Reklama

Reklama

Přes velký předěl

  • USA Across the Great Divide (více)

VOD (1)

S odvahou a nadějí putují nevyzpytatelnou divočinou za svým novým domovem... V roce 1876 karbaník a podvodník Zachariáš Copp (R. Logan) prchá před svými pronásledovali, které obral v kartách. Uprostřed krajiny potká dva sirotky, Holly a Jasona (H. Rattrayová a M. E. Hal), kteří cestují do Oregonu, aby tam převzali svou zděděnou půdu. Zachariáš se k nim chce přidat, aby měl lepší šanci uniknout a aby děti zvládly překročit Skalnaté hory. Holly a Jason mu však nevěří a nechtějí, aby je doprovázel. Zachariáš však i přesto vytrvale za dětmi putuje po svých. Po několika dnech, když děti překračují řeku, Zachariáš zachrání tonoucího Jasona, a stává se tak třetím členem výpravy na cestě nevyzpytatelnou divočinou… (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nemal som šťastie na tento film za čias Československej televízie, aspoň si nespomínam. Príroda dostáva veľký priestor, pretože celý film je jedno veľké putovanie krajinou a to vždy prináša nejaké dobrodružstvo. Zvierat sa tu preženie požehnané množstvo, zaujali ma pomerne vydarené scény napadnutie pumami a vlkmi pri ohni. Detské postavy dobre obsadené, hlavne sebavedomé dievča mi celý čas pripomínalo podobne sebavedomú dievčinu z westernu Opravdová kuráž od bratov Coenovcov. 70%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Western pro malé děti. 1)  Dobře natočené i když nepříliš věrohodně působící akční scény s medvědem grizzlym, pumami, vlky a bizony jsou zřejmě to nejzajímavější, co film poskytuje._____ 2)  Zápletka by nebyla špatná, kdyby měla nějaký konec. Zde ovšem nemá._____ 3)  35letý Robert Logan (karbaník Copp) byl pěkný chlap. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Western + cirkus, dosud celkem nezvyklé spojení. Doufám, že alespoň ten Velký předěl (známý Gret Divide) by pravý, jinak by bylo falešné úplně všechno. Nicméně byla zviřátka perfektně vycvičena a medvědovo autodafé řádně nacvičeno. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že to bylo o dvou sourozencích (dětech), kteří se měli dostavit včas k projednávání řízení o dědictví-snad nějaký pozemek. Bez pomoci hazardního hráče, jenž je ochránil jak před útoky divokých zvířat, tak před indiány, přičemž ve finále obehrál zloděje koní, by se jim to sotva povedlo. Jako klukovi mi to přišlo úžasně dobrodružné a napínavé. Edit: Po zhruba třiceti letech jsem si film zopakoval (tentokrát v původním znění) a musím uznat, že je to pořád fajn rodinný western s podmanivými exteriéry, pěknou hudbou a působivou interakcí lidí a zvířat (včetně pejska a toho kýčovitě zpomaleného záběru na děti a běžícího kolouška). ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Nese plenér své stříbro. Poezii, nástrahy. Na obzoru obrysy trnkového keře, Jezevčí skály. Trojlístku v pohorkách. Horké chvíle, příděl pevného přátelství. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Krásný poctivý dobrodružný film, trochu pohádkový, a přesto napínavý. Čistá příroda a herecká účast leckterých zvířat splněna. Pokud vás však rodinné filmy nelákají, pak sáhněte po dokonalém seriálu 1883. Tak doba vypadala skutečně. Ale i tohle idylické putování nabízí divákovi škálu zábavy i emocí. 80 % ()

mh.mail

všechny recenze uživatele

Tento film mám zafixovaný s překrásnou hudbou. Jako dítěti se mi to moc líbilo. Bylo to krásně dojímavé. Ale hodnotit nebudu, to bych to musel znova vidět. ()

Evis 

všechny recenze uživatele

Plně se připojuji k těmto komentářům, byl to oblíbený film mého dětství, takže z nostalgie za pět * ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že druhý kanál RTVS vytiahol z archívov aj tento zabudnutý rodinný western, o ktorom som nikdy nepočul, ale už po pár minútach som bol presvedčený, že ho chcem vidieť dokonca. Nie je veľa skutočne dobrých rodinných filmov, ktoré by nemali pachuť gýču a neliezli by na nervy dospelejšej časti publika, ale Cez veľký priesmyk bude jednou zo svetlých výnimiek, na ktorú sa môže dívať celá rodina bez toho, aby ktokoľvek zo zúčastnených trpel. . Exotické lokácie, divoké zvery (a že je ich tu naozaj dosť! ) a príjemný dobrodružný príbeh so sympatickými hrdinami si podľa môjho názoru získajú pozornosť väčšiny divákov a približne 90 minútová stopáž ubehne rýchlo. Možno bola chyba premietať film v rámci nočného kina (RTVS si zrejme chcela získať nostalgickych divákov) , pretože verím, že viacero mladších sledovateľov by film, v záplavách všetkých tých televíznych nezmyzslov a hlúposti, mohol potešiť. Veľmi slušné 4* ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

První scénář Stewarta Raffilla nepřináší zase tolik dobrodružství, jak se může zdát. Dvojice dětí se seznamuje s karetním podvodníkem, který jim nejprve ukradne koně, aby pak jednoho z nich zachránil a tím si definitivně získal jejich důvěru. Už samotný fakt, že děti putují se zbraní někam pro dědictví je zajímavý a je škoda, že se víc nedozvíme o jejich minulosti. V ději mají štěstí. Dlouho se nepotkají s žádnými pistolníky a když už na ně narazí, ti si je vlastní hloupostí nechají proklouznout. Podobně je to s indiány. Za to zvířata, jako by se pro ti nim spikla. Puma, vlci a až stereotypně je napadají hlavně medvědi. Krajina i celé putování s řadou příhod je zajímavé a řekl bych, že kniha s tímto dějem by se četla jedním dechem. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o ceste. Siroty Holly a Jason Smithovci putujú do Oregonu kvôli dedičstvu. Cestou so sebou vezmú hazardného hráča Zachariasa Coopa. Na ceste ich čaká množstvo nástrah. Vlci, medvede, pumy, bizóny a indiáni. Napriek tomu je cesta vlastne krásnou prechádzkou divokou prírodou a najväčšie napätie divák zažije pri strete s medveďom. Zachariasova humorná povaha odľahčuje atmosféru a aj vďaka jeho hráčskym schopnostiam, ktoré mu Holly celú cestu vyčíta, nakoniec šťastne dorazia do cieľa. 70% ()

Horácius 

všechny recenze uživatele

Možná to s hodnocením přeháním, ale film mám zafixován jako špičku svého žánru, kterou bylo možno v naší televizi kdysi dávno shlédnout. Zejména zaujala krásná příroda na naší první barevné televizi :))) (a pak že to je objektivní!), scénky se zvířaty a také celkem neotřelý námět. Jak by to dopadlo při shlédnutí dnes nevím, ale k čertu s tím, kdysi to působilo a hotovo. ()

Reklama

Reklama