Reklama

Reklama

Druhá světová válka 3: Rozdělení & dobytí

  • Česko Rozděluj a panuj (více)
všechny plakáty

Recenze (5)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o druhé světové je už tolik, že se pro jejich inflaci už snad ani nedají sledovat. Tenhle komplex je však opravdu mimořádný. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Třetí informativní film "Rozděl a podmaň si" z propagandistického cyklu amerického ministerstva války "Proč bojujeme" na první pohled oplývá obdivem k rychlému, sebevědomému a dokonale secvičenému obsazení západní Evropy. Toto zdání obdivu ale slouží k zesměšnění a důraznému varování. Poklidné zabrání Dánska, obsazení Norska pomocí trojských koňů, synonymum vlastizrádce má název Vidkun Quisling, rychlé převálcování Nizozemska, exemplární destrukce Rotterdamu, dokonalá souhra v Belgii, překvapující úder Ardenským lesem, úprk britských a francouzských vojáků z obležení Dunkerku, nostalgická vzpomínka má jméno Ferdinand Foch. Zdůrazňuje se zákeřnost a křivopřísežnost nacistické zrůdy, upozorňuje se na závratně rychlé šíření novodobého otroctví Evropou a emotivně se prolévají potoky slz nad dětskými obětmi válečné apokalypsy. Nakonec lze díky záškodnickým akcím před vlastním vypuknutím válečného konfliktu každý interní neklid svalit na připravený zásah zvenčí, nacistická pátá kolona byla vycvičena přísnou germánskou disciplínou. Lítost nad poníženou Francií si uvědomuje extrémní závažnost situace a procítěně pěje Marseillaisu k pozvednutí zlomené francouzské duše a k odhodlanému vytrvání v boji. I taková může být dokumentární tvorba, pokud má sloužit k propagandě a obhájení vlastních pozic na evropských bojištích. ()

Branicky 

všechny recenze uživatele

Němci postavili v Československu přesnou kopii pevnosti Eben Emael, aby mohli nacvičovat její dobytí. Ví někdo kde?... ()

Reklama

Reklama