsal čas. Ideální stopáž, minimální snaha Franka Capry odvést pozornost k dalším motivům. Jediné, co mě rozčilovalo, bylo obsazení Nilse Asthera do role generála Yena - jeho asijské rysy byly "dodány" až v maskérně, prostě mu zešikmili oči stažením do stran (stejně jako třeba Christopheru Lee ve filmu Terror of the Tongs. Silný příběh, hodný zhlédnutí. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Generálovi Yenovi hlavne netreba hľadať históriu. Ani v udalostiach, ani vo výprave. Je to vojnová melodráma ako od von Sternberga, niečo ako Šanghajský expres. Prekvapí však akousi kontrastnou mixážou romantiky a násilia, ktorému sa nevyhýba ani hlavná mužská postava. Žena tak vnvnútri bojuje medzi príťažlivosťou k Yenovi a odporom k nemu. On má však vždy naporúdzi síce zvrátený, ale logický argument. Vo vojne je dovolené skoro všetko, v klasickom Hollywoode tiež (samozrejme okrem explicity), čoho je dôkazom aj tento atypický Caprov menej známy film. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

HOŘKÝ ČAJ GENERÁLA YENA je poměrně silná káva, ale i tak si ji vychutnáte... Barbara Stanwycková jako americká misionářka přijíždí do Šanghaje, aby se provdala za svou dávnou lásku. Jenže oba snoubenci jsou vzhápětí rozděleni a ona se dostane do rukou na první pohled nesympatického, cynického generála Yena. V Číně zuří občanská válka a v sídle generála Yena zuří boj o svobodu, návrat domů a nakonec i o lásku, po němž zůstane jen hořká pachuť... ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Další film o čínské občanské válce, který si bere tuto událost spíše jako pozadí na němž se odehrává osobní drama krásné ženy (a v tomto případě i muže - generála Yena). Na rozdíl od Šanghajského expressu je však Vášeň generála Yena film na pomezí dramatu a lehké romantiky v němž se objevují i poměrně jednoznačné narážky na to, jak je svět za zdmi paláce izolací člověka od reálného života. Capra je velmi schopný režisér, ví kam postavit kameru, kde tlačit dramaticky na pilu a kde diváka nechat vydechnout. Tento snímek jako by byl předzvěstí dalších vynikajících filmů, které Capra v dalších letech natočil. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama