Reklama

Reklama

Dostihy smrti

  • USA Broadway Bill
USA, 1934, 104 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Warner Baxter, Myrna Loy, Walter Connolly, Helen Vinson, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, Lynne Overman, Clarence Muse, Margaret Hamilton, Frankie Darro (více)
(další profese)

Magnát J. L. Higgins bez přestání kontroluje všechny členy své rodiny, které tvrdou rukou nutí k slepé poslušnosti a ochotě dělat i nenáviděné věci. Jednoho dne se proti němu rázně vzepře manžel jeho dcery Dan Brooks. Nehodlá už dále pracovat v Higginsově továrně na papírové krabice, ale chce konečně realizovat dlouholetý sen a svého koně Broadwaye Billa dovést k vítězství v důležitém závodu. Cena za jeho naplnění není malá. Musí se o to pokusit bez jakékoliv podpory vlastní ženy, která se nemíní ani na okamžik vzdát výhod a pohodlí rodinného domu. A také mu nezbývá, než nalézt finanční prostředky na každodenní provoz koně a jeho zápsání na startovací listinu. Naštěstí nečekaná pomoc přichází od jedné z Higginsových čtyř dcer, od poněkud svéhlavé a stále svobodné Alice...

Melodramaticky laděný příběh, odehrávající v prostředí vyšší společnost a místech koňských dostihů, natočil Frank Capra. Jeho režijní vedení herců dává velký prostor pro výrazné uchopení charakterů. Postavu Dana Brookse ztvárnil Warner Baxter (42. ulice, Zajatec ostrova žraloků), úlohu Alice Higginsové ztvárnila významná hollywoodská herečka 30. a 40. let Myrna Loyová (Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

5150 

všechny recenze uživatele

70%.. I po těch letech stále svižná, zábavná a nakažlivě optimistická komedie z prostředí dostihového sportu..)) ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, na který jsem se velice těšil, protože jméno Frank Capra vždy bylo pro mě zárukou kvality. I když je to film starý přes 70 let, jeho kvality jsou nesporné. Komedie mísící se s dramatem vás vtáhne do děje velice snadno. Jen ten závěr se ani mně moc nelíbil. Škoda. Něco mezi třemi a čtyřmi hvězdami. ()

Reklama

fantoci 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem se dostáváme do aristokratické americké společnosti třicátých let. Dva členové velké imperiální rodiny se vzbouří zavedeným pravidlům a vydávají se za svým snem. Tímto snem je vyhrát dostihový závod. Jméno jejich koně je i originálním názvem komediálně laděného dramatu. Milovníci dostihového sportu jistě tento snímek ocení. A myslím, že nejen ti. Film Dostihy smrti je zajímavý pro širší spektrum diváků. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Frank Capra /Long Pants, It Happened one Night, It´s a Wonderful Life/ natocil vybornu komediu. Realie USA 30. rokov su na urovni a pre mna hodne fascinujuce, kulisy su prepracovane no a Kapra sam bol rezisersky megatalent. Pribeh zaujme, hned na zaciatku film diviaka vcucne a nepusti, dostihy su len dalsou fascinujucou vlozkou vo filme. Dialogy na urovni a ked si zoberiem hercov ako Warner Baxter /42. ulice 1933/, Myrnu Loy /Nejlepsi leta naseho zivota/ a Georgea Meekera /Casablanca 1942/ tak si mozem len kludne sadnut do kresla, dat si dobru kavu a nechat sa unasat touto vybornou komediou. 76 % ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je něco neskutečného, pravděpodobně nejlepší komedie co jsem v poslední době viděl. O Franku Caprovi jsem slyšel již mnoho, ale že to všechno bude pravda, to je věru nečekané. Úžasný příběh o muže, přezdívaném imperátor či císař, který se snaží mít pod kontrolou celou svou rodinu až do chvíle, kdy se její dva členové rozhodnou jít proti němu a i přes jeho nesouhlas se dostanou do světa koňských dostihů. Sám nemohu uvěřit, že tento téměř 80 let starý snímek mě dokázal tak strhnout. Neuvěřitelně nadčasovaný a dokonalý v každém svém záběru. Samotné dostihy jsou velmi vtipně podané, hlavně ta obrovská vřava, která nastane po tutovém tipu na Broadway Billa (samotné předávání informací jak o tutovce, tak i o sázce dvou babek od J. P. Chasee). Každé obrazové okénko je opodstatněné, má svou jiskru a snímek díky tomu nenudí ani jednu vteřinku (!). Herecké výkony jsou též výjimečné a jediné, na co bych upozornil v záporném slova smyslu je hudba, sice jsem většinu snímku nevnímal, že by tam nějaká byla (a byla?), ale pokud se rozezněly nějaké podivné rytmy (scéna příjezdu na dostihy), bylo to opravdu otřesné. Též je škoda, že na konci se až moc - v mezích filmu - tlačí na komediální notu a v celkovém kontextu to spíše škodí než přispívá. Samotný závod je pak napínavý tak jak by měl, divák sice tuší výsledek, ale jistota není nikde. To co se stane po té je docela drsné a doufal jsem, že k podobné věci nedojde, Riskin ale nešetří ani hrdiny ani diváka a tak je podobný závěr očekávatelným rozuzlením, neboť se jedná o celkový obraz Dostihů smrti, tedy uvědoměním si vlastních priorit. Celkově jsem opravdu nadšen. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Film sa nakrúcal na dostihovej dráhe Tanforan v San Bruno, na Warner Ranch v Calabasas v Kalifornii a oceliarňach Pacific Coast Steel Mills. (Michal74)
  • Herci Clarence Muse (Whitey), Douglas Dumbrille (Eddie Morgan), Margaret Hamilton (Edna), Frankie Darro (Ted Williams), Ward Bond, Raymond Walburn (Colonel Pettigrew) a Irving Bacon si zopakovali svoje pôvodné úlohy aj v remaku filmu, ktorý pod názvom Riding High (1950) režíroval opäť Frank Capra. (Michal74)

Reklama

Reklama