Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policista Alex Cross, odborník na profilování, ztratí při akci parťačku Tracie, která byla nasazena jako volavka na násilníka. Ten při pronásledování způsobí úmyslně nehodu, při níž policistka zemře. Alex Cross se dlouho nemůže z tragédie vzpamatovat, přičítá vinu sobě… Z luxusní školy, kam chodí kromě jiných dcera senátora Rose Megan Roseová a také syn ruského prezidenta Dimitrij Starodubov, oba neustále hlídaní dvěma tělesnými strážci, je unesena dívka – právě Megan. Do kabinetu si ji pozve učitel Gary Soneji, tam ji omámí injekcí a pak uškrtí učitelku Amy Mastersonovou, která tam náhodou vstoupila. S omámenou Megan se mu podaří uprchnout. Začíná horečné pátrání po unesené. Poté, co Soneji ukryje dívku na své lodi, zavolá Alexovi: chce, aby se dal znovu do práce, a naráží na tragédii, která ho nedávno postihla. Ve schránce mu nechává botu Megan, kterou rodiče ihned identifikují. Vyšetřování vede Ollie McArthur, jemuž se nejprve spolupráce s Alexem nezdá, ale matka unesené, Elizabeth Roseová, mu očividně věří. Brzy dostává Alex posilu v podobě Jezzie Flanniganové, která byla spolu s Benem Devinem pověřena ochranou obou prominentních dětí a nyní si vyčítá, že zklamala. Společně si prohlížejí školu, třídu, ve které Megan naposledy seděla, a také kabinet učitele Sonejiho. Policie podrobí jeho počítač zkoumání a zjistí, že byl vybaven odchytávačem textu, který mu umožňoval přístup k Meganinu chatu. Dívenka si nejčastěji psala se svým velkým kamarádem Dimitrijem. Podle několika na pohled podivných indicií a vlastní intuice dojde nakonec Alex Cross k závěru, že Soneji chtěl únosem napodobit muže, který byl kdysi obviněn z únosu malého synka Charlese Lindbergha. Je přesvědčen, že na sebe chce upozornit média, stát se jakousi „legendou“. Z údajů v počítači také policisté zjistí jeho adresu. V domě se najde mnoho fotografií Megan a její rodiny a podrobný plán školy. Zdá se, že Soneji se na únos připravoval dva roky. Použil speciální blány na ruce, aby nezanechal otisky, a na obličeji měl masku z průhledné pryže a falešný vous, takže vypadal jinak… Megan, zavřená na lodi, vymýšlí, jak utéct. Způsobí výbuch vařiče, skočí do vody a plave ke břehu, odkud jí spěchá na pomoc mladý rybář. Toho Soneji nemilosrdně zastřelí a Megan odvede zpět na loď. Alex mezitím přemýšlí, proč si Soneji vybral k únosu Megan, dceru vcelku neznámého senátora: na případ se brzy zapomene a jeho „sláva“ pomine. A pak pochopí: přes Megan se chtěl Saneji dostat k Dimitrijovi. A skutečně: Soneji se na internetu vydává za Megan a vyzve chlapce, aby šel ven k telefonní budce a opustil přísně střežený dům. Sám zabije dva policisty, vezme si uniformu a k budce přijíždí v policejním autě. Alex Cross, který hlídá poblíž s Jezzie, naštěstí zasáhne včas: chlapec je nezraněný, ale Sonejimu se podaří uprchnout. Cestou zabije dalšího policistu a zmocní se jeho vozu... (TV Prima)

(více)

Recenze (201)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film nezachránil ani Morgan Freeman, kterého mám sice moc rád, ale jeho chvilkový výkon v "clifhangrovské" scéně si nezadal se samotným Sly Stalonem :) Ostatně úvodní bouračka je asi nejstrašnější "digitální" efekt, jaký se dá v digitální éře ve filmu vidět. Myslel jsem že je to legrace, ale oni to fakt mysleli vážně ! Scénárista se o kousek dál inspiroval v Die Hard III - telefony na všech místech atd. atd. Z téhle vody se vážně nic kloudného uvařit nedalo. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Rutinný a neoriginálny thriller bez znalosti základných pravidiel thrillerových schém. Krimi, v ktorej sa tvorcovia pokúsili z ingrediencií pre štyridsaťminútovú epizódu televíznej detektívky uvariť celovečerák. Prvé dve tretiny nevieme, čo únosca zamýšľa a celý čas sledujeme iba jeho neoriginálne hrátky s políciou. Jeho konanie nemá s hlavnou postavou dostatočné previazanie, takže Freemanov detektív začne časom pôsobiť iba ako nutne nastrčený zrkadlový obraz opačnej strany zákona. A keď sa snímka v poslednej tretine rozbehne, prichádza s nevieryhodným rozuzlením, ktoré zatiaľ čo by v inom thrilleri bolo iba preview k skutočnému žánrovému vyvrcholeniu, Along Came a Spider ním končí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ztratil jsem přes hodinu a půl života u filmu, který má s románovou předlohou Jamese Pattersona společného asi tolik jako Verhoevenova Hvězdná Pěchota s Heinleinovou knihou. Nejsvětlejším místem snímku je Michael Wincott, představitel Garyho Sonejiho (Crossova takřka věčného Moriartyho, vystupujícího alespoň okrajově ve 4 knihách o Alexu Crossovi). Ale varuju vás - jestli jste to už četli, na film nechoďte. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slabší filmeček, který však prakticky postrádá atmosféru a nedokáže navést fandějí kladnému hrdinovy. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Filkm sice nedosahuje nadprumerne kvality predchoziho podobne ladeneho filmu Kiss the girl, ale Morgan Freeman opet podava nadstandardni vykon a dava obcas zapomenout na misty potacejici se scenar. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ale ja o tom prípade nič neviem." - "Ako dlho ste sa s ním stretávala?" - "Dva roky." - "Ani neviete, čo všetko viete." Strašne rozsypaný film. 4 roky po skvelom Zberateľovi bozkov prichádza prequel Ako pavúk. Je to dobrý, temný triler, ktorý však jednotlivými zvratmi prekvapuje nielen diváka, ale zjavne aj sám seba. Spätne, po znalosti finálneho zvratu, mnohé veci, ktoré sa odohrali predtým, nedávajú zmysel. Miestami je fakt lepšie nad ním príliš nepremýšľať. Je tam plno úžasných hovadín. Napr. nad tým, ako v tomto filme funguje internet, premýšľam už dve desaťročia a nie, stále tomu nerozumiem. Každopádne, Ako pavúk v mnohom vôbec nie je zlý. Miestami je dokonca takmer výborný. Najmä v prvej polovici sa dá nepríjemné, zlovestné, mrazivé napätie krájať. Určite tomu napomáha smutná jesenná výprava, kedy ešte občas sú aj pekné dni, ale väčšinou je zamračené, chystá sa pršať a noci sú studené. Freeman je vynikajúci (hoci mi už nepripadal taký ľudský a sympatický, ako v jednotke resp. v dvojke ehm), atmosféra je príjemne pomalá a plíživá, niektoré scény sú psycho a Wincott (s ktorým sa Freeman pred 10. rokmi stretol v Robinovi Hoodovi) je ukážkový magor. Problém (ak necháme bokom bizarný prológ s autom, u ktorého sa tvárim, že som ho nevidel) nastáva v druhej polovici, na ktorej sa zrejme najviac podpísali zákulisné problémy, kedy producenti (v čele s Freemanom) zasahovali do výsledného strihu a podľa toho to aj vyzerá. V porovnaní s chaotickou a čudnou druhou polovicou o to viac vynikne prvá polovica, ktorá o čo je jednoduchšia a priamočiarejšia, o to je lepšia. Akonáhle sa to v druhej začne komplikovať a zamotávať, už to nie je ono. Či tomu (kvázi?)šokujúce twisty skôr pomáhajú, alebo ubližujú, už nechám na vás. Palec hore za namakanú tureckú pušku (to je jedna z tých divných filmových vecí, ktorá sa absolútne nezmyslene objaví na začiatku, takže je jasné, že zohrá rolu na konci). Rozpočet 28, celosvetová tržba 105. Freeman po zlých recenziách napriek solídnej tržbe v sérii už nepokračoval a v literárnom svete obľúbený Alex Cross sa do sveta filmu vrátil až o 11 rokov neskôr s neuspokojivou tvárou komika Tylera Perryho, čo sériu opäť zarezalo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrnej trhiller, kterej táhne tradičně výbornej Morgan Freeman. Jinak CGI bouračka na začátku filmu je opravdu "mistrovský dílo". ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pěkná nuda, nevim proč se do takový slátaniny Morgen Freeman vůbec pouštěl, nesmyslnej a nudnej děj ho stáhnul sebou a tak i jeho výkon byl spíš průměrnej, scénář mu stejně ani víc nedovolil. Naštěstí film už od začátku je pěkně na hovno, takže očekávání jsou nulový, hlavně po první scéně z filmu, která je po trikový stránce snad nejhorší co se v tý době dalo vůbec vytvořit. Dál se film odvíjí stejně stupidním směrem a vyvrcholí rádoby dějovým zvratem, kterej jsem bohužel čekal, takže se žádný překvapení nekonalo a celej film vyzní do prázdna ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

..co mu znásilněním Pattersonovy knihy amputovali pět nožiček, dvě jakžtakž zdravé v podobě klidné síly Freemana a hezké tvářičky M.Potter ho podpírají a na tu Tamahoriho režisérskou silně kulhá. Nedbale upletenou pavučinou příběhu se udýchaně šine k cíli, ale vše je marné, neboť dějovým veletočem před koncem ho scenáristova bota č.12 definitivně zašlápne do bahna zapomnění.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jsou "nečekané pointy" a nečekané pointy... Docela průměrný film do televize, u kterého ty dvě hodiny sice rychle uběhnou, ale ještě rychleji se divákovi děj snímku vypaří z paměti... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Primitívny, dejovo rozporuplný thriler, ktorý sa komplikovaným scenárom a zbytočne prepletenými vzťahmi viacerých postáv snaží priblížiť k artovým psycháčom 90. rokov, ale na to mu chýba hutná atmosféra, charakterný zabijak, prepracovaný príbeh a najmä kvalitná zápletka. Najviac ma pobavilo, ako sa počiatočne navodený scenár (snaha o odhalenie psychickej identity vraha Morganom Freemanom) po čase uberie úplne iným smerom a táto rovina je nakoniec pre ďalšie pokračovanie nepodstatná. Freeman zachraňuje, čo sa dá, zaňho tie 2 hviezdičky. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Mám ráda Freemana, mám ráda Tamahoriho, ale nemůžu si pomoct, tenhle film mě naprosto ničím nezaujal. Viděla jsem ho před půl rokem, nemůžu říct, že bych z něj byla doslova otrávená, ale dnes si už vůbec nepamatuju, o čem byl. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání!!! Bohužel patřím mezi ty, kdo četli výtečnou Pattersonovu knihu, a tak mě přímo naštvalo, že se jí scénáristé pouze velmi, velmi volně inspirovali. To, co ti "profesionálové" zplodili opravdu nestojí za řeč...A přitom kniha skrývá velký potenciál, obzvlášť co se dr.Crosse a Gary Sonejiho (toho obzvlášť ) týče. Morgan Freeman zachraňuje, co se dá, i tak je ale ve stínu výborného Michaela Wincotta. A když si představím jaký film to mohl (spíš měl) být... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Kiss the Girls měl atmosféru, chytlavý příběh, skvělého záporáka a parádního Freemana. Tento film má bohužel jen dvě z těchto čtyř věcí - jako vždy spolehlivého Morgana a parádního záporáka Sonejiho. Atmosféra není tak skvělá a příběh mi taky přišel o něco slabší. Navíc když si vzpomenu na ten příšerný efekt bourajícího auta hned ze začátku… Along Came a Spider není špatný film. On vás jen chce moc nachytat a pak sám sebe překombinuje. Věřím, že knížka bude super, ale tohle je do průměru vytahuje především Morgan. 50 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zase je protivník zatraceně chytrý, takže vyhlášený policejní psycholog Alex Cross má co dělat. Bohužel po první slibné polovině se musíme vypořádat s tím, že se nám z toho stává přehlídka „šokujících“ odhalení, se kterými si scénárista neví moc rady. Některé motivace jsou hodně chabé až naivní, jindy sledujeme docela solidní psychothriller. Za lecčíms zřejmě stojí mnoho přetáčených scén (producenti nebyli s první verzí spokojení), naštěstí spolehlivý Morgan Freeman leccos zachraňuje. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Průměr, průměr, průměr. Morgan Freeman je tady jediný z herců, který stojí za povšimnutí, a pokud mají některé scény něco jako spád, je to díky hudbě Jerryho Goldsmithe. Abych ale jen nenadával, první půlhodina se mi velmi líbila. Ovšem potom jako bych začal sledovat úplně jiný film s čím dál podivnějšími situacemi a nepříliš zajímavým rozuzlením. ()

Související novinky

Tyler Perry na stopě zločinu

Tyler Perry na stopě zločinu

21.03.2011

Na návrat policejního psychologa a vyšetřovatele Alexe Crossa, kterého ve filmech Sběratel polibků a Jako pavouk ztvárnil Morgan Freeman, jsme se těšili. V nové verzi si ho měl totiž zahrát Idris… (více)

Alex Cross se vrátí

Alex Cross se vrátí

23.08.2010

Že si postavu s tímto jménem nedokážete hned zařadit? Nápověda: Morgan Freeman. Ano, Cross je agent FBI a prvotřídní psycholog, kterého si pamatujeme z thrillerů Sběratel polibků a Jako pavouk.… (více)

Reklama

Reklama