Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman je známý především jako herec, nicméně za ním stojí i zajímavá práce na postu režiséra. Toto drama z roku 1984 pojednává o složitém vztahu stárnoucího dělníka Harryho a jeho dospívajícího syna Howarda, který považuje svého otce za nulu a břídila. Každý žije v jiném světě – Harry uznává jen tvrdou fyzickou práci a lopotu, jeho citlivý syn má zase vzletné myšlenky a chtěl by se živit psaním. O tom ovšem otec nechce ani slyšet a dá mu vážné životní ultimátum. Rodičovská láska může mít mnoho podob a jednu z nich ukazuje snímek Harry a syn… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Paul Newman mě i tentokrát přesvědčil, že i režisérské křeslo mu svědčí. Po vynikajícím snímku Tak mě někdy napadá tu máme drama Harry a syn, které je občas úsměvné skrze různé vtípky, ale příběh stojí zejména na vztazích mezi lidmi, lásce otce a syna a lidí, kteří tuto dvojici obklopují. Život není jen samé slunce a duha, jak by řekl Rocky Balboa, a v tomto filmu se to potvrzuje. Charaktery postav jsou tu výborně vykreslené, neboť od počátku tak nějak o každé postavě víme, co od ní můžeme čekat, přičemž se ale jejich chování v důsledku děje různě mění, dochází k nejrůznějším konfrontacím a proměnám, aby si nakonec hlavní dvojka uvědomila, co je v životě důležité a jaká je její přirozenost. Scéna v autě, když Harry čte Howardův dopis, je opravdu dokonalou ukázkou brilantního herectví Paula Newmana a jde o poměrně emotivní záležitost. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som si v ideálnych podmienkach vychutnal 25. film s Paulom Newmanom, mojim hercom No. 1. Vychutnal je to správne slovo. Nemám chuť dopodrobna opisovať všetky klady, ktoré ma v tomto vzťahovom filme zaujali. Paul Newman je v ňom fascinujúci a pri opakovanom sledovaní vynikajú prednosti jeho herectva oproti ostatným ešte výraznejšie. Celý film je zaľudnený postavami, s ktorými sa asi ťažko stotožníte, možno ani nebudete s nimi sympatizovať, ale určite budete presne vedieť, čo sú to za ľudia a čo možno od nich v konkrétnych situáciách očakávať. Pomerne málo ma zaujíma hodnotenie ostatných, ale napriek tomu ma mrzí tých iba 74 %. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Paul Newman hraje chlápka, který se živí bouráním baráků. Jeho syn Howard si občas přivydělá mytím aut, koketuje se psaním, ale většinou se jen tak poflakuje, což vede k domácím hádkám a rozepřím. Pokus o zaměstnání v jakési papírně, kde jsem prvně viděla Morgana Freemana coby nervózního mistra, taky nevyjde. Sousedka, která kromě toho, že si povídá s papoušky, uhání tátu Paula a Howard začne chodit s její těhotnou dcerou .....zdá se to banální? Možná, ale je to moc krásný film o komunikaci a lásce mezi lidmi a já si ho dám, když mě opouští víra v obojí. Paul Newman se natočením filmu o synovi a otci snad vyrovnával s nedávnou smrtí svého vlastního syna Scotta. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film, teda príbeh otca a syna má určite väčšiu hodnotu, ako je uvádené vo filme formou knihy. Rozprávanie je pomalé, klasické, ľudské, zo života. Áno, takých máme veľa, ale pokiaľ sú pekne natočené, s hercami, ktorí to vedia a ja sa pri nich cítim dobre, môže ich byť stále viac. 75%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Paula Newmana už déle vnímám bez nejmenších pochyb jako vynikajícího herce, schopného zazářit v nejrůznějších žánrech. Ale tentokrát mne překvapil dvounásobně: jako velmi obstojný režisér a scenárista vlastního autorského snímku a také volbou žánru a tématu. Newmanův výkon je nesmírně procítěný, v některých scénách přímo fascinující a přináší ním velmi pozitivní osvěžení podobných osmdesátkových filmů. Příběh má trošku vlažnější rozjezd, ale spolehlivě rozehrává všechny důležité vztahy, funkčně graduje a provází ho zajímavá symbolická paralela s bouráním zdí starých domů. Při pozorném sledování prožíváme s hlavními postavami místy skutečně tísnivé drama, ale současně jsme svědky i nejednoho vtipného momentu (na ten krutý opakovaný vtip s mokrým spodkem od plné krabice asi jen tak nezapomenu :)). Zůstala jenom tradiční vada na kráse v podobě mnohdy nevýrazných herců ve vedlejších rolích, nad nimiž Newman až příliš ční jako Mont Blanc uprostřed nízkých luk... při sledování Robbyho Bensona v roli syna jsem si opavdu mohl v dobrém zavzpomínat i na takového Matta Dillona v Terči a to už je co říct. 75% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Drobnou roli si ve filmu zahrál Morgan Freeman, který byl téměř rozhodnut herectví vzdát, než ho najal Paul Newman. (Mikino00)

Reklama

Reklama