Reklama

Reklama

Recenze (7)

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Perfekcionisticky Ichikawa inovuje tuto latku o mnoho stubem zminovanych zajimavych detailu. Cini tak za asistence nestora japonskeho filmoveho herectvi Kena Takakury a uzasneho moderniho vizualniho zpracovani. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh, tentokráte ovšem podaný dosti neotřele. Ichikawa vypráví klidným, nezaujatým tónem, "své" postavy neglorifikuje a vyhýbá se zbytečnému patosu. Nestrannost snímku (která tolik kontrastuje s typem příběhu) je tak důsledná, až divákovi sugeruje myšlenku, zda "to všechno nemohlo být vlastně jinak, než dnes míníme". S tím souvisí i další specifikum, kterým je absence první části děje, jenž v obvyklých adaptacích ukáže, jak jsou rozdány karty a nasměruje divákovy sympatie - v tomto případě však zůstáváme, spolu s režisérem, nezávislými pozorovateli (oproti běžnému pojetí, kdy bývá cílem spíše vtáhnout diváka "dovnitř 47-ky"). Po technické stránce je téměř zbytečné Ichikawu chválit - skvělých vizuálů dosahuje jak u svých "velkých filmů", tak i u menší produkce s nižším rozpočtem. Takakura se pro hlavní roli hodí, bez problémů obstojí i Ruriko Asaoka jako jeho žena, také Ko Nishimura je do role Kiry vhodně zvolen. Jediným problémem zůstává střihač, kterému se sice podařil husarský kousek a vměstnal děj do ca 2 hodin, leč skutečnost, že určitý objem děje se do určitého časového úseku zkrátka nevejde, změnit nemohl. Silné **** ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná tento příběh (nebo alespoň jeho předchozí zpracování) se zřejmě bude velkou část filmu jen velmi špatně orientovat v jednotlivých postavách a náznacích, toho, co se vlastně stalo. Ičikawa to do děje vkládá jen prostřednictvím několika flashbacků a komentářů vypravěče. Stejně tak budou zklamáni ti, kteří čekají epické akční scény, soubojů je ve filmu jen pár a teprve konec filmu (neboli vlastní pomsta) přinese na plátno o něco více krve, která by tam ale stejně dobře nemusela vůbec být. ()

Sykon 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že právě ona zde vychvalovaná neutralita, která je ve snímku opravdu dost patrná, mě osobně spíš ve finále odradila. Vždyť tento příběh si vysloveně říká o vtáhnutí do děje. A v tomto případě, pokud bych neznal knižní zpracování, bych si z děje neodnesl téměř nic. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Vyprávění volným, takřka dedramatizovaným způsobem zdráhavě přibližuje plán pomsty bývalých samurajů za jejich pána, neprávem odsouzeného k harakiri. Teprve závěrečný útok je dramatický a krvavý.(max.70%) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Jedno z najnevydarenejších prevedení príbehu o 47 samurajoch bojujúcich bez pána. Kebyže neviem podstatu príbehu, tak tento film mi toho naozaj veľa neponúkne a nepovie. Slabé vykreslenie postáv, málo dramatické a v dvojhodinovej stopáži som sa asi hodinu nudil, čo je naozaj dosť. Dve hviezdičky dávam za iný prístup k spracovaniu príbehu a aj modernejší variant. To je ale všetko. 40 % ()

Reklama

Reklama